FriendFeed Size Özel Olmaya Çalışıyor Ama Özel Problemleri De Artıyor

FriendFeed Size Özel Olmaya Çalışıyor Ama Özel Problemleri De Artıyor

FriendFeed duyurduğu yeni özellik ile kullanıcılarının profil sayfalarının temalarını değiştirmesine olanak verdi. Şu an için sadece 6 temayı kullanıma süren servis, bir kullanıcının profilini ziyaret eden herkese de seçilen temaya sahip sayfayı gösteriyor olacak. Yani, kullanıcıların seçecekleri temalar aynı Twitter'da olduğu gibi kişinin özelleşmiş sayfası olacak.

Bu yenilik ile FriendFeed gözünü Twitter'ın tahtına diktiğini biraz daha hissettirmiş olsa da, servisin genel olarak tartışma yaratmaya elverişli ortamı Web 2.0 döneminin yönetilmesi en zor sosyal platformlarından birisi olmaya da aday. Twitter'ın aksine birebir etkileşime fazlasıyla imkan tanıyan ve anonim kullanıma daha açık olan FriendFeed, bu yapısı sebebiyle de global arenada son dönemlerde tepki çekiyor.

themes-screenshot

Kişisel görüşüm FriendFeed'in son dönemlerdeki stratejileri ile tehlikeli bir yola girdiği yönünde. Özellikle direkt mesajlaşma ve bununla birlikte gelen kullanıcıya özel FriendFeed e-posta'ları zaten sıkıntı vermenin ötesinde bir duruma gelen spam kültürünü daha da körükler bir hal aldı. Bunun örneklerini son zamanlarda fazlasıyla yaşıyorum...

Gerçekleşen paylaşımların büyük bölümünün dış bağlantılardan olması, özel olarak gerçekleşmiş girişlerin ise çoğunlukla kirlilik yarattığı FriendFeed'de, şirketin geçmişteki stratejilerini toparlamaya çalışırken çamura battığını hissediyorum.

İlk zamanlarında kullanıcılarının rahatlıkla herkesi takip edebilmesini sağlamaya odaklanan servis, bugünlerde daha çok arkadaş ve kontak konseptini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu kavramı aşılamaya çalışırken de doğru kişilerle iletişimde olmayı teşvik edebilmek adına yayına aldığı uygulamalarında takip sayısı fazla olan kullanıcılarını içerik çöplüğünün ortasında bırakıyor.

Kişilerin takip listelerini düzenlemesini gerektiren bu yeni özellikler birçok kullanıcıyı sorunla ilgili aksiyon almak yerine servisi terk etmeye yönlendirirken, FriendFeed'in stratejisinde tehlikeli bir taktik denediğini düşünüyorum.

Herşeye rağmen FriendFeed'siz olamayanlardansanız servisin kişiselleştirilebilir yeni yapısı inanıyorum ki sizleri memnun edecektir. Henüz sadece 6 tema olsa da, gelecek dönemlerde kullanıcıların kendi tasarımlarını da sisteme dahil etmesine izin verecekleri biliniyor. Bu süreye kadar sizi yansıtan temanızı seçebilir ve profilinizi ziyaret edenleri yeni dekorasyonunuzla ağırlayabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.