Web Dünyasını Engelleri Kaldırmaya Davet Ediyoruz!

Web Dünyasını Engelleri Kaldırmaya Davet Ediyoruz!

engelleri kaldirİnternetin hayatımıza kattığı kolaylıkların yanında sosyal anlamda da gerçekten önemli bir güç olduğunu biliyoruz. Bu sebeple biz de 3 Aralık  Dünya Engelliler Günü'nde engellerin kaldırılması için emek gösteren projelerden bahsetmek istedik.

Pek farkında olmadığımız ancak herzaman birlikte yaşadığımız engelleri görmek aslında hiç zor değil. Bunu görerek yaklaşık bir yıl önce bir tez projesi olarak hayata geçen Engelleri Kaldır Hareketi(EKH), dijital dünyayı da kullanarak oldukça önemli bir farkındalık projesi başlattı. Nihai amacı "İnsan haklarına yönelen her türlü engelin önüne geçmek ve bu engelleri kaldıracak somut ve kalıcı çözümler sunmak." olan EKH, dijital ortamda başlattığı çalışmaları giderek somutlaştırmaya başladı.

Somut olarak başlatılan Renovatio İstanbul adlı şehir planlama projesi, Urban Age yarışmasında finale kalan 5 projeden birisi seçildi. Sosyal ağlar üzerinde güçlü bir şekilde destek toplayan EKH'nin Facebook'taki sayfasını da yaklaşık 200.000 kişi sahiplenmiş durumda.  3-6 Aralıkta Engelsiz Yaşam Fuarına katılan EKH ekibini ziyaret edebileceğiniz gibi, Etohum Tv'de yapılan söyleşiye göz atarak projeyi yakından tanımanız da mümkün olabilir.

Engellilerin hayatına değer katmayı amaçlayan projeler sadece EKH ile sınırlı değil elbette. Engellilerin hayatına teknolojik çözümler sunmayı amaçlayan Yaşama Bağlayan Teknolojiler (YBT) yarışması da destek bekleyen projelerden biri. Bir süre önce ulaşımdaki engellere dikkat çeken Özürlüler Vakfı,  Engelliler için kariyer sağlayan Engelsiz Kariyer de bu konuda önemli adımlardan.

Neler Yapabiliriz?

photoshop magazin engelleri kaldir

Bahsettiğim engeller gerçek hayatta olsa da, dijital ortamda yapılabilecekler de oldukça önemli ve bizim gibi önemli bir zamanını intetnette geçiren kişilerin bu konuda duyarsız kalması üzücü olur. Sosyal medyanın bilinen isimlerinden engelli dostumuz Simto Alev ile benim de bizzat destek olduğum bu çalışmalar için siz de şu adımları atabilirsiniz;

+ Türkiye'nin önemli tasarımcılarını buluşturan PhotoshopMagazin'de bugün başlayan tasarım yarışmasına katılarak, engellerin kaldırılması için tasarımlarınızı paylaşabilirsiniz.

+ EKH'nin sosyal ağlarda ve sosyal medyada (Facebook - Twitter - FriendFeed) takipçisi olabilir; bannerlar ile destek olabilirsiniz. Ayrıca engelliler için daha etkin bir sosyal ağ olarak kurgulanan yeni EKH'nin programlaması için iletişime geçebilirsiniz.

+ Yaşama Bağlayan Teknolojiler için proje fikirleri sunabilirsiniz.

+ Engelsiz Kariyer'i çalışabilecek durumda olan engelliler ile paylaşabilirsiniz.

Ve en önemlisi gerçek hayatta engelleri kaldırmak için kendinizi daha sorumlu hissedebilirsiniz.

Son olarak 2010 Ocak sonuna kadar tüm medya mecralarında yerini alacak ve sizin de paylaşabileceğiniz görselleri ilginize sunuyorum ve herkese engelsiz bir dünya ve internet diliyorum !

ek-raket-tuvalet-1 ek-raket-mazgal-1 ek-raket-kaldirim-2

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.