Facebook Google'a Açıldı! Gizlilik Ayarlarınızı Güncelleyin!

Facebook Google'a Açıldı! Gizlilik Ayarlarınızı Güncelleyin!

facebook-privacy2Google'ın başta Facebook olmak üzere MySpace, FriendFeed, Jaiku ve Identi.ca gibi önemli servislerle yapmış olduğu içerik paylaşımı ve gerçek zamanlı aramasına yönelik Facebook'tan ilk adım geldi.

Bugün profillerimize yansıyan bildirim ile gizlilik yönetimini güncellediğini açıklayan Facebook, artık site içi paylaşımlarımızın herkes tarafından görüntülenebilmesinin yolunu açtı. Basitleştirilen yeni arayüz ile durum güncellemeleri, videolar, bağlantılar, fotoğraflar ve notların kimlerle paylaşılacağını yönetebileceğiz. Durum güncellemesini yaptığımız alanda yer alan ikon ile göndereceğimiz paylaşımı kimlerin görmek istediğini sadece o paylaşım için ayarlayabiliyoruz. Böylece durum ve bağlantı paylaşımlarımızı özel paylaşımlar olarak yapabiliriz ki, bu sayede mesaj bölümünü kullanmayı ihmal etmek de mümkün.

webrazzi facebook status,

Eğer kalıcı ayarlarınızı dikkatli yapmazsanız tüm internet kullanıcılarının ulaşabildiği bir profile sahip olabilirsiniz, bu nedenle genel ayarlarda paylaşımlarınızı en azından Facebook içinde tutmak da fayda var. Yeni güncelleme ile paylaşım yaparken daha dikkatli olmamız gerekse de Facebook içi paylaşımlarda iletişimi kuvvetlendireceğine inanıyorum.

Tabi eksiklerde yok değil. Arkadaş veya grup için yaptığınız özel paylaşımlarınızın kimler tarafından görülebildiğini sadece kendiniz görebiliyorsunuz. Yani 3 kişilik bir durum güncellemesini diğer 2 arkadaşınızın genel bir paylaşım sanması mümkün! Bu eksiğin yanında paylaşımlarınızı yayınladıkdan sonra düzeltemediğiniz gibi, paylaşım yaptığınız kişileri de güncelleyemiyorsunuz.  Bu konuda ilk gafı da Facebook'un kendisi gösteriyor. Facebook'un resmi blogunda   paylaşılan videoların tüm kullanıcılara/webe açık olmaması sebebiyle aşağıdaki uyarıyı görüyoruz  :) Yani, Facebook yöneticileri dahi halen eski ayarlarını kullanıyor!

facebook video fail

Bu yeni düzenleme Google için de önemli olsa da, bu konuda memnuniyetsizliğini dile getirenler de yok değil. Amerikan Vatandaşlık Hakları Birliği gibi kurumların paylaşımların gizliiği konusunda endişe taşımalarının altında gizlilik ayarlarının doğru kontrol edilememesinden kaynaklanacak sorunlar ve bunun yeterli şekilde dile getirilememesi var.

Özellikle uygulamalarda belirgin bir onay alınmadan gizlilik ayarlarının kontrol edilmesi artık çok daha önemli olacak ve Google üzerinde avantaj sağlamak adına kötüye kullanılabilecek. Facebook Blog'daki açıklamaların sadece İngilizce yapılması da  yetersizliğin bir göstergesi aslında. Bu nedenle gizlilik ayarlarınıza özen göstermeniz artık her zamankinden çok daha fazla önem taşıyor!

facebook status

Facebook'un bir diğer önemli paylaşımı da 1 yılını dolduran Facebook Connect üzerine oldu. NBC gibi büyük portallara dahi giren Facebook Connect, verilen bilgiye göre şu anda 80.000'i aşkın web sitesinde ve ayda 60 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Oyun konsollarına da PS3 ve  Xbox ile giren Facebook Connect, sitenin etkileşiminin artırılması adına önen taşıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.