Açıklama: Nurettin Özdoğan, kariyerGENÇ'in kurucu ortağı olup, bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi'de yayınlamıştır.
Sevenload’ın Türk kurucusu İbrahim Evsan sevenload’daki aktif görevini bıraktığını sadece danışman ve hissedar olarak devam edeceğini açıkladı. Teknoloji Direktörü Thomas Bachem ile birlikte yeni bir startup’a girecekleri söyleniyor.
Bu haberden sonra İbrahim Evsan ve sevenload’ı çok iyi tanıyan eski bir sevenload çalışanı Vadi Efe’nin Friendfeed’deki yorumu beni bu konu üzerinde düşündürdü.
Vadi Efe şöyle yazmıştı: “Sizce bu seri girişimcilik isteği mi? Yoksa Ibo sevenload’da beklediğini bulamadı mı? “Zaten ortaklığım var firmada, enerjimi daha fazla potansiyel vaat eden bir işe ayırayım” diye mi düşündü? Bir projeyi belli bir noktaya getirdikten sonra girişimciler tatmin mi oluyor ve yeni bir projeye mi atılmak istiyorlar doğal olarak?”
Bir startup’un kurucusu hele ki kendi ismiyle özdeşleşmiş startup’ın yönetimden neden ayrılır? Ya da neden ayrılmak zorunda kalır? Hadi gelin, nedenlerini örneklerle 4 başlık altında birlikte inceleyelim.
1) Yatırımcı olma: XING’in 33 yaşındaki kurucusu Lars Hinrich XING’i belli bir marka değerine getirdikten hatta şirketi borsaya açtıktan sonra 2009 başında CEO görevini bırakarak melek yatırımcı şapkasını taktı. Hatta ilk yatırımı Dopplr geçen hafta Nokia tarafından satın alındı. Bu tür girişimciler girişimci olarak gelebilecekleri en üst yere geldikleri için yatırımcılığı tercih ederek kendilerine yeni heyecanlar arıyorlar.
2) Yerinde duramama: Twitter’ın kurucusu ve fikir babası Jack Dorsey CEO’luk koltuğunu ortağı Evan Williams’a devrederek günlük operasyonlardan elini eteğini çekmişti. Mashable’da çıkan habere göre yeni bir girişime başlayacakmış. Detayları pek bilinmese de kendisinin iddiasına göre bu girişim Twitter gibi ses getirecekmiş. Bu tür girişimciler için para, girişimin heyecanına göre daha hafif kalıyor. Bu bakımdan yatırımcılığı değil seri girişimciliği tercih ediyorlar.
3) Yönetimle anlaşamama: Bu tür girişimcilere “Steve Jobs Sendromu”na yakalanmış girişimciler adını veriyoruz. Kendi şirketlerinde özgür hissetmedikleri anda kendilerine yeni bir yol çizerek yönetimi bırakıyorlar. Daha sonra daha “challenge” bir hisle geçmişte aldıkları derslerle yeni bir startup’a başlıyorlar. Jobster’in kurucusu Jason Goldberg 2007 yılında CEO görevini bırakarak Socialmedian’ı kuruyor. Golberg, Socialmedian’ı kısa bir sürede XING’e satarak XING’in ürünlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı koltuğuna oturuyor.
3+1) EXIT: Bu konuda yorumu sizlere bırakıyorum…
Türkiye’de internet girişimciliği geliştikçe bunun örneklerini bizler de hiç kuşkusuz yaşayacağız. Bir startup’ın CEO’suysanız ya da bir startup kurmaya niyetliyseniz yukarıdaki maddeler için bir de siz sessizce düşünün. Zira bu 4 pardon 3+1 olayı yaşamanız olası!
Görsel Kaynak: arkitekt