Google Chrome OS Erken mi Geliyor? Chrome Mac Beta Yolda!

Google, tarayıcı piyasasına Chrome ile girdikten 9 ay sonra Chrome OS adını verdiği kendi işletim sistemini duyurarak Microsoft'a karşı büyük bir çıkış yapmıştı. Bugünlerde Chrome kendini eklentilerle geliştirirken, Chrome OS hakkında da çıkış dedikoduları dolaşmaya başladı.

Google'ın en büyük ürünü denilebilecek Chrome OS'un, netbookları hedefleyen hafif ve bir açık kaynak tabanlı işletim sistemi olacağını biliyoruz ancak bazı noktalar henüz meçhul. Hala işletim sistemi piyasasının en büyük hakimi Microsoft'un, sürücüler konusunda sağladığı geçerlilik, elbette ki tercih edilmesinde büyük etken oluyor. Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin güvenli yapısı dahi, ileri düzey bir kullanıcı için sürücüler konusunda eksik kalabiliyor. Mac için aynısını söyleyemesek de bazen alternatif programlar tercih edilmediğinden Windows'tan vazgeçilmiyor. Google'in bu konuya  getireceği çözüm ise üreticilerden aldığı güce bağlanabilir. Ama bunun yanında Google'ın kendi yazılım ekibi ve yine online bazı çözümler de konuşulanlar arasında. Harici kaynaktan okunan verilerin Picasa, Gmail, Google Docs gibi Google servislerine yönlendirilmesi bu modelde çıkan fikirlerden.

chrome os

Google'ın bilgisayarınızı hızlı açılış ile hemen internete bağlanmak üzere düşündüğü Chrome OS, x86 ve ARM yongalarında çalışabilecek. Mobil işletim sistemi Android ile cihaz üreticilerinden oldukça ilgi gören Google, aynı etkiyi bilgisayar piyasasında da yaratmak için Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments ve Toshiba gibi üreticiler ile görüşüyor. Türkiye'de de tanıtımı yapılan ve hem Android hem de Windows'u bir arada bulunduğu Acer Aspire One netbook modeli de Google'ın bu ilişkisine örnek teşkil ediyor.

Güvenlik konusunda özel çalışan Google'ın virüsler, zararlı yazılımlar ve güncellemeler ile kullanıcılarının canını sıkmak istemediğini söyleyebiliriz. Linux tabanlı bir yazılım olan projede bazı ortak yazılımların yanında Chrome OS'un kendine özgü uygulamaları da olacak ve diğer işletim sistemleriyle beraber çalışabilecek. Mobil uyum konusunda ise Android ile entegrasyonu kesinlikle kusursuz olacağını tahmin edersiniz.

Chrome kullanıcılarının kolay aşina olabilecekleri bir yapıdaki sistemin daha önce bazı sızan fotoğraflarına da benzeyen ve  benzemeyenler olarak göz atabilirsiniz.

Diğer yandan Chrome'un beklenen Mac versiyonu da beta olarak da bir hafta içinde bekleniyor. Google'ın önümüzdeki haftalarda neler sunacağını merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.