Doğuş Yayın Grubu Yeni Medya'nın bugün öğle saatlerinde yayına aldığı ve lansmanına çeşitli sitelerinden banner yayınları ile başladığı yeni servisi DuyguDurum.com şirketin tamamen kendi kaynakları ile, kendi içinde geliştirdiği bir proje.
Kullanıcıların Twitter ve FriendFeed gibi servislerden alışkın olduğu bir yapı sunan DuyguDurum.com, bu tür servislerden farklı olarak gönderilen mesajlara o anki modunuzu da eklemenize olanak tanıyor.
Mesajlarla birlikte paylaşılan mod durumunuza göre çeşitli istatistikler de sunabilen servis, Türkiye geneli ya da şehirler bazında kullanıcıların ne kadar mutlu ya da keyifsiz olduğunu grafiklerle paylaşıyor.
DuyguDurum'da yeni bir durum paylaşırken, mesajınızı ya da fotoğrafınızı Twitter, FriendFeed ya da Facebook'a göndermeniz de mümkün. Bunu yaparken Twitter'daki etiket sistemi gibi bir de duygu sistemi geliştirilmiş. Twitter'daki "#" işareti yerine "*" kullandığınız takdirde duygunuzu mesajınızın içine atabiliyor ve etiketler arasında belirttiğiniz duygunun yer almasını sağlayabiliyorsunuz.
Arkadaşlarınızı takip edebildiğiniz ya da gruplar kurup, gruplara dahil olabileceğiniz DuyguDurum'un arayüzlerini ve uygulamasını oldukça başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
Basit ve anlaşılır arayüzlerin yanı sıra eğlenceli bir jargon da kullanan DuyguDurum'da, Popi'si yükselenler listesinde Popi'nin anlamını merak edenlerin "Popi Nedir?" linkine tıklamalarını şiddetle tavsiye ediyorum. :)
Genel olarak incelediğimde problemli bir noktasına rastlamadığım DuyguDurum.com'un bundan sonra tek ihtiyacı olanın servisi seven kullanıcılar olduğunu düşünüyorum. Bunun için DYG Yeni Medya nasıl bir strateji izleyecek bilemiyorum ama, genele açıp banner desteği ile kullanıcı çekmek yerine, öncelikle belirli bir segmenti tatmin etmeyi hedeflemenin daha doğru olacağına inanıyorum.
Bu tür servislerde olabilecek en kötü şey bildiğiniz üzere genel kitleyi sisteme erken dahil edip, üst düzey internet kullanıcı kitlesini içeride oluşabilecek itici avatar ve mesajlarla sistemden uzaklaştırmaktır. Bunu geçmişte birçok ciddi sermaye almış girişimde başarısızlık sebebi olarak gördük.
Eğer DuyguDurum'da bu problemle yüzleşilmez ve sahip olunan eğlenceli yapı ile kaliteli bir kitle sistemde tutulabilirse, şirketin kendi kaynaklarıyla hayata geçirdiği bu proje başarıya ulaşabilir.