Açıklama: Haluk Çavuşoğlu sektörün önde gelen firmalarında üst düzey yönetici pozisyonlarında görev almıştır ve şu anda Crenvo Danışmanlık'ta kıdemli danışman olarak çalışmaktadır.
Bundan sonra bendeniz de yazılarımla siz Webrazzi okuyucularına hitap edeceğim. Yazılarımız ağırlıklı olarak Enterprise 2.0 (“Kurum 2.0”) ve Enterprise 2.0’ı oluşturan akım, kavram ve uygulamaların kurumsal dünyadaki başarılı kullanım örnekleri ile ilgili olacak. Tabii ilginizi çekeceğini düşündüğümüz çarpıcı başarısızlık örneklerini de ele alabileceğiz. Hedefimiz ise sürekli gelişmekte olan Enterprise 2.0’ın kurumsal anlamdaki kullanım potansiyelini incelemek ve kurumlarımızın bu konudaki yaratıcılıklarını ve algılarını geliştirebilmek.
İlk yazımızda sürekli gündemde olan ve önemli bir olgu ile ilgili İstanbul’da yapılan son derece ilginç bir tatbikatı inceleyeceğiz.
19 Nisan 2010 tarihinde uluslarası olarak adlandırabileceğimiz bir katılımcı grubunun katılımıyla bir “İstanbul Deprem Tatbikatı” yapıldı. Katılımcılar arasında İstanbul’da yaşayan bir gazeteci olan Claire Berlinski (@ClaireBerlinski ), Deprem Duvar Sistemini üreten Lirefa firmasının temsilcileri, İstanbullu onlarca diğer gönüllü ve bendeniz de vardı.
Bu konuyu ele almamızın nedeni tatbikatın “Twitter” üzerinde yapılmış olması ve “Twitter”’ın kurumsal kullanımına son derece çarpıcı bir örnek olmasından ileri geliyor.
19 Nisan 2010 – Parti Başlıyor! Işıklara ve Sarhoş Misafirlere Dikkat!
Planlanan senaryoya göre 19 Nisan 2010 saat 10:00’da İstanbul’da 7.0 veya üzerinde bir deprem olduğu varsayıldı. Bu saatten itibaren tatbikata katılan gönüllüler Twitter üzerinden sanal mesajlar göndermeye başladılar. Burada amaç, sanal deprem sonrasında yapılan gözlemlerin Twitter üzerinden mesajlar yolu ile duyurulması ve bu mesajların incelenerek canlı olarak oluşan hasarın tespiti ve bu hasar ile ilgili hızla önlem alınması, kurtarma ekiplerinin sevkedilmesi veya yardım malzemenin gönderilebilmesi idi.
Twitter tüm dünyaya açık bir sistem olduğu için yanlış anlamamalara ve olası bir paniğe yol açmamak için gönderilen mesajların tümünde şifreli bir anlatım dili kullanıldı.
Kullanılan Şifreler :
a. Tüm tweetlerda #BuBirTatbikattir hashtagi kullanılacak.
b. DEPREM yerine PARTİ kelimesi girilecek (EARTHQUAKE = PARTY)
c. YANGIN için ISIK kelimesi ( FIRE= LIGHT)
d. YARALI yerine MİSAFİR (GUESTS for INJURED )
e. YIKILMIS BİNA yerine KLUP (CLUB for COLLAPSED BUILDINGS)
Tatbikat öncesinde yayınlanan kurallar ile ilgili detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Tatbikat süresince katılımcılar tarafından bir çok Tweet gönderildi. Bazı katılımcılar oturdukları ev veya ofislerinden Internete bağlanarak diğer bir çok kişi ise dışarıda cep telefonlarını kullanarak mesajar gönderdiler. Önemli duyurular RT ( Retweet ) yapıldı. Bazı kullanıcılar “Lokasyon Bazlı Uygulama”ların en popülerü olan 4Square ( www.4sq.com ) üzerinden de mesaj göndererek gönderiklerin mesajların tam GPS koordinatlarını da iletmiş oldular. Bendeniz de tatbikata katılarak bazı tweetler gönderdim. Katılımcılar, yıkılan binalar ile ilgili gözlemlerini, sanal hafif ve ağır yaralılar ile ilgili bilgileri ve deprem sonrası yangın çıkan yerleri sanal olarak twitter’da bildirdiler.
Gönderilen mesajlara bazı örnekler :
#BuBirTatbikattir Maslak'tan Levent'e dogru geliyorum. VTY Centre plaza CLUB olmus. Yuzlerce GUEST disarida sarki soyluyor 10:32 AM Apr 19th via UberTwitter
RT @blueroza: RT @ClaireBerlinski: #BuBirTatbikattir Really severe partygoing at Ataturk Airport, no flights. Heard Sabiha is still okay. 10:41 AM Apr 19th via UberTwitter
#BuBirTatbikattir Maslak Tharaton hotel in etrafindaki tum plazalar CLUB olmus. Bir CLUB LIGHT icinde. (@ Cafe Nero) http://4sq.com/94PZpz 10:37 AM Apr 19th via foursquare from here
@KajuJuju E5 impassable, totally partied out, no way anyone can pick up guests that way. #BuBirTatbikattir 11:31 AM Apr 19th via web
#BuBirTatbikattir mecidiyekoy metro station turned party. cant see people but hear their screams. need emergency rescue. 11:06 AM Apr 19th via web
Tatbikat Sonuçları Nasıl İzlendi?
