iPad ile Apple Dünyanın En Büyük Yayınevi Oluyor

iPad ile Apple Dünyanın En Büyük Yayınevi Oluyor

Açıklama: İbrahim Evsan, Almanya merkezli video ve resim paylaşım sitesi Sevenload‘un kurucusudur. Bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.

İnsanoğlu yeni bir yaşam alanını ele geçirdi; hangi ideallerin peşinde olduğunun, hangi kökenden geldiğinin ve hangi eğitim düzeyine sahip olduğunun hiçbir önem taşımadığı dijital dünya. Kariyerimde sık sık yeni yollardan yürüdüm, kullanmak isteyenleri, arz ettiği tehlikeler hakkında uyarabilmek, ama bilhassa herkese sunduğu fırsatlar hakkında bilgilendirebilmek için, dijital dünyayı araştırdım. İnternet kullanımındaki kişisel tecrübelerim doğrultusunda, özellikle son zamanlarda Almanya’da internet alanındaki medya yetkinliğinin, global dijital dünyanın düzeyinde olmadığı sonucuna vardım.

Bugün bilgisayarlar sayesinde çoğu “el işininˮ artık “dijital bir işeˮ dönüşmüş olduğunun hâlâ farkında değiliz. İnsanlar – en azından çevrimiçiciler – interneti bilgi edindikleri ve eğlendikleri ikinci bir ev gibi kullanıyorlar. Bu esnada, Google, Amazon, Facebook, Microsoft ve tabi ki Apple gibi dijital süper güçlerin kurallarına boyun eğdiğimizin bilincinde olmamız gerekiyor.

iPhone sayesinde sadece yepyeni bir cep telefonu pazarı oluşmakla kalmayıp aynı zamanda, gerçek anlamda mobil bir internet kullanımı ve yazılım kullanımında yepyeni bir davranış şekli ortaya çıktı. Tek bir tıklamayla yazılım cihaza yükleniyor, kendi kendine kuruluyor ve ücreti kredi veya ön ödemeli satın alma kartıyla ödeniyor. Müzik, video ve yazılım satışlarını kapsayan çok seçenekli bir satış portalı ile Apple, iPad’in daha piyasaya sürülmesinden önce yeni ürünün hızla yayılması için gereken altyapıyı hazırladı. Alım sürecini, 125 milyon Apple müşterisi yakından tanıyor, bu süreç internetteki en kolay süreçlerden birisi. Bu şekilde Apple 2009 yılında elli milyar dolardan fazla ciro yaptı. Apple’ın mobil telekomünikasyon cihazları pazarında nasıl bir güce ulaştığı açıkça ortada.

Kendini Pazarlama Prensibi

Peki yeni iPad‘in kullanımları nasıl olacak, onları kim geliştiriyor? Bu soruya cevap verebilmek için internete global açıdan bakmamız gerekiyor. İnsanların bir ağ ile birbirlerine bağlanmaları durdurulamaz bir şekilde ilerliyor, sosyal ağlar gazete yazarlarına ve habercilere kendi kendilerini pazarlamaları için yepyeni fırsatlarla dolu bir ortam oluşturuyor. Bir gazetecinin Twitter hesabı veya blogu, bir kendini pazarlama platformuna dönüşüyor. Belirli bir üne ulaşıldığında ise bir yazar için okurlara editör ve yayınevleri üzerinden dolaylı yoldan ulaşmaya gerek kalmadan, yeni Apple iBook portalı aracılığıyla doğrudan ulaşma imkânı doğuyor.  Apple’ın yayınevleri ve gazete yazarlarına kendi ürünlerini sunma fırsatını sağlayacağını düşünüyorum. iPad’lerin çoğulortamlı imkânları sayesinde resimler, videolar ve müzik, metinlerle bir araya geliyor. Şu ana kadar tanınan tüm medya araçlarının tek bir cihazda kombinasyonu hiçbir sınır tanımıyor. iPad ile her şey görüntülenebiliyor ve tüm bunlar gerekli yazılımda bitiyor, Apple da bunu mükemmelliğe ulaştırmış durumda.

Apple tüm tedarik zincirini kendi ürün stratejisine dahil etmeyi ve kontrol etmeyi başardı. Müşterilere sahip, hesap işlemlerine hâkim, yazılım altyapısı ve dünya çapında bir satış sistemini oluşturdu. Apple’ın ciro yapması için artık sadece insanların yaratıcılığına hitap etmesi yeterli. Apple bunu da genelde en iyi şekilde başarıyor. Arka plandaki bu megastore ile Apple, iPad’le kısa zamanda dünyanın en büyük yayınevi haline gelebilir.

Apple iPad yakında Alman piyasasına sürülecek. Bundan sonra Alman yayınevlerinin yeni teknolojiye hazır olup olmadıkları ortaya çıkacak. Beraberinde getirdiği fırsatlarla iPad, onlar için en zorlu sınav haline gelecek.

Büyük Soyutlaşma

Bu yeni pazara katılmak isteyen biri dijital dünyadaki bağlantıları anlamak zorunda. Haberlerin yayılmasını iPad gibi yeni cihazlar kendiliğinden üstlenecek. Yani iPad’i yeni ve şık bir diğer e-kitap görüntüleyicisi olarak görmek yanlış olur. Apple bununla tüm eğlence ve bilgi pazarına odaklanıyor, haberler de buna dahil. Apple’ın ve megastore’unun gücünü küçümseyen dijital dünyayla olan bağlantısını çabucak kaybedebilir. Buna bir de iPad’in Amazon Kindle ile aynı ebata sahip olması ekleniyor, iki dijital süper gücün böyle bir ürün detayında aynı fikirde olması oldukça önemli bir nokta olarak değerlendirilebilir.

Kitapların Google tarafından dijitalleştirilmesi iPad ile bağlantılı gelişmeler ile kıyaslandığında, bizi bekleyen yeniliklerin küçük bir ön habercisi: Dijital süper güçler artık hazır ürüne, basılmış bir kitaba, yani geçmişe odaklanmıyor. Artık söz konusu olan şimdiki zaman ve gelecek, tüm basılmış ürünlerin soyutlaşmış bir şekilde dijital dünyadaki yerini alması – bir iPad’in üzerinde.

Yeni Yayınevi

“New York Times“ Apple ile bir işbirliği yaptı. Burada Alman yayınevlerinin iPad’in, ana iş alanlarına meydan okumasına cevap vermeye hazır olup olmadıklarını sormak gerekiyor. Burada söz konusu olan artık çevrimiçi ücretsiz ürünlerin nasıl pazarlanacağı değil, burada söz konusu olan her şey. Bu cihaz kullanıcıya her türlü bilgiye, her yerde ve her zaman ulaşma imkânını sağlıyor; doğrudan Apple iBookStore aracılığıyla, köşedeki bayiye gitmeye gerek kalmadan. Yayınevleri çevrimiçi ürünleri en kısa zamanda piyasaya sürmeliler, çünkü iPad’in hızla yayılmasıyla birlikte, Apple’ın payı düşüldüğünde bile, kaliteli gazetecilik kapsamında içerikler karşılığında ücret talep etme imkânı doğacak. Apple artık yeni bir yayınevi. Toptan medya dağıtım sisteminin bir geleceğinin olduğu bile şüpheli.

İnternette sunulan hizmetler sayesinde toplum şimdiden oldukça değişti. iPhone piyasaya sürülmeden önce insanın cep telefonu sahibi olarak bir yazılım indirmesi düşünülemiyordu bile. Yazılım ve kurulum herkesi korkutan bir şeyken artık uygulamaların hayatı kolaylaştırdığını öğreniyoruz. Makineler insanın dikkatini tamamen ele geçiriyor – insanlar artık hiçbir bilgiyi kaçırmamak için cep telefonlarını her daim yanlarında taşıyorlar. Apple işlevsel ve güzel görünümlü cihazlar aracılığıyla interneti, konforlu kullanım ve en iyi hizmet aracılığıyla yakınımıza getiriyor.  İnsanlara bu coşkuyu yaşatan, dijital süper güç olarak interneti yönetecek.

Apple, Google ve Amazon gibi kendine özgü kuralları olan bir süper güç.  Artık dijital emperyalizm çağı başladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.