Yaklaşık 1 ay önce ön sipariş alan Microsoft'un son işletim sistemi Windows 7 dün tüm dünyada piyasaya sunuldu. Dün yapılan Türkiye tanıtımında da Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan, Windows 7'nin Microsoft için çok büyük bir basamak olduğunu dile getirdi. Gelin Vista'yı unutturacağını düşündüğümüz yeni Windows 7'nin özelliklerine bir göz atalım.
Öncelikle Windows 7, ağ ortamındaki bilgisayarları ve cihazları daha kolay tanıması ile yerel ağ oluştururken çekilen sıkıntıları azaltacak. Kullanıcı ihtiyaçlarına hızlı yanıt veren arayüz tasarımı, çoklu dokunma teknolojisi, ağdaki müzik ve video dosyalarını çalıştıran Play To özelliği, çevre cihazları otomatik olarak bulan ve tanımlayan Device Stage teknolojisi, gelişmiş görev çubuğu, Jump List’le düzenli olarak kullanılan dosyalara kolay erişim de Windows 7'yi farklılaştıran özelliklerden. Arama sonuçlarının sınıflandırılması ve gruplandırılması %38 oranında daha iyi olduğu açıklanan Windows 7, bu sayede zamandan da tasarruf edilmesini sağlayabilir. Windows 7'nin dikkat çeken küçük bir özelliği de açılmış olan bir çok pencereden birini fare ile tutup salladığınızda o pencere ile başbaşa kalıyor olmanız(aynı hareketle tüm pencereleri geri taşımak da mümkün).
Windows Mobility Center’i da geliştiren Microsoft böylece sisteme mobil cihaz senkronizasyonunu da kolaylaştırarak tüm mobil cihazları bir anda yönetme imkanı sunuyor. Ebeveyn Kontrolleri, Internet Explorer 8’deki SmartScreen filtresi de güvenliğe yardımcı olan özelliklerden. Windows 7 bir yandan da daha az sistem mesajları, açılır öğeler ve uyarılar konusunda çalışmış ve Vista'da kullanıcıyı sıkan bu tür yan bildirimlerden kendini kurtarmış.
Windows 7 ile uzaktan medya akışı ile ev bilgisayarındaki fotoğraflara, müziğe ve videolara kolayca erişim sağlamak mümkün. PlayTo ile bilgisayardan ev bilgisayarına bağlı olan dijital medya oynatıcılara müzik, fotoğraf ve video gönderimi yapılabiliyor. DirectX 11 teknolojisi, Wi-Fi, geniş bant, çevirmeli ağ ve VPN gibi uygun ağ tanımlamaları ve Windows Touch çoklu dokunma özelliğinin de kullanıcılara daha kolay bir kullanım sunması düşünülüyor.
Media Center konusunda önemli bir adım atan Microsoft, ilgili içerik sahibi kurumlar ile iş ortaklığı anlaşması yaparak Windows 7 üzerinden genel kullanıcıya yönelik canlı yada “video-on-demand” mekanizması ile çalışan bir sistem oluşturmuş. Böylece ücretli ya da ücretsiz içerikler(radyolar, tvler, özel kanallar...) Media Center İş Ortaklığı sayesinde yayınlarını Windows 7 kullanıcılarına sunabilecekler.
Windows 7 tanıtımına dönem boyunca önem veren ve bu kapsamda düzenlenen Deney 7 yarışmasının birincisi de tanıtım gecesinde açıklandı. Arda Kutsal'ın da ziyaret ettiği ve internet ortamında 7 gün süren yarışmanın birincisi Nazlı Çelebi oldu.
Merak edenler için Home Basic, Home Premium, Professional ve Ultimate paketler olarak 4 farklı paketle satışa sunulan Windows 7'nin son kullanıcı önerilen ve Türkiye'ye özel olan liste fiyatları şöyle:
Windows 7 Home Basic - 123 $ Windows 7 Home Premium - 145 $ Windows 7 Professional - 236 $ Windows 7 Ultimate - 250 $
Kurumsal kullanıcılar için de geliştirilen özellikleri ile dikkat çeken Windows 7'nin artık daha çok kullanıcı isteklerine yönelik hareket eden, kişiselleştirilebilir ve hızlı olduğunu söyleyebilirim. İlk günden %1'ler civarında pazar payı yakalayan Windows 7 gelecek aylarda Vista ve XP'nin paylarını ele geçirmesi kuvvetle muhtemel.