Turkcell'in 2009 yılı 4. çeyrek sonuçları, yılın CEO'su ünvanını alan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, tarafından perşembe günü basınla paylaşıldı. Dijital basın olarak katıldığımız sunumda yalnızca Turkcell değil, telekom sektörü adına da bazı genel sonuçları görme şansı bulduk.
Ciliv, konuşmasına operatörler adına geçtiğimiz yılın oldukça zorlu geçtiğini ve bunun sebeplerini açıklayarak başladı. 2009 yılının küresel anlamda krizle geçmesinin yanında yapılan 3G altyapı yatırımları ve BTK tarafından uygulanan arabağlantı ücretlerindeki (farklı operatörler arası görüşmelerde operatörlerin birbirine ödediği ücret) indirimlerin, operatörler için finansal anlamda zorlayıcı olduğunu dile getiren Ciliv'in paylaştığı rakamlara göre 2009’da pazar %5 daralırken, penetrasyon %92’den %87’ye indi ve önemli miktarda sim-kart da iptal edildi.
Tarihinin en büyük yatırım yılını yaşayan Turkcell'in 2008 yılındaki 1,2 Milyar TL'lik yatırım maliyeti, 2009 yılında 2,7 Milyar TL olmuş. Ciliv'in sunumundan 4 yıllık yatırım maliyetlerinde Turkcell'i Türk Telekom, Avea, ve Telsim-Vodafone'un takip ettiği görülüyor.
Süreyya Ciliv'in 3G mobil internet için paylaşmış olduğu değerler de ilgi çekiciydi;
- Yaklaşık 5 milyon kayıtlı Turkcell 3G abonesi, 2.5 milyon aktif kullanıcı
- 1,9 milyonu cepten internet kullanıcısı 3G ile ilk 6 ayda 300 bine yakın VINN, 3G’li Netbook ve Notebook satıldı.
- Turkcell'in pazar payı %65.
- 3G sonrasında data kullanımı 5.5 kat arttı.
- Turkcell’deki toplam datanın %74’ü 3G şebekesinden taşınıyor.
- Toplam data trafiğinin %77’sini VINN modemler üretiyor.
Bu verilere 3G'ye olan ilgimizin hiç de fena olmadığı söyleniyor. %65'lik pazar payı hangi değere göre referans alındı bilmiyoruz ancak aktif 3G abonesi üzerinden gidecek olursak Türkiye'de aktif 3,84 Milyon 3G kullanıcısı olduğunu söyleyebiliriz. Mobil operatörler için ses taşımacılığının artık ana gelir kaynağı olmaktan çıkmakta olduğunu Turkcell'in mobil internet gelirindeki %100'lük artış(131 ->261Milyon TL) ile görebiliyoruz.
3G Mobil internet hızında son açıklanan ölçümlerde hem Turkcell hem de Vodafone en hızlı olduklarını dile getirmişlerdi. Ciliv sunumunda 42 Mbps hız ile dünyada HSPA+ şebekede 3. sırada olduklarını tekrarladı ve referans olarak Alman P3 Communications şirketini gösterdi.
Superonline ile Botaş'ın fiber optik ihalesini kazanan Turkcell, bu yatırım ile 38’i yeni toplam 74 şehirde servis vermeye başlayacak. Böylece Turkcell mobil şebekenin dışında geniş bantta da önemli bir oyuncu olacak.
Genel olarak 3G dışında teknolojinin pek konuşulmadığı toplantı da iki soru sorma şansı bulduk. Ciliv'e geniş bantta hızlı kablosuz iletişim teknolojisi WiMax (50 km mesafede, 75 Mbps hız) konusunda sorduğumuz soruya yönelik olarak önemli bir yatırımda bulunulmadığını öğrendik.
Son gelişmelere göre Wimax için Alcatel Lucent ve Cisco gibi küresel markaların da geri adım atıyor olması, 4G öncesi son adım olan LTE'nin bu yıl daha popüler olacağını gösteriyor. Turkcell'in ulaşmış olduğu 42 Mbps hızındaki şebekeyi bazı bölgelerde hizmete sunacak olması ve ülkemizde fiber optik çalışmalarının hız kazanması da bunun bir göstergesi. Turkcell Genel Müdür Yardımcı'larından Lale Saral Develioğlu'ndan aldığım bilgiye göre 4G şebekesi için yeni bir ihale olmayacağı da önemli bir ayrıntıya işaret ediyor. Yani 4G şebekesinde frekans değişimi üzerinden daha hızlı bir geçiş sağlanabilecek ve A tipi lisansa sahip olması nedeniyle Turkcell bu konuda avantajlı konumda bulunuyor.
Turkcell'in ülkemize iPhone'u ilk getiren ve en çok satışı gerçekleştiren operatör olması açısından Ciliv'e yönelttiğimiz 2.soru ise yeni nesil iPhone hakkındaydı. Ancak bu konuda Apple tarafından bir bilgi paylaşılmadığını öğrendik.
Toplantı Turkcell Medya üzerinden canlı yayınlandı ancak izleyemeyenler Ciliv'in sunumununu şuradan izleyebilir ve detaylara ulaşabilir.
*Son bir bilgi olarak 1 Nisan'dan itibaren mobil haberleşmelerimizin kontör/dakika üzerinden değil, dakika/TL üzerinden yapılacağını hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap