Röportaj serimize Türkiye' nin ilk blog yazarları Derneği' nin kurucusu ve Genel Başkanı Erkut Ergenç ile devam ediyoruz.
Hasan: Erkut merhaba, bize biraz kendini tanıtır mısın?
Kendimi bir sivil toplum gönüllüsü olarak tanımlamak isterim aslında. Bir çok sivil toplum kuruluşunda aktif gönüllülük yaptım ve proje çalışmalarında bulundum. Yaklaşık 1997 yılından beri aktif olarak internetin içerisinde yer alıyorum.
Türkiye'nin kalkınmasına destek olacağına inandığım iki önemli unsur var; birincisi girişimcilik diğeri ise sivil toplum. Bu iki unsuru merkeze alan konularda faaliyet göstererek ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyorum.
Bunun yanında merkeze aldığım iki unsurun destekçisi olarak siyasi alanda araştırma çalışmaları yapıyor ve sloganı "Bir Türkiye Projesi" olan Gelecek Türkiye ' yi yazıyorum.
Bu blog vesilesi ile tanıştığımız arkadaşlarımızla Türkiye'nin ilk blog yazarları derneğini kurduk; İnternet ve Blog Yazarları Derneği. Derneğimizin adresi: http://www.blog.org.tr .
Hasan: Neden böyle bir ihtiyaç duydunuz?
Sivil toplum aslında başlı başına bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkar. İnsanların ortak değerler için bir araya gelmesi ve bu değerlere karşılıksız katkıda bulunması şeklinde de özetlenebilir. Bizi bir araya getiren ortak değer ise içerik ürettiğimiz bloglarımız ve internet sitelerimiz oldu.
Dünya'da ve ülkemizde blogların artması ve bloglara verilen değerin de buna paralel olarak gelişmesiyle birlikte kamuoyunu bu konuda bilgilendirme ve yazarlarımızı tanıtma; bu vesileyle de Türkiye'deki bütün internet ve blog yazarlarını tek bir çatı altında toplama amacıyla derneğimizi kurduk.
Tabi böyle bir oluşum, muhataplarımızın karşısına daha organize çıkmak anlamına geliyor. Dernekler devlet güvencesi ve kontrolünde olması nedeniyle, bürokrasi artmasına rağmen, faaliyet çıktıları her zaman daha kalıcı ve kişilerden bağımsız bir şekilde oluyor. Bu nedenle daha güvenilir olarak da adlandırılıyor.
Biz özellikle bürokrasiyi elimizden geldiğince azaltarak, sonuç odaklı faaliyet ve projelere yönelmeyi planlıyoruz.
Hasan: Hedefleriniz nelerdir?
Öncelikli hedefimiz ülkemizdeki blogların içerik kalitesinin artırılmasıdır. Yani bilinçlendirme çalışmaları ön plana çıkacaktır. Gerçekten de iyi incelendiğinde içerik olarak çok kaliteli ve faydalı bloglar var. Bunun yanında, ne yazık ki, okuyucuyu tamamen yanıltıcı ve içerik kalitesine zarar veren bloglarımız da var.
Bir nebze de olsa bu ayrımı yapabilmek ve gerçek kişilerin gerçek üretimlerinin değerini artırmak öncelikli hedefimiz olacaktır.
Bunun yanında yeni ve farklı disiplinlerden içerik üreten blog yazarlarının ülkemize kazandırılması ve internet yayıncılığının gelişmesine katkı sağlanması da hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Böyle büyük bir nüfusa sahip bir ülke için ifade özgürlüğünün samimi bir şekilde uygulanabilmesi için de blog yazarlarının desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Hasan: Bu desteklemede coğrafi sınırlamalar olacak mı? Gördüğüm kadarıyla yönetim kurulunda sadece Ankaralı blog yazarları var. Böyle bir ayrım var mı?
İnternet, normal hayatımızın yanında, özgür bir kavram olarak aslında bizim en önemli platformumuz. Bu nedenle herhangi bir ayrım yapmamız internetin doğasına da aykırı olacaktır.
Hedef kitlemiz tamamen internet üzerinde çalışmalarını yürüttüğü için coğrafi sınırlamalara gitmeyi de bu nedenle çok anlamlı bulmuyoruz. Derneğimiz dünyanın neresinde olursa olsun herkese açıktır. Yani üyelik konusunda sınırlarımızı kaldırdık. Bu konuda ne kadar doğru bir şey yaptığımızı da online üyelik sistemimizi açtığımızda anladık, Türkiye'nin ve dünyanın bir çok yerinden üyeler aldık ki bu sayı daha da artacaktır.
Kuruluştaki kadromuzda sadece Ankaralı blog yazarları yok ama yönetimimizin çoğunluğu Ankara'dan seçilmesi kuruluş sürecinde sadece bürokratik işlemleri hızlandırmak ve böyle bir oluşumu Türkiye'nin kanayan yaralarından biri olan bürokrasiye kurban etmemekti. Nitekim başarılı bir kuruluş süreci geçirdik.
Büyüme dönemi hedeflerimiz arasında bürokrasiyi minimumda tutacak faaliyet ve çalışmalar yapma kararı ile birlikte ileriki dönemlerde, dernek yönetimi de organik olarak dengeye gelecektir diye düşünüyorum.
Hasan: Şu ana kadar ne gibi çalışmalar yaptınız?
Derneğimiz resmi olarak çok yeni olmasına rağmen, üye blog yazarlarının faaliyetleri yeni değil. Daha önce birçok kez sosyal faaliyetlerde bir araya gelen bir ekip aslında. Örneğin, bu ay 12. düzenli toplantımızı dernek çatısı altında yaptık.
Sosyal ve kültürel faaliyetlere de hız kesmeden devam ediyoruz. Mangal toplantılarından tutun da eğitim faaliyetlerine birçok alanda çalışmalar yaptık.
Derneğimiz vesilesiyle alanımızı genişleterek çalışmalarımıza ara vermeden ve daha hızlı bir şekilde devam edeceğiz.
Hasan: Derneğinize üye olmak için gerekli şartlar nelerdir?
Derneğimize üye olmak için var olan dernekler yasasında belirtilen unsurlar dışında hiçbir şart koymadık.
İnternet sitemizde yer alan üyelik formunu doldurduktan sonra hemen üye olabiliyorsunuz. Bunun yanında tüzüğümüzde olmasına rağmen üyelik ücretlerini de yönetim kararıyla kaldırdık. Derneğe desteği tamamen gönüllü hale getirdik. İsteyen üyelerimiz bağış yoluyla derneğimize yardımda bulunabilecekler fakat zorunlu bir ödeme yapmayacaklardır.
Herkesi derneğimize üye ve destek olmaya sizin vesilenizle tekrar davet ediyorum.
Webrazzi ailesine ve tüm blog yazarlarına teşekkür ediyorum.
Hasan: Biz de size bu bilgilendirici röportaj için teşekkür ederiz.