Her yazdığımda altını çizdiğim gerçek zamanlı arama (real time search) üzerine dün çok önemli bir gelişme daha gerçekleşti. Arama motoru devi Google, Twitter için daha önce duyurduğu gerçek zamanlı aramasına yeni adresler ekleyeceğini açıkladı. Dün başlayan ve 11 Aralık'ta son bulacak Arama Motoru Stratejileri etkinliğinde yer alan Google'ın arama teknolojilerine "ışık hızı" tanımıyla yaklaştığı gerçek zamanlı arama metodu artık Facebook, MySpace, FriendFeed, Jaiku ve Identi.ca üzerinde de etkin olacak.
Amerika'da 100milyon, dünya üzerinde ise 350 milyon aktif kullanıcıya ulaştığı bilinen Facebook, bu anlaşma ile Google için çok derin bir kaynak olacağa benziyor. Ekim ayında Bing'in Facebook ile genele açık iletiler için yaptığı anlaşmanın yanında oldukça büyük kalan Google'ın adımı artık Facebook üzerindeki fan/marka sayfalarını da tarayarak gerçek zamanlı aramaya sunacak. Bu adımlar ile arama devinin kendisi için çok önemli bir kanal yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz ancak yoğun içerik üretim ve paylaşımının yaşandığı Facebook'a Google'ın nasıl doğru bir yönlendirme yapacağı merak konusu. Çünkü gerçek zamanlı aramanın tercih edilebilir olması için yapılan aramalara ilgili yanıtlar vermesi gerekmekte.
Facebook, MySpace gibi büyük sosyal ağlarda marka yapılandırması ve kişisel paylaşımlar da bu modelde daha fazla önem taşıyacak. Sosyal ağ içeriklerinin üretim ve yönetiminin önem kazanacağı bu sistemde arama motoru optimizasyonuna da farklı bir halka eklenmiş olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan Google'da FriendFeed üzerinden gelen sonuçlara bakacak olursak, açık profillerimizde yağtığımız paylaşımlara tüm internetin ulaşma ihtimalini düşünmemiz gerekiyor.
Gerçek zamanlı aramasını sadece sosyal ağlar ve mikro blog servisleri üzerine oturtmayan Google'ın gelecek görüşünde haberler de önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda Google Trends'e yeni eklenen "Son Başlıklar" altında şimdilik Amerika için yükselen içerik/haber sonuçları listeleniyor.
Önümüzdeki günlerde İngilizce olarak tüm dünyada yerleşecek olan bu arama mantığının yanında Google, akıllı mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalar için de çalışıyor. Mobile dair önemli servislerini henüz ülkemizde göremediğimiz Google'ın bu konudaki çalışmaları ise yerel kanalları da kapsayacak şekilde ilerlemekte.
Google Blog'da konuyu ele alan Amit Singhal, yazısının sonunda arama motoru teknolojilerinin halen gelişime ihtiyaç duyduğunu ve gerçek zamanlı aramanın önemli olduğunu vurguluyor. Biz de tüm bunlara bakarak söyleyebiliriz ki, Google'ın gelecek yüzü olacak Caffeine ile daha değişken sıralamaların yer alacağı, daha canlı bir arama motoru kullanacağız. Bunun nasıl olacağını merak ediyor ve YouTube'a erişebiliyorsanız sizi şöyle alalım.