Tatbikat devam ederken bazı gönüllüler tarafından tüm “Tweet” ler Twitter Arama özelliği ile canlı olarak takip edilerek kar amacı gütmeyen USHAHIDI organizasyonunun ( / http://www.ushahidi.com/ ) kriz haritalama platformu na girildi. Bu platform yakın zamandaki Haiti depreminde ve daha önceki çeşitli kriz vakalarında da kullanılmıştı. USHAHIDI’nin bu proje için kullanılan http://www.depremak.org adresinden tatbikat sonuçlarını siz de inceleyebilirsiniz.
Uygulamaya girilen tweet’lerin en ilgi çekici olanlarına da buradan ulaşabilirsiniz :
Bu Tatbikatta neden Twitter Kullanıldı ve Twitter’ın Kurumsal Uygulamalarda Sağlayacağı Katma Değerler
Beklenen İstanbul depremi, ilgililerin ilgisizliği ve bugune kadar alınmayan önlemler ile ilgili yazılacak bir çok konu olmasına rağmen bu konuyu konunun uzmanlarına bırakarak bu tatbikatın gerek bir sosyal medya kullanıcısı ve gerekse bir danışman olarak Webrazzi ekibine neler düşündürdüğünü sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu tatbikatta neden Twitter’ın kullanıldığını incelediğimizde Twitter’ın neden bu kadar kuvvetli ve popüler bir platform haline geldiğini anlayabilir ve benzer teknoloji ve kullanım senaryolarını kurumlarımıza da uyarlayabiliriz.
1. Twitter’da mesaj göndermek çok kolay.
Cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızda Twitter’ı kullanabilmek ve Tweet gönderebilmek için yüzlerce “Twitter İstemci” uygulamasından birisini yüklemeniz yeterli. Eğer herhangi bir uygulama yüklenmek istenmiyor ise de bilgisayarın veya cep telefonunun standart Internet tarayıcısı kullanılarak rahatlıkla mesaj gönderilebiliyor.
Kurumlarda gittikçe artan “Akıllı Telefon” kullanımı ile birlikte kurumsal uygulamalarda da Twitter’ın kullanılacağı senaryolar yalnızca hayal gücü ile sınırlı diyebiliriz.
2. Twitter Mesajları 140 Karakter ile Sınırlı. Bu ise “Etkinlik” demek.
Twitter’da gönderilen mesajlar 140 harf ile sınırlı. Bu sınır her ne kadar bazıları tarafından bir zayıflık olarak görülebilecek olsa da aslında Twitter’ı son derece etkin bir platform haline getiren bir özellik. 140 harf sınırından dolayı kullanıcılar mesajlarını kısaltmak ve etkin hale getirmek zorundalar. Bu sayede de Twitter mesajları herkes tarafından, son derece basit bir şekilde ve istenilen yerden gönderilebiliyor.
3. Twitter’da gönderilen mesajlara gerçek zamanlı olarak ulaşılabiliyor.
Twitter’ın “Arama ( Search )” özelliği sayesinde “Gerçek Zamanlı” olarak gönderilen mesajlara ulaşılabiliyor. Bu sayede bir kurum kendi markası ile ilgili atılan mesajlara, şikayetlere veya bilgilendirmelere çok hızlı bir şekilde ulaşarak tepki verebilme yeteneğine sahip oluyor. Bu özellik kurumsal uygulamalarda da faydalı bir şekilde kullanılabilir.
4. “Hashtag”ler kullanılarak gönderilen mesajlar klasifiye edilebiliyor.
Bu simülasyon süresince gönderilen mesajların ön ekinde “BUBIRTATBIKATTIR “Hashtag”inin gönderildiğinden bahsetmiştik. “Hashtag” kavramı Twitter’ı bu kadar güçlü yapan nedenlerden birisi. Kurumsal uygulamalarda da kurumlar kendilerince bir “HashTag” standartı getirerek kurgulayacakları bir kategorizasyon doğrultusunda atılan mesajlardan kurumsal uygulamalar geliştirebilirler.
5. Twitter “Lokasyon” bilgisinin gönderilmesini destekliyor.
Twitter'ı son derece kuvvetli bir platform yapan özelliklerden bir tanesi de "Lokasyon" desteği. Twitter istemcisi olarak kullanılan cihazın GPS özelliği var ise lokasyon desteği de otomatik olarak destekleniyor. Bugün hemen hemen her türlü cihazdan Internet'e bağlanılabiliyor ve çok çeşitli Twitter istemcileri yardımıyla mesajlar gönderilebiliyor olduğu için bu kuvvetli özellik de kurumlar tarafından çok çeşitli alanlarda kullanılabilir.
Özetle
Özetle, Twitter gibi Web 2.0 ve Enterprise 2.0 dünyasında önemli bir ağırlığa ulaşmış olan uygulamaların kurumsal alanlardaki kullanım potansiyelinin kurumlarımızca değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Ek olarak vurgulamadan geçemeyeceğimiz bir konu da Geleceğin “Akıllı Mobil Telefonlarda” olduğu ve kurumların bu akımı takip ederek verimliliklerini nasıl arttırabileceklerini sürekli olarak değerlendirmeleri gerektiği.
Sizler de bu konu ile ilgili düşünce ve değerlendirmelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.