Dijital Sektörün Kalbi LeWeb'09’la Paris’te Attı!

Dijital Sektörün Kalbi LeWeb'09’la Paris’te Attı!

Açıklama: Vadi Efe, D-CAT Technologies dijital medya direktörü ve ortakantin kurucu ortağıdır. Bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.

leweb-logoAvrupa’nın internet ve mobil teknolojiler üzerine odaklanmış en büyük etkinliği LeWeb iki gündür Fransa’nın Paris şehrinde tüm hızıyla devam ediyor. Ben de bu etkinliğe Türkiye’den katılan birkaç kişiden birisi olma şansını yakaladım. LeWeb’in Avrupa’da düzenlenen ve dijital sektöre odaklanmış benzer etkinliklere göre en kalabalık ve kapsamlı organizasyon olduğunu söyleyebilirim. Ana salonda bulunan sunum ve oturumlara ek olarak büyük fuar alanları, workshop odaları, basın odası, atıştırma noktaları ve daha birçok ufak ayrıntı organizasyona renk kattı. Startup Competition da etkinlik içinde ayrı bir etkinlik olarak en ilgi çekici kısımlardan birisiydi.

4173577523_c54b5dbf6d_b

LeWeb’in kapsamını incelediğimizde organizasyon genel olarak girişimcileri, dijital sektoörden işbirliği olanakları arayan firmaları ve iş adamlarını ilgilendiriyor, ve konuşmacıları dinleyip networking olanaklarını değerlendirmek isteyen insanları biraraya getiriyor.

Bu seneki organizasyonun ana konu başlığı “real time web” olarak seçilmişti. Twitter’ın, Facebook’un ve en son da Google’ın bu konu üzerine çalışmalar yaptığı düşünülürse 2009’un en popüler temalarından birisi olarak doğru bir seçim yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Etkinliğe dünyanın 50 farklı ülkesinden 2300 sektör profesyoneli katılım gösterdi. Buna ek olarak dijital sektöre ilgi gösteren 200 öğrenci fikir edinmeleri, sunumları ve oturumları dinlemeleri ve bilgi edinmeleri için özel olarak davet edildi.

Bienvenue à Paris

Etkinliğin başından sonuna kadar yapılan ikramlarda Fransız stili ağırlığını hissettirdi. Kruvasanlar ile başlayan etkinlik etli ekmek, jambon ve Fransız peyniri gibi ikramlar ile sürdü. Organizasyonun kalan diğer ayrıntıları ise küresel tarza uygundu. Ana salonun sağına ve soluna kurulmuş dev ekranlardan organizasyon ile ilgili akan tweet’ler ilgi çekiciydi. Twitter’a girip #leweb ve #leweb09 hashtag’leri ile organizasyon sırasında yazılanları okuyabilirsiniz.

leweb12

LeWeb’in açılışını organizatörler Loic & Geraldine Le Meur yaptı. Loic Le Meur farklı projeleri bulunan Fransız bir girişimci ve blogger. Le Meur açılış konuşmasında bu kadar insanı bir araya toplayan dijital ekosistemi övdü ve katılımcıların arasında dijital dünyada satın almalardan yatırımlara kadar her türlü olaya etki edebilecek insanlar bulunduğundan bahsetti. Günümüzün popüler sektörel gelişmeleri olarak mobil teknolojilerin gelişmesinden ve iTunes üzerinden para kazanmaktan dem vurdu, ve geleceğin büyük olayı olarak GeoLocation sistemlerini örnek verdi.

Açılış konuşmasının hemen sonrasında Le Meur’ların ve organizasyonun ilk konuğu ve konuşmacısı olarak Twitter’ın yaratıcısı Jack Dorsey sahneye alındı. Dorsey ilk önce Twitter’dan bahsetti ve sistemin başarısının kullanıcıların katılımlarından kaynaklandığını anlattı. Retweeting, hashtag gibi özelliklerin hep kullanıcıların istekleri üzerine oluşturulduğunu ve Twitter’ın bu dinamizmi ve güncellemeleri sayesinde insanların hayatında yer bulduğunu söyledi. Sonra da yeni projesi Square’i anlattı. Dorsey’in bu yeni projesi cep telefonlarına entegre edilen küçük bir cihaz sayesinde kredi kartı ödemesi yapılmasını sağlıyor ve şu anda Amerika’da beta aşamasında.

leweb3

Twitter’ın kurucusu dışında sunum yapmak için veya konuşmak için sahneye çıkan önemli isimler arasında YouTube kurucusu Chad Hurley, MySpace operasyon yöneticisi Mike Jones, Techcrunch editörü Michael Arrington ve sosyal medyanın tanınan isimleri Robert Scoble ve Chris Brogan da vardı. Halihazırda bilinen ve popüler servisler hizmetlerini nasıl geliştireceklerini anlatırken, taze startuplar hangi konuda iddialı olduklarına dair demeçler verip kendilerini göstermeye çalıştılar. Sosyal medyacılar ise etki alanlarını nasıl kullandıklarından, online dünyadaki etkilerini somut verilere nasıl dönüştürdüklerinden bahsettiler.

Workshop odalarında neler oldu?

Seminer ve sunumların dışarısında bazı odalar workshop çalışmaları için ayrılmıştı. Google, Facebook, Twitter ve Nokia gibi farklı hizmetler veren fakat yenilikçi teknolojiler üzerinde buluşan firmaların yetkilileri sektörden isimler ile servislerinin çeşitli özelliklerini paylaştılar. Twitter API'si ile gelecekte nelerin yapılabileceğini uygulama geliştiriciler ile paylaşırken, Google kendisine ayrılmış odada henüz başlattıkları yenilikçi servislerden şu ana kadar büyük popülerliğe ulaşmış klasik servislerine kadar oldukça kapsamlı bir şekilde gün boyunca oturumlar düzenledi.

En ilgi çekici workshoplardan birisi Facebook Developer Garage oldu. Facebook’un ürün geliştirme kadrosundan isimler şu ana kadar ortaya konulmusı basarılı uygulama örneklerini ve sürekli geliştirilen APIler ile daha fazlasının nasıl ortaya konulabileceğini paylaştılar.

Fuar Alanı ve Kurumsal Partnerler

Yapılan sunumlar ve oturumlar dışında ilgi çeken kısım bir katın tamamının kurumsal firmalara ayrılmış olması oldu. Zamanımın bir kısmını bu firmaların tanıttığı güncel ürünleri hakkında bilgi almaya ayırdım. Fuar alanında görüştüğüm ve dikkatimi çeken en önemli firmalar bir odanın neredeyse tamamını kaplayan standı ve kalabalık ekibi ile PayPal mobil internet alanında geliştirdiği yeni ürününü ve platformunu tanıtan Nokia ve BizSpark projesi ile Microsoft oldu.

PayPal yetkilileri ile yaptığım görüşmede Türkiye pazarına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve tam uyumlu versiyonun yakında hayata geçeceği bilgisini aldım.

Nokia yazılımcılara açık platformunu tanıtıyordu, bir yandan da odak noktası olarak n900 modeli standda bulunuyordu. Piyasaya soktukları bu yeni cihazda iPhone’da olmayan özellikler olarak multitasking özelliği ve tam teşekküllü bir klavye göze çarpıyordu. Nokia bu organizasyonda motto olarak “driving mobile innovation”'ı kullandı.

Bu iki firma dışında Microsoft Batı Avrupa İş Geliştirme Sorumlusu ile görüşme fırsatı buldum ve kendisinden BizSpark programının gidişatı hakkında bazı bilgiler aldım. Anlattığına göre şu ana kadar Avrupa çapında 5000’den fazla startup’a ücretsiz yazılım ve platform desteği sağlanmış. BizSpark programında halka açık olmayan ve 1 milyon dolardan daha düşük değeri olan startuplar destekleniyor. Doğu Avrupa’dan yaklaşık 2000 firma katılımcıymış, ayrıca 350 kadar da network partneri programı desteklemiş. Network partnerleri programa katılan firmaları maddi olarak destekleyebilen yatırımcılardan ve büyük teknoloji firmalarından oluşuyormuş.

Bu tür etkinlikler ülkemizde yeni yeni gelişen dijital sektörün dünya çapında nasıl işlediği, sunulduğu ve organize edildiği konusunda muazzam örnekler oluyorlar. LeWeb, Paris belediyesinin düzenlediği açılış partisinden basın mensuplarının ve bloggerların katıldığı kokteyline ve bitiş etkinliğine kadar üzerinde titizlikle çalışılmış son derece profesyonel bir etkinlikti. Silikon Vadisi’nden Uzak Doğu’ya kadar dünyanın dört bir yanından katılım gösteren konuşmacılar, katılımcılar, ve her türlü ufak ayrıntısıyla organizasyondan son derece memnun kaldığımı söyleyebilirim. Ayrıntılara www.leweb.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.