Facebook'un yazılım geliştiriciler için düzenlediği konferansı F8'de, dünyanın en popüler sosyal ağının belki de internetin kurallarını değiştirecek yeni servislerinin lansmanları yapıldı. Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg tarafından duyurulan ve tamamen yazılım geliştiricilere yönelik olan bu yeni servisler, kendi dünyasında yaşayan Facebook'u artık internetin bütününe yayıyor olacak.
Hayranlık (fan) kavramının yerini beğenmeye (like) bırakmasının ardından, Facebook, global "Beğen" (Like) düğmelerini duyurduğu platformu ile artık internetin her köşesine ulaşıyor olacak.
Sadece "Beğen" düğmeleri değil, kullanıcıların dış sitelerle daha güçlü etkileşimi ve bu sitelerdeki aktiviteleri de bundan böyle yazılım geliştiricilere sunulan Open Graph Protokolü ile Facebook akışlarına ve sistemine tamamen entegre olacak.
İlk olarak CNN, Pandora, IMDB gibi sitelere entegre edilen bu sistemler ile kullanıcılar beğendikleri bir haberi, filmi, müziği, sanatçıyı Facebook profillerinden tüm arkadaşlarıyla paylaşabilecekler, sitelerde yorum yazabilecek ve profillerine göre sitedeki içeriklerden tavsiyeler alabilecekler.
Paylaşılan, daha doğrusu beğenilen içeriklerin zaman içinde Facebook'un Sosyal Grafik (Social Graph) yapısı içinde kendisine nesne olarak yer bulacağı oluşumda, dış içerikler bu sayede artık Facebook ekosistemine tümüyle dahil olacak.
Konuyu biraz açmam gerekirse, servis bünyesinde sayfalar nasıl aramalarda çıkıyor ve Facebook içindeki varlıklar olarak kabul ediliyorsa, zaman içinde internetin bütününden kullanıcılar tarafından beğenilen içerikler de aynı şekilde sistemde yer bulacak. Yani, artık Webrazzi'nin Facebook'daki sayfası gibi Webrazzi.com da bir sayfa olarak kabul edilecek.
Konferansta yapılan açıklama ve lansmanların tümünün genel web ile Facebook'u birbirine bağlayan nitelikte olduğunu söyleyebilirim. Graph API ve Open Graph Protokolü gibi önemli yazılım geliştirme olanaklarının yanı sıra, "Beğen" düğmeleri gibi birçok sosyal özelliği barındıran Sosyal Eklentiler (Social Plugins) de bugün itibariyle Facebook yazılım geliştirici sayfalarından herkese açılmış servisler.
Facebook'un yaptığı bu açılım ile internetin tamamına hakim olmayı hedefleyen bir tutumu olduğunu görebiliyoruz. Şu an için bizleri yarattığı fırsatlar ile heyecanlandırıyor olsa da, bu açılımın bir süre sonra özellikle gizlilik konusunda büyük tartışmalara yol açacağı kesin. İnternet üzerinde Facebook'un entegre olduğu her yerde farkında olarak ya da olmayarak yapılacak aktivitelerin kullanıcıların profillerinden paylaşılacak olması bakalım ne kadar süre içinde birilerinin canını sıkacak ve sesler yükselecek?