Berlin'den Web 2.0 Expo geçti...

Açıklama: Şekip Can Gökalp Mixxt Türkiye Ülke Müdürü olup bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.

Koca bir internet haftasını geride bırakıyoruz. Web 2.0 Expo Avrupa (bundan sonra W2EB olarak anacağım) ayağının bu sene de Berlin'de yapılacağının duyurulması ardından başlayan heyecan, bu haftanın bitmesiyle son buluyor. Digital Native konsepti üzerine yoğunlaşan DNADigital ve Almanya'nın şimdiye kadar gördüğü en büyük ve en uluslararası barcamp olan Barcamp Berlin 3'in (bundan sonra BCB3 olarak anacağım) 17 Ekim'deki tanışma partisiyle başlayan hafta, Techcrunch UK tarafından 23 Ekim gecesi gerçekleştirilen Latecrunch ile son buldu. Bu bir haftalık süre içinde istisnasız her gün ve her gece birer etkinlik vardı.

  • DNADigital - kendini Digital Native (mealen dijital hayatın yerlisi) olarak adlandırabilen herkesin davetli olduğu, daha çok gelecek trendlerinin ve büyük firmaların bu anlamdaki duruşlarının konuşulduğu bir toplantı
  • BCB3 Warmup, BCB3 Cumartesi ve Pazar oturumları, Night of the Barcamp - Barcamp Berlin ve ona ait gece eğlenceleri
  • Girl Geek Dinner - aslında ne akşam yemeği, ne de sadece kadınlara özel bir etkinlik olan Girl Geek Dinner basit bir networking
  • pl0gbar Jahreshauptversammlung - Almanya'nın çeşitli şehirlerinde düzenli olarak gerçekleşen sosyal medya üreticileri toplantısı pl0gbar'ın yıllık ana buluşması
  • Facebook Developer Garage - pek fazla yazılımcı katılmamış olsa da, Facebook uygulaması geliştiricilerine yönelik olarak organizasyon
  • Webmontag Berlin - Alman webmonday toplantılarının ilki ve en babası
  • Foneros Brunch - yatırımcı ve dizi girişimci Martin Varsavsky tarafından kurulan wifi ağı Fon'un camiayla buluştuğu brunch. Lukasz Gadowski ile ortaklaşa düzenlendi
  • Web 2.0 Expo Europe - tüm kıtalardan ziyaretçi çeken, özellikle konuşmaları ve atölyeleri ile önem arz eden Web 2.0 Expo'nun Avrupa'daki ikinci yılı
  • Accel Ventures kokteyli - Accel tarafından düzenlenen, 80 metrekarelik bir barda birkaç milyar avroyu bir araya getiren yatırımcı buluşması
  • Pitchcamp Party - Expo'nun ilk gününde yapılan "Pitchcamp - şan ve şöhret için nasıl sunum yapılır" atölyesinin partisi. Expo'nun en damar konularından birine, sağlam katılımcılarla değinerek en çok ilgiyi çekmeyi başaran Pitchcamp atölyesinin partisi
  • O'Reilly Roundtable - Avrupa'nın dört yanından gelen 25 blogger ile Tim O'Reilly'nin soru-cevap seansı
  • Web 2.0 Expo Party - Yeterince açık sanırım =)
  • Latecrunch - Techcrunch UK tarafından düzenlenen ve haftayı kapatma iddiasında haklı olan parti.

Kiminde sadece bira içip kafa dağıtıldı, kiminde ise yoğun panel, sunum ve workshop programının içinde oradan oraya koşturuldu. Ben de ilk günden itibaren etkinliklerin bir kısmına katılmayı başardım. Sabah 9-10 gibi başlayıp sabaha karşı 3-4 gibi biten Berlin Webweek günlerinin hepsinde bu yoğun tempoya dayanamayıp arada yatak döşek yatmam dışında, son derece keyifli bir haftaydı. İki ana etkinliğe ve uydu etkinliklere genel bir bakış atarak, tanıdığım startupları derleyeceğim.

Barcamp Berlin 3

Katıldığım barcampler arasında en müthiş mekanda yapılanı BCB3'tü. Deutsche Telekom'un başkentteki merkezinde yapılan etkinliğin 600'ün üstünde katılımcısı oldu, etkinlik komünitesi üzerinden 1200'den fazla insan takipteydi. Yapılan bu büyük etkinliğin finanse edilebilmesi için onlarca sponsor seferber edilmiş ve 10 kişiye yakın kişi gönüllü olarak çalışma yapmış. Bunun neticesinde işin içine hafif bir kurumsallık girmiş olsa da, ciddi anlamda etkili bir organizasyon olduğunu söylemeliyim. Sponsorların isimlerini verdikleri odalarda iki gün boyunca ardarda verilen seanslar genel barcamp havasına uygun olarak çokluk teknik konular etrafında odaklanmıştı. Orta Asya pazar hakkında Bektour Iskender tarafından yapılan sunum yüzeysel de olsa uzaklardan bir hava estirmesi anlamında önemliydi.

Azerbaycan'dan Ilgar Mirza (Barcamp Azerbaycan organizatörü) ve Amid Guliyev, Kırgızistan'dan Bektour Iskender ve Kristina Dolgih (Barcamp Central Asia organizatörleri) ve adını sayamayacağım 100'e yakın yabancı katılımcının arasında -gördüğüm kadarıyla- Türkiye'den katılımcı yoktu, ama Almanya'nın en sağlam Symbian blogunun, Smabo'nun, yazarı 16 yaşındaki Hasan Öztaş oradaydı. Onunla tanışıp konuşmak bu anlamda önemli olaylardan biriydi. "bcb3" ve "bcberlin3" etiketlerini kullanarak çeşitli platformlarda etkinlikle ilgili görsel ve yazılı materyale ulaşabilirsiniz.

Web 2.0 Expo Europe

O'Reilly ve TechWeb tarