O'Reilly Media tarafından 3-6 Mayıs tarihleri arasında San Francisco'da Moscone Center'da düzenlenen Web 2.0 Expo'yu ziyaret ettim. Sektörde hali hazırda varolan Adobe, Microsoft, Paypal gibi büyük şirketlerin yani sıra, yatırım almış yada yatırım arayışı içerisinde olan birçok yeni girişim fuarda boy gösterdi.
Fuarda cloud computing hizmeti veren şirketler yoğunluktaydı. Şirketlerin katılımlarının yanı sıra İspanya, Almanya, İrlanda gibi Avrupa'dan ülke standları da dikkat çekti. Gönül isterdi ki bir Türk girişimi yada Türkiye ülke standı fuarda yerini almış olsun.
Fuar boyunca yeni internet girişimleri 15'er dakikalık sunumlarla kendilerini tanıtma fırsatı yakaladılar. Bunlardan birkaç tanesinin başarı hikayelerinin de yer aldığı sunumları önümüzdeki günlerde sizlerle detaylı bir şekilde paylaşıyor olacağım. Web 2.0 Expo'nun e-eğitimden arama teknolojilerine, veri depolama teknolojilerinden sosyal ağlara kadar hizmet veren yeni girişimlerini inceledim. Bunlardan bazıları:
GameHouse: Online oyun kullanıcılarını ve oyun geliştiricilerini tek bir çatı altında toplayan sosyal bir ağ olarak hizmet veriyor.
Palabea: Kendi dilini öğretmek ve aynı zamanda yeni bir dil öğrenmek icin Dünya'nın diğer ucundan partner bulabileceğiniz bir yabancı dil eğitim sitesi.
Tableau Public Gazetecilerin ve araştırmacıların yapacakları sunumlarda, veriyi etkin bir şekilde sunmaya yardımcı olacak hazır grafikler ve tablolar içeren bir platform.
80legs: Kullanıcıların internet sitelerini kendi ihtiyaçları doğrultusunda taramalarına olanak sağlayan bir servis.
Blue Kiwi: Sosyal iş platformu olarak hizmet veren şirket, bir nevi kurumsal twitter olarak anılıyor.
GazoPa: Benzer görselleri arama motoru, aynı zamanda bu görselleri videoların içinden de arayabiliyor.
Imomou: Gerçek zamanlı bir yardım ağı olarak hizmet veriyor.
ItDuzz: Mini uygulamalar (widget) geliştirebileceğiniz bir platform sağlıyor.
TradeMarkia: Tescilli markaları logolarıyla birlikle arama imkanı sunan, en büyük marka arama motoru.
MyWeboo: Veriyi tek bir servis üzerinden tüm sosyal ağlarda paylaşma ve yönetme imkanı sunan bir uygulama.
Bu girişimlerin yanında Web 2.0 Expo'da yeni ürün lansmanları da yapıldı. Bunlardan en çok ilgi göreni Parrot adlı bir teknoloji şirketinin geliştirdiği, iPhone ile kontrol edilebilen bir helikopterdi. Üzerinde bulunan kamera aracılığıyla çekilen görüntüyü anlık olarak iPhone'a aktaran AR.Drone isimli yeni nesil oyuncak, ultrasound sensörler yardımıyla otomatik iniş kalkış yapabiliyor. Artırılmış gerçeklik ile arkadaşlarınızla keyifli oyunlar oynayabiliyorsunuz. Ev gibi kapalı ortamlarda kullanım için farklı aparatları olan bu oyuncağın ilk etapta sadece uygulama geliştiricilerine satılması planlanıyor.
Fuarda konusunda uzman konuşmacıların yer aldığı mini konferanslar ve etkinlikler düzenlendi. Sanırım aralarından en verimlisi 6 yeni startup fikrinin, yatırımcılara ve güçlü bir jüri heyetine sunulduğu Launch Pad oldu. Jüri üyeleri arasında ReadWriteWeb'ten Marshall Kirspatrick, Elance'den Ellen Pack, Founders Fund'dan Brian Singerman gibi sektörün bilir kişileri de vardı. Oldukça heyecanlı geçen sunumlarda birbirinden farklı uygulamalar tanıtıldı.
Fikir olması açısından kısaca bu uygulamalara değinmek istiyorum.
Ask Your Target Market.com: Sektöre ya da herhangi bir fikre yönelik anket ve analiz yapmaya imkan sağlayan bir uygulama.
Eng Easy: Birbirinden keyifli oyunlar ve Android uygulamaları ile İngilizce öğrenmeye imkan sağlayan bir e-eğitim uygulaması.
PearlTrees: İnternet üzerinde beğendiğiniz yazıları, videoları ve sunumları paylaşabileceğiniz bir çeşit "like" uygulaması sunan bir girişim.
Rhomobile: iPhone, BlackBerry, Windows, Symbian, ve Android için HTML, JavaScript, VSS ve Ruby gibi yazılımları kullanarak uygulama geliştirmenize olanak sağlayan bir platform.
Strings: Web üzerinde beğendiğiniz bir veriyi yükleyebilir, sonrasında istediğiniz zaman, istediğiniz yerde erişim sağlayabilirsiniz.
Stupeflix: Basit bir resmi veya metni otomatik uygulamalar ile videoya dönüştürebilmeyi sağlayan keyifli bir uygulama.
Daha sonra değineceğim diğer bir konu ise Apple ve Adobe savaşı. Silikon Vadisi'nin iki büyük oyuncusunun basında da yer alan atışmaları devam ederken, Web 2.0 Expo'da HTML 5 sessiz sedasız tanıtıldı. İlk olarak Microsoft, son ürünü olan Internet Explorer 9'da kullanıcılarına HMTL 5 desteği sunduğunu açıklamıştı. Şimdi de Apple'ın desteğini de arkasına alarak yoluna tam gaz devam eden HTML 5, uygulama geliştiricilerinden de tam not aldı.
Bu konunun son olarak nereye varacağını kestirmek için şimdilik erken, ancak rekabet ortamının kızıştığı şu günlerde Web 2.0 Expo'nun, Silikon Vadisi'nin stresli temposuna verilen küçük bir kahve molası tadında geçtiğini söyleyebilirim. Gündüzleri birbirinden keyifli oturumlara ev sahipliği yapan fuar, katılımcı şirketlerin sponsorluğunda verilen gece partileri ile San Francisco'ya fuar için gelen katılımcılara da güzel bir deneyim oldu.
Etkinlik fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.