Anne ve Bebekler İçin Private Shopping: Unnado.com [Güncellendi]

Anne ve Bebekler İçin Private Shopping: Unnado.com [Güncellendi]

Güncelleme: Unnado, Webrazzi okurlarına özel bir promosyon kodu yarattı. Siteye üye olurken "Webrazzi" kodu ve e-posta adresinizle üye olabilirsiniz.  5 Ağustos'a kadar bu kodu kullanmak mümkün.

Hatırlayacağınız gibi Webrazzi'nin düzenlediği Risk Sermayesi ve Melek Yatırım gündem toplantısında Sina Afra, tüketicilerin artık daha özel deneyimler istediğini ve önümüzdeki aylarda e-ticaret sitelerinde dikey modellerin ilgi göreceğinden bahsetmişti (tamamını şuradan okuyabilirsiniz).

Sadece anne ve bebeklere yönelik ürünleri içeren bir private shopping sitesi olan Unnado işte bu dikey modellere oldukça iyi bir örnek.

Yaklaşık olarak 1.5 ay önce hayata geçen Unnado, o günden bugüne kadar 20'den fazla markanın ürünlerinde %70'e varan indirimler sundu. Sitede ürünler arasında bebek bezinden, oyuncaklara, organik bebek kıyafetlerinden anneler için hamile kıyafetlerine kadar farklı çeşitler yer aldı.

Unnado'yu geliştiren Ongram'ın kurucu ortaklarından Göktuğ Okan Oğuz ile hem Unnado'yu, hem de private shopping'i konuştuk…

Ümit Öncel: Sadece anne ve bebeklere özel bir private shopping sitesi fikri nasıl ortaya çıktı?

Göktuğ Okan Oğuz: Yurtdışında örneği olan bir iş bu. İş modeli değil iş… İş modeli zaten vardı. Ancak anne, bebek ve çocuklara yönelik olanı 2009 Aralık'ta çıktı ve direkt yatırım aldı. Bize de mantıklı geldi.

Biraz araştırma yaptık ve gördük ki, normal bir bireyin alışveriş sıklığı yüksek olmasına rağmen bir annenin bebeği ya da çocuğu için yapacağı alışverişin sıklığında olamaz. Bebeğin her 3 ayda bir tüm kıyafetleri ve bilumum eşyalarını değiştirdiğini, keza çocukların sürekli büyüdüğünü düşünürseniz annenin çok sık alışveriş yapması gerekiyor.

Anneler bebekleri ya da çocukları için alışveriş yaparken son derece özenli davranıyorlar ve para harcamaktan çekinmiyorlar. Ayrıca alışveriş yapanların %70'i kadın ve bunların da belli bir oranının anne olması lazım, ya da bir zaman gelecek ve anne olacaklar :)

ÜÖ: Neden anne ve bebek ürünleri satan bir e-ticaret sitesi yerine private shopping modelini tercih ettiniz?

GOO: Bu konuda eBebek gibi başarılı, oldukça iyi finansal güce sahip bir firma var zaten. Bu işe kalkışırken esasında neden normal bir e-ticaret sitesi yapmıyoruz değil, bu alanda neden bir Private Shopping sitesi olmasın ki diye başladık. Açıkçası normal bir e-ticaret sitesi yapmayı hiç düşünmedik bile. Yani esasında üzerinde çok düşündüğümüz bir konu olmadı bu.

ÜÖ: Henüz oldukça yeni bir girişim ama ilk tepkiler nasıl? İlgi beklediğiniz düzeyde mi?

GOO: Gerçekten çok yeni ama ilgi beklediğimizin üzerinde. Gerek kullanıcılar gerekse markalar açısından. Üye sayısı kartopu gibi büyüyor. Üyelerin birbirini davet ediyor olması dolayısıyla çok da kontrol altında tutamıyoruz ve bizim de o büyümeye cevap verebilecek durumda olmamız gerektiği için sürekli yatırım yapıp büyümek durumunda kalıyoruz. Daha çok markanın ürünlerini sokmak durumundayız ancak şu anda bunu yapamıyoruz.

ÜÖ: Şimdiye kadar en çok ilgi gören kampanya veya ürün hangisi oldu?

GOO: En büyük fırsatlardan biri %60 indirimli OiOi Diaper Bag kampanyası oldu. En çok ilgi gören kampanyalar ise; Huggies (LittleSwimmers), BabyNEO, Swimtrainer ve Su Koleksiyon oldu. Bu sezonsallıkla alakalı biraz. Yaz dönemi ve herkes tatile gideceği için bebeğine yönelik yazlık ürünleri tercih etti.

Sezonsal ürünlerin yer aldığı kampanyaların yanı sıra az bulunur ama gerekliliğini bilinen ürünler ile uygun fiyat ile sunulan tanınmış marka ve çok ihtiyaç duyulan ürünler ilgi görüyor.

ÜÖ: Unnado 1.5 ayda kaç üyeye ulaştı? İleriye yönelik üye sayısına dair tahminleriniz nedir?

GOO: Üye sayısı rakamımız şu an için gizli. Şu anda esasında çok büyük olduğunu da söyleyemem ancak kartopu gibi hızla büyüyor. Önlem alınmazsa çığ altında kalınabilinir diye çok kontrollü olmaya çalışıyoruz ve çok itelemiyoruz şu anda.

ÜÖ: Unnado'da ileriye dönük hayata geçirmeyi düşündüğünüz yenilikler var mı?

GOO: Tabi ki… Private shopping konseptine her yerde bilindiği şekliyle başladık. Diğer sitelerden hiç farkı yoktu ancak anne, bebek ve çocuk sektörünün ihtiyaçları ve beklentileri her segment ile aynı değil. Bazı geliştirmeler yaptık bu yüzden…

En basitinden kampanya bazında kargo ücreti belirlemeye başladık. Bir tane krem alan kişiye (krem diyelim ki 15 TL),  4TL kargo bindirirseniz anlamı kalmıyor… Çoğu zaman kampanya içinde kampanya yapabiliyoruz. Bu müşterilerin hoşuna gidiyor. 'bugün kargo ücretsiz' vs gibi kampanyalar.

Anne, bebek ve çocuk sektöründe iseniz sabırsız bir müşteri kitlesine hazırlıklı olmanız gerekiyor. Anneler bebekleri için 1 hafta beklemek istemiyor. O yüzden zaman zaman erken gönderim kampanyaları yapıyoruz. Bu biraz ürünün karakterine göre ayarlanıyor. Çok acil ihtiyaç duyulabilecek bir ürün ise bunu yapmaya çalışıyoruz.

Müşteri memnuniyetine odaklıyız. Sözde değil özde… Sitenin her yerinden bize geri bildirimde bulunabiliyorlar.

Bu bir öneri ise (marka önerisi ya da sitede geliştirme önerisi ise) e-posta ile 2-3 saat içerisinde dönüş yapıyoruz. Marka öneriyorlarsa o marka ile konuştuktan sonra öneren kişiye mutlaka bilgi veriyoruz. Bizde olmayan ama rakipte çıkacak bir kampanya varsa rakibe yönlendiriyoruz. Eğer bu bir şikayet ise mutlaka telefon ile geri donuyoruz. İnternetin mantığına aykırı olabilir ancak annelerin mantığına çok uygun. Karşılarında bir muhatap bulmaktan çok hoşlanıyorlar.

Bu çabalarımızın karşılığını da alıyoruz. Alım yapan müşterilerimizin şu ana kadar %20'si tekrar alım yaptı (birçok kez).

Bir başka dikkat ettiğimiz şey ise paketleme… Çok dikkat ediyoruz. Çok şık gözükmesine çalışmanın yanı sıra her paketin içine mutlaka renk renk nazar boncukları atıyoruz. Bu annelerin çok hoşuna gidiyor. Bizim için de çok keyifli bu şekilde süslüyor olmak… Kargo firması ile yaptığımız anlaşma gereği bizim kutularımızın üzerine bir şey yapıştırmıyorlar. Kutular aynen olması gerektiği gibi gidiyor.

Yakın zamanda başka sürprizler de planlıyoruz…

ÜÖ: Unnado için bir yatırım aldınız mı yoksa kendi öz kaynaklarınızla mı bu projeyi hayata geçirdiniz?

GOO: Almadık, kendi kaynaklarımız ile ilerliyoruz şu anda. Şimdilik diyelim… İlgilenen yatırımcılar var ama bunu şu anda paylaşmamak lazım diye düşünüyorum.

ÜÖ: Genel olarak private shopping modelinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

GOO: Private shopping esasında Sample Sales'den çıkmış bir model. Yani ilk olarak markaların elinde kalan sample ürünlerin satısı ile başlamış sonra stok eritme çabalarına destek verir olmuş.

Şu anda sadece bu tip siteler için ürün getiren ya da üreten markalar var. Hızlıca nakite dönmek açısından markalar için ilaç niteliğinde. Ama bunun ötesinde coğrafik olarak bir çok yere markalarını tanıtmalarında fayda sağlıyor. Bayi ağlarına da zarar vermiyor çünkü çok kısa sureli kampanyalar.

Ama bence en önemlisi mağazalarından içeri 100.000'lerce kişinin bir günde girdiği bir outlet gibi markalar için. Private Shopping firmaları bildiğiniz üzere aynı zamanda toplu alım (servis) hizmetlerine yöneldi. Neredeyse her Private Shopping sitesi bir de Grupon gibi bir site kuruyor. Şimdilik trend bu. Bunu tatil için yapan da var.

Yani esasında Private Shopping siteleri klasik e-ticaret sitelerinin önüne taş koyuyorlar. Markalar da memnun. Hangi restoran önceden 1000 tane menü satmak istemez. Sample sales ve likide dönme konusu hiç bir zaman bitmeyeceği için bu iş modeli de bitmez.

Ben dikeylerinin çıkmasını bekliyorum artık, aynen bizim yaptığımız gibi. Çok değişik dikey alanlar var yapılabilecek eğer fiyat politikaları tutturulabilirse. Şu anda Private shopping sitelerini diğer klasik e-ticaret siteleri gibi soğuk ve müşterileri ile mesafeli görüyorum.

Sayıları bu kadar çokken (ki her gün yeni bir tane açılıyor) farklılaşmak adına bir şeyler yapmaları gerekiyor. Her şeyi sattıkları için segmente göre özelleşemiyorlar. Müşteri bağlılığı pek yok bu durumda da en ucuzu sunmak durumundalar ki iş modeli de bunu gerektiriyor.

ÜÖ: Yeni girişiminizde başarılar dileriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.