2009’un İş Modeli Özel Alışveriş Oldu, 2010'un İş Modeli Ne Olacak?

2009’un İş Modeli Özel Alışveriş Oldu, 2010'un İş Modeli Ne Olacak?

Açıklama: Nurettin Özdoğan, rezerfon.com’un kurucu ortağı olup, bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlamıştır.

Silikon Vadisi’ndeki gelişmeler, startuplar, yatırımcılar kısaca orada olup biten herşey heyecan verici. Ancak Silikon Vadisi’nin her kuralı bizim ülkemizde hemen geçmiyor.

Orada çok tutan bir projenin Türkiye’de tutma ihtimali her zaman yüksek olmuyor. Hemen akıllara Burak Büyükdemir'in o meşhur sorusu geliyor: “Jack Dorsey Türkiye’de yaşasaydı Twitter çıkar mıydı?”

Benim artık referans aldığım yer Silikon Vadisi’nden ziyade Almanya. Her ne kadar Almanya’nın internet penatrasyonu ve e-ticaret hacmi Türkiye’yi sollasa da kullanıcı deneyimleri bakımından benzeşiyoruz.

Almanya’da peş peşe çıkan özel alışveriş sitelerinin yükselişinden sonra Türkiye’de de aynı model uygulandı. İlk Markafoni sahneyi aldı. Ardından Otto Grubu’na ait limango. İki girişim de kısa sürede büyük trafik ve hacimlere ulaştı. Akabinde birkaç tane daha özel alışveriş sitesi girişimleri haberi geldi.

2009 yılı özel alışveriş sitelerinin yılıydı. Akıllara ister istemez şu soru geliyor.

Peki, 2010 hangi iş modelinin yılı olacak?

Almanya’yı takip ettiğimde bu yıl insanların bir araya gelip bir ürünü ya da hizmeti daha ucuza almalarını sağlayan modeller, yani grup alışveriş sitelerinin patladığını gözlemliyorum.

Bu işi ilk yapan groupon $30 milyon yatırım alarak gücüne güç katmıştı. Amerika’dan haber hızlı gelmişti Almanya’ya. Zira groupon klonu olan citydeal ise ünlü Alman girişimci kardeşler Samwer’lerden 5 million euro yatırım aldı.

Almanya’da bilinen 6 tane grup alışveriş sitesi var. Citydeal, dailydeal ve cooledeals aralarında en hızlı büyüyenlerden. Almanya’nın Webrazzi’si deutche-startups'a göre bu sitelerin trafikleri her geçen ay %200 büyüyor.

Türkiye’de ise groupon modelinin bir benzerini Youtholding şirketlerinden Firsatciyiz.com, ilk olarak hayata geçirmişti. Firsatciyiz.com’un groupon modelinden farkı ürün bazlı olması. Ancak gelecek aylarda firsatciyiz.com’da restaurant, spor merkezi, konser gibi etkinliklerin de satılması hedefleniyor. Bu doğrultuda yurtdışına açılma planları da var.

Henüz açılmasa da E-tohum girişimlerinden Grupanya ise groupon modelini uygulayacak olanlardan. Bunların dışında birkaç tane daha benzer girişimin olacağı haberlerini farklı kaynaklardan edindim.

Bana kalırsa İnternet sektörü için Türkiye’nin takip etmesi gereken ülke Almanya. Zira hiç öyle uzaklara macera dolu Amerika’ya pardon Silikon Vadisi’ne falan gitmeye gerek yok. Tabi global bir proje yapmayı planlamıyorsanız...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.