Bundan kısa bir süre önce ortaya çıkan bir dedikodu internette büyük ses getirmişti. Digg'in kurucusu Kevin Rose'un "çok güvenilir bir kaynaktan aldığını söylediği" bilgiye göre Google çok kısa sürede Facebook'a rakip olacak bir sosyal ağ sitesi üzerinde çalışıyordu. Adının "Google Me" olacağı iddia edilen bu sosyal ağ sitesi konusunda Google'dan bir yalanlama gelmeyince söylentiler de artarak devam etti.
Şu aşamada ihtimali yüksek olsa da Google'ın gerçekten de bu tarz bir girişim peşinde olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor fakat son zamanlarda arama motoru devinin eğilimlerini biraz daha yakından inceleyince kesin olarak söyleyebileceğimiz şey şu ki; Google sosyal ağlara giderek ısınıyor…
Bildiğiniz gibi Google, Buzz ile Twitter ve FriendFeed'e alternatif olabilecek servisini hayata geçirdi. Uzun süre devam eden gizlilik tartışmaları yatıştıktan sonra ise Buzz'ı geliştirmeyi sürdürdü ve Reshare gibi özellikler eklemeye başladı. Her ne kadar diğer servislerine sosyal ağ özellikleri eklemeyi sürdürse de, Buzz doğrudan bir sosyal ağ servisi olması açısından Google'ın bu alanı birinci elden tecrübe etmesini sağlaması açısından son derece önemli.
Fakat Facebook'un CTO'su Adam D'Angelo'nun iddia ettiği gibi Buzz çok kapsamlı bir sosyal ağ sitesi değil. Eğer Google gerçekten de Facebook ile sosyal bir platformda rekabet etmek istiyorsa daha büyük bir adım atmak zorunda.
İki gelişme Google'ın sosyal ağlar ile çok yakından ilgilendiğini ortaya koyuyor. Bu iki gelişmeden ilki daha önce de sosyal web konusunda fikirlerini paylaşan Google'ın araştırma ekibinden Paul Adams'ın konuyla ilgili (bu yazının en altında da görebileceğiniz) 216 sayfalık bir sunumunu internette paylaşması oldu.
İkinci ise TechCrunch'un, Google'ın Dublin ofisinin sessiz sedasız yürüttüğü bir çalışmayı ortaya çıkarması. Yaklaşık 60 dakika süren ve katılımcılara 60 dakikaları karşılığında 60 Euro ödenen bu çalışmada, Google ağırlıklı olarak sosyal ağların insanların internet üzerinde ve gündelik yaşamlarında nasıl etkilediğini öğrenmeyi hedefliyor.
Hem Paul Adams'ın sunumu, hem de Google'ın araştırması "Google Me"nin varlığına dair somut birer kanıt olarak kabul edilemez belki ama Google'ın bu konuyla çok yakından ilgilendiğini göstermesi açısından dikkat çekiyor.
Google'ın tüm bu eğilimleri sonuç olarak ortaya bir Facebook alternatifi mi çıkartır, yoksa Google'ın farklı servislerini daha kapsamlı bir şekilde sosyal medya desteği eklenmesini mi sağlar, şu aşamada bilemiyoruz. Ama görünen o ki Google "sosyal bir şeyler" peşinde…