Bugüne kadar çeşitli platformlarda sürekli dile getirdiğim çeşitli önerilerim ve bunlar için artık ister istemez standart hale gelmiş kalıp cümlelerim vardır. Benimle yüz yüze görüşmüş kişiler ve çeşitli projelerde Crenvo ya da Webrazzi sebebiyle çalıştığımız firmalar sanıyorum ki aşağıda paylaştığım önerilerimi okuyunca bir ya da birkaçını anımsayacaklardır.
İnternet girişimcileri için akıllarının bir köşesinde kalmasının faydalı olacağını düşündüğüm bu öneri maddelerini bugüne kadar hiç yazılı olarak paylaşmadığımı farkettiğim için artık kayda geçmemin gerekli olduğunu düşünmeye başladım. Bu sebeple herşeyi olmasa da önemli gördüğüm temel birkaç maddeyi listelemek istiyorum.
Bir girişimin başarısı için en önemli saydığım ve dikkate alınmasını tavsiye ettiğim bu 10 önerinin yanında içinde bulunduğunuz sektörün dinamiklerine yönelik fikir sahibi olunabilmesi için de birkaç bonus maddeyi yazının sonuna ekliyorum.
Aklınıza gelen her fikir doğru girişim değildir
Girişim fikrinizi teknik uygulanabilirlik, pazar koşulları ve gelecek vizyonunu göz önüne alarak tekrar değerlendirin. Her dahice fikir, tahmin ettiğiniz kadar dahice olmayabilir. Hele ki, bugüne kadar kimse düşünmemiş diyorsanız tekrar tekrar değerlendirin. İnternet pazarında düşünülmemiş fikir yoktur, tercih edilmemiş ya da hayata geçiril(e)memiş fikir vardır.
Doğru girişim her zaman gelir modeli olan girişim değildir
Girişim fikrinizi modellerken "nasıl para kazanırım?" konusuna çok odaklanmayın. Alışkanlıkları ve kültürü değiştirecek ya da pazarın önemli bir ihtiyacını karşılayacak bir fikir üzerinde çalışıyorsanız gelir modeli bir süre sonra kendisini gösterecektir.
Siz uyurken yaşamayan girişim doğru girişim değildir
Girişiminiz siz olmadan da yaşayabilen, büyüyebilen ve yayılabilen bir yapı üzerine kurulmalı. Siz olmadan o girişim olduğu yerde duruyorsa, orada bir sorun var demektir. O yüzden fikrinizi ya da girişiminizi değerlendirirken şunu düşünün: "Siz uyurken girişiminiz ne yapıyor?"
Teknik bilginiz yoksa internet girişimcisi olarak maça 1-0 yenik başlıyorsunuz
İnternet girişimleri teknik çalışma gerektirir ve teknik bilgisi olmayan girişimciler tüm kontrolü teknik ekiplerine vermek zorunda kalırlar. İşinize hakim olabilmeniz için işinizin temellerini biliyor olmanız ya da bilen ortaklara sahip olmanız gerekir.
Fikrinizi hayata geçirmek için öncelikle yatırımcı bulmanız lazım diye düşünüyorsanız maçı çoktan kaybetmişsiniz
Eğer doğru bir girişim fikriniz ve fikrinizi hayata geçirebilecek bilgiye sahip kadronuz varsa, yatırımcı bulmaktan daha önemli işleri önceliğe almanız gerekir. Yatırımcı olmadan bu işe giremem diyorsanız ya çok korkaksınızdır, ya kendinize güvenmiyorsunuzdur - ki o zaman girişimci olmayın maaşlı çalışın - ya da fikrinize güvenmiyorsunuzdur. Unutmayın, sorun para olsun, para ile çözülebilecek sorunlar zaten sorun değildir.
Kendi kendinize yapabileceğiniz bir iş için ortak almayın
Fikrinizi hayata geçirmek için ortak bulmanız gerekiyorsa ya da böyle olduğuna inanıyorsanız öncelikle düşündüğünüz kişinin size ve girişiminize ne katacağını iyi değerlendirin. Sadece size artı değer katacak ve sizin kendi kendinize yapamayacağınız bir işi yapabilecek kişi ve kişileri girişiminize ortak alın. Kendi kendinize yapamayacağınızı düşündüğünüz bir işi de tekrar düşünün. Belki düşündüğünüzden daha kolay yapabilir ya da yaptırabilirsiniz.
Çevrenizin değeri sizin değerinizdir (Teşekkürler Bülent Tekmen - Your network is your net worth)
Kişisel kontaklarınızı geliştirin ama çok kontağınızın olmasının çok değerli bir çevreye sahip olduğunuz anlamına gelmediğini de unutmayın. Değerli ve gerçek kontaklarla yaratılmış bir çevre size çeşitli aşamalarda değerli kapıları açabilir ve girişiminizin başarı ivmesini artırabilir.
Hiçbir zaman unutmayın: "Az laf çok iş"
Girişiminiz hakkında çok konuşuyorsanız, gittiğiniz her etkinlikte saatlerce girişiminize faydası olacağını sandığınız kişilerle sohbet ediyorsanız, öğle yemekleri, akşam yemekleri, saatlerce süren toplantılar vs..vs.. Unutmayın! Harcadığınız zamanla girişiminizin başarısı doğru orantılı olmayacak. Mümkün olduğu kadar az konuşup, az anlatıp zamanınızı girişiminizi geliştirmeye harcamalısınız. Hikayeleri bırakın, işinize bakın.
Başarılı internet girişimini 1000 parçalık puzzle olarak düşünün, parçalar eksik kaldığı sürece resim birşeye benzemez
Girişiminizin başarısı sadece fikir, sadece teknik üstünlük, sadece pazarlama başarısı ya da sadece çevreniz değildir. Bunlar ve bunların üzerine ekleyeceğiniz daha birçok kriter girişiminizin başarısında söz sahibi olacaktır. Puzzle'ın eksik kalan parçaları başarı şansınızı azaltacaktır. O yüzden her parçaya gereken dikkati gösterip, parçaları doğru yere koymak gerekir.
Girişim stratejinizi, fikirlerinizi ve hedeflerinizi her zaman görselleştirin
Düşüncelerinizi kağıda dökmek ya da bilgisayar ortamında çeşitli uygulamalarla görselleştirmek bütünü görmeniz açısından faydalı olacaktır. Bazen düşünsel olarak size doğru gelen bir fikir, görselleştirildikten sonra açık noktalar vermeye başlayabilir. Aynı şekilde stratejileriniz ve hedefleriniz için de görselleştirmek nereye gittiğinizi görmek, yol haritanızı çıkartmak adına önemlidir. Hatta mümkünse görselleştirdiğiniz stratejileri tüm ekip arkadaşlarınızın göreceği bir yere asın. Ortak hedefler oluşturmak ve aynı dili konuşmak için ilk adımı atmış olursunuz.
...ve bonus maddeler...
İyi bir dinleyici olun ama her duyduğunuzu ciddiye almayın
Sektörde tanıdığınız herkesin, size anlattığı her şeyi sonuna kadar dikkatlice dinleyin ama dinlediklerinizi kendi akıl süzgecinizden geçirmeden kesinlikle kayda geçirmeyin. Size anlatılan herşey sizin için faydalı olamayacağı gibi, size "hayatın sırrını" verdiğini sandığınız kişi de zaten "hayatın sırrını" halen arıyor ya da bulduğunu sandığı "hayatın sırrı" yanlış olabilir.
Kulaktan dolma bilgilerle ahkam kesmeyin
Bir yerde okuduğunuz bir haberden ya da makaleden, bir kişinin söylediğinden yakaladığınız birkaç cümleden yola çıkarak sakın ahkam kesme cesaretini kendinizde bulmayın. İnanın etkileyeceğiniz kişiler olacaktır ama aslında etkileyemedikleriniz sizin hayatınıza değer katabilecek kişilerdir. Bir konu hakkında fikir beyan etmeden ve tartışmaya girmeden önce konu hakkında ne kadar altyapınız olduğunu göz önüne alın.
Her önemli kişiyi önemli sanmayın, çoğu boş muhabbettir
Bulunduğunuz ortamlarda, okuduğunuz haberlerde ya da takip ettiğiniz sektörün dinamiklerinde önemli gördüğünüz kişilerin ve firmaların büyük bölümü aslında tahmin ettiğiniz kadar önemli değildir. Onlara ulaşmanız, onlarla iletişimde olmanız, onlarla yakın olmanız gerektiğini düşündüğünüz zamanlarda bu kişileri ve firmaları tekrar değerlendirin. Size çok açık yüreklilikle söyleyebilirim ki çoğu boş muhabbettir, şişirilmiştir ve size katacakları değerden çok siz onlara değer katacaksınızdır. Onların ne kadar önemli kişiler olduklarını birkaç arkadaşınıza söylemeniz bile onlar adına yarattığınız bir değer olacaktır.
NOT: Mutlaka sizlerin de eklemek isteyeceğiniz maddeler olacaktır. Eklemek istediklerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
(Görsek kaynak: Guido_capi)