Kablosuz cihaz kullanımının düşündürücü boyutu olan radyasyon yayılımı özellikle cep telefonlarında pek göz ardı edilmiyor. Yüksek özellikli ve sürekli internet alışverişi yapan akıllı telefonlar için de bu durum daha büyük önem arzediyor.
SAR (Specific Absorbtion Rate - Özgül Soğurma Oranı) vücudun 1 kg’ının sıcaklığını 1° C yükselten elektromanyetik enerji miktarı olarak biliniyor. SAR'in genel düzeyde üst limiti ICNIRP: SAR= 4 Watt/kg değerinin 50’de 1’i yani 0.08 W/kg olarak kabul ediliyor. Yaydığı radyasyon değerine göre mobil cihazları listeleyen Çevresel Çalışma Örgütü(EWG) tercih yaparken daha az rasyasyonlu cihazların kullanılmasını öneriyor.
Mobil cihazlarda SAR limitleri kıtalararası farklılıklar gösterebiliyor. ABD ve Avusturalya'da 1.6 watt/kg olan SAR limiti Türkiye'nin da dahil olduğu Avrupa bölgesinde 2 watt/kg. Yanda EWG'nin akıllı telefon listesinden Türkiye için önemli olanları derledik. Piyasada olan ve piyasadan kalkan tüm cep telefonları için de EWG listelerine göz atabilirsiniz.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin konuya ilişkinin önerisi ise SAR değeri 1 W/kg'in altında olan cep telefonlarının tercih edilmesi yönünde. İlgili birim 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, kullanmalarının zorunlu olması durumunda ise günde 10 dakikayı geçmemeleri gerektiğini Dünya Sağlık Örgütü (WHO) referansıyla aktarıyor.
Ayrıca cep telefonu konuşmalarında kulaklık kullanılması, cep telefonunu - açıksa - en uzak mesafeye bırakılması, acil durumlar dışında vücutta taşımamaya özen gösterilmesi gerektiği öneriliyor.
3G mobil ağların standart haline gelmeye başladığı günümüzde mümkün olduğunca bu önerilere dikkat etmek doğru olur. Ek bilgi için Nokia, Samsung Mobile ve Sony Ericsson'un ve diğer mobil cihaz üreticilerinin sayfalarına göz atılabilir.