Röportaj: Ahmet Alp Balkan İle FriendFeed Uygulamaları Üzerine

Röportaj: Ahmet Alp Balkan İle FriendFeed Uygulamaları Üzerine

Röportaj serimize son aylarda Friendfeed'e yönelik çok sayıda uygulama geliştirerek dikkatleri çekmeyi başaran 19 yaşındaki Ahmet Alp Balkan ile devam ediyoruz.

Ahmet, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta burslu okuyor. İlk önemli projesi 2007 yılı ortasında, yani henüz 17 yaşındayken, hayata geçirdiği mySchoolog olmuştu.

Bu projenin çok kısa bir zamanda 17 dile çevrilmesi ve Webrazzi dahil dünya çapında 200'den fazla dergi ve blogda hakkında yazılar yazılması ile de adından söz ettirmeye başlamıştı.

Hasan: Ahmet merhaba. Kendini Webrazzi okuyucularına kısaca tanıtır mısın?

Ahmet: 19 yaşındayım, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta burslu okuyorum. Yaklaşık 10 yıldır kendimi web geliştiriciliği konusunda geliştiriyorum. Bölümümü seçme nedenim de buydu. İlk büyük adımımı Web 2.0'ın yavaş yavaş ateşlendiği 2007 yılı ortasında mySchoolog adlı projemi hayata geçirerek atmış oldum. Bu proje yurt içinde ve dışında bize madalyalar kazandırdı. Bir yılımı ÖSS'ye verdikten sonra bu senemde de 3.parti uygulamalar ve servisler geliştirdim. Blog Yazarları Derneği yönetim kurulunda bulunuyorum ve ahmetalpbalkan.com'da blog tutuyorum.

Hasan: FF için ne gibi uygulamalar geliştirdin. Bu uygulamalardan nasıl bir geribildirim aldın?

Ahmet: Bu sene içinde 7 FriendFeed uygulaması hayata geçirdim. Bunları kısaca özetleyeyim:

FFSMS önce Türkiye'de sonra ABD'de açtığımız, "friendfeed postlarınızı SMS ile gönderin" sloganlı bir proje. Çok güzel geribildirimler aldık, alışkanlık hâline getirip kullananlar var. Sandmands firması sponsorluğunda çıkarıldı.

FFSPY kaydolan kullanıcılara, kimlerin kendilerini abonelikten çıkardığını düzenli olarak tespit edip e-posta yoluyla kendilerine bildiriyor. En son uygulamam. Umarım başarılı olacaktır.

FFScheduler ile insanlar ileride ayarladıkları bir tarihte FriendFeed'e gönderilerini atabiliyorlar. Çoğu kullanıcı tam olarak ne işe yaradığını anlamamış olsa da proje lansmanları, açıklamalar, doğum günleri kutlamak için kullanılıyor. İngilizce olarak açtık, yabancı kullanıcılarımızdan biri bizim için tanıtım videosu çekmiş, biz de onu resmi tanıtım olarak kullanmaya başladık. Güzel bir duygu bu, negatif bir geri bildirim almadık. Cevahir AVM sponsorluğunda çıktı.

FFOldAvatars eğlence amaçlı yazdığımız, bir kişinin FF'de geçmişte kullandığı profil resimlerini gösteren bir servis.

FFSummary en talihsiz uygulamam diyebilirim. Kullanıcılara feed'lerindeki günün, haftanın, ayın en iyilerini e-posta ile gönderiyor. Çıktığı gün, FriendFeed yönetimi bu servisi, FriendFeed'in içinden sunmaya başladı.

WhenDidYouJoinFriendFeed.com kullanıcılara FriendFeed'e tahmini olarak ilk ne zaman post girmeye başladıklarını veren bir servis. Yine eğlence amaçlı kullanılan, iyi geribildirimler aldığımız, FriendFeed'in kurucularının ve en popülerlerinin de denediği ve bunu paylaştığı bir uygulama.

FFBlockr ilk çıkardığım uygulama. Şubat 2009'da çıktı ve Hayal Ofisi sponsorluğunda açıldı.  Sizi FriendFeed ağınızdan kimin engellediğini gösteriyor, yoğun ilgi oldu ve biraz da teknik kısıtlardan dolayı şimdilik hizmeti durdurmak zorunda kaldık.  FriendFeed'in ABD kısmındaki bir çok ünlü de bunu denedi.

Web 2.0 Write FriendFeed uygulaması değil fakat bu sene içinde çıkardığımız yine eğlenceli bir araç desek yeridir. Ünlü Web 2.0 Servislerinin logolarıyla yazılar yazıyorsunuz.

Hasan: En çok kullanılan uygulaman hangisi oldu? Diğer uygulamaların kullanıcı rakamları ne düzeyde?

Ahmet: En çok kullanılan uygulamam bu hafta açtığım "WhenDidYouJoinFriendFeed" oldu, 24 saatte yaklaşık 1500 kişi kullandı. Diğerlerinin ise kullanımı yaklaşık 300-1000 kullanıcı arasında kaldı. Aslında bu sayı düşük görünse de FriendFeed gibi aktif kullanıcı sayısının az olduğu ve 3.parti uygulamaları kullanmaktan çekinen kullanıcıların olduğu ortamda iyi bir rakam olduğunu düşünüyorum.

Örneğin FFSMS projemizde şimdiye kadar ABD ve Türkiye'den 300 kullanıcı toplam 350 SMS göndermiş.  Henüz daha birkaç haftalık bir proje için iyi bir rakam. Kullanıcılar 3G bağlantısı veya internet bağlantısına sahip oldukları zaman buna ihtiyaç duymuyorlar. Özellikle ABD kullanıcılarının az kullanma nedeni bu. Ama yine de düzenli olarak kullananlar var. Şu sıralar projeyi hâlâ Friendfeed, Twitter, Facebook gibi sitelerin yasaklı olduğu İran'da hayata geçirmeye çalışıyoruz. Orada FF kullanan en az Türkler kadar kullanıcı var ve 3G bağlantıları yok.

Uygulamalara genelde FriendFeed'in kurucuları ve ABD'deki popüler internet simaları (Robert Scoble, Louis Gray, Leo Laporte...) destek çıkıyorlar. Bu süre zarfında FriendFeed kurucuları ile de iyi bir diyalogum oldu. Fakat aynı desteği Türkiye'deki önemli isimlerden göremedim.

Hasan: Uygulamalarından birisi sayesinde FF'in Türkiye'de en çok takip edilen kişisisin. Bunun etik olmayan bir durum olduğunu düşünüyor musun? Herkesin sadece bir uygulama yükleyerek 40.000 kişiyi takip etmesi FF'in bugünkünden daha karmaşık olmasına yol açmaz mı?

Ahmet: Aslında bu konu büyük bir yanlış anlaşılma. Geliştirdiğim uygulamalar ile İngilizce hesabımda takip ettiğim kişi sayısının bir ilgisi yok. Uygulama yazmadan önce de bu böyleydi. Bildiğiniz üzere bu, Twitter'da uygulanan bir modeldir. Binlerce kişiyi takip eden binlerce hesap görebilirsiniz. Ayrıca FriendFeed'de de keza 1.000 kişiyi takip etmekle 40.000 kişiyi takip etmenin çok farkı yok. Yine FF'de benim yaptığım gibi yapan onlarca kişiyi çevrenizde bulabilirsiniz.

Sonuçta bir insanın sizi takip etmesinden endişe duyuyorsanız profilinizi gizleyebilir veya kişiyi engelleyerek abone olmasını engelleyebilirsiniz. Kimse sizi takip ederek bir karmaşaya yol açamaz. Zaten PR ve İnteraktif Pazarlama-Satış uzmanlarının da üzerine çalıştıkları gibi sosyal ağların bugün böyle bir kullanım şekli de var ve tamamıyla "legal". Ayrıca bu tür abonelik işlemleri de ücretli hizmet olarak yurt dışında kişi ve firmalara satılıyor. Öngörüm de yakında Türkiye'de de bu uygulamanın yaygınlaşacağı yönünde; zira ffollo gibi uygulamalarla son kullanıcıya indirgenmiş durumda ve bir efor harcamıyorsunuz.

Son olarak bunu otomatik yapmak için son kullanıcının ek bir uygulama kullanmadan da yapabileceği ipucunu verirsem belki yakamı bırakırlar.

Hasan: Uygulamalarda en çok düşündüren uyarı uygulamaların FF'te bizim adımıza yazı gönderebileceği uyarısı ve şifre istemesi. Geçtiğimiz günlerde sen de bir şifre çalınma konusu ile ilgili uygulamalarımızla ilgisi yoktur açıklaması yapmak zorunda kalmıştın. Bu şüphe daha geniş kitlelere ulaşmasında sorun yaratmıyor mu?

Ahmet: Geçenlerde FF'te yaşadığımız bir olay şu şekildeydi. Biri gelip 5-6 kişinin blog, IM, FF şifrelerini (bir şekilde) ele geçirmiş ve hesaplarından yazılar yazmıştı. Gözler bizim üzerimize dikileceği için "bizimle ilgisi yoktur" açıklaması yapma ihtiyacı hissettim. Nitekim ilgisi de yoktu.

Evet, insanlar 3.parti uygulamalara şifrelerini vermekten korkuyorlar. Fakat bizim uygulamalarımızı kullanmak ne bir şifre, ne bir uzak anahtar gerektiriyor. OAuth adı verilen bir sistem sayesinde şifrenizi uygulama sahibine vermeden uygulamayı kullanabiliyorsunuz.

Bu konuda şunu vermek isterim ki, bugün milyonların kullandığı Twitpic kullanıcılarından Twitter şifrelerini istiyor. Twitter uygulamalarının yaklaşık %70'i de bunu yapıyor.  Yine de ben bu vakaların kullanıcıyı kaçırdığını düşünmüyorum. Kullanıcılar, uygulamanın başkaları tarafından kullanıldığını görünce kendileri de denemek istiyorlar. Örneğin; FFSMS genel olarak bu şekilde yayıldı.

Hasan: Önümüzdeki planların neler. Kısa ve uzun vadede ne hedefliyorsun?

Ahmet: Önümüzdeki birkaç sene okul ile daha çok ilgilenip biraz da mühendislikte kendimi geliştirmemin gerektiğini düşünüyorum. Yine bu süre zarfında umarım güzel proje fikirleri bulup farklı insanlarla Türkiye'deki Web sektörünü birkaç adım daha öteye taşıyabilecek gelişmelere adım atabiliriz. En azından şimdiye kadar bu 7 uygulamayla Türk milletini en çok FF uygulaması çıkaran millet ünvanına kavuşturmuş olduk. Kendimi, seçtiğim meslekle ilgili hak ettiğim bir yerde görmeyi umuyorum.

Hasan: Biz de gelişmeleri heyecanla takip edeceğiz Ahmet. Teşekkür ederiz röportaj için.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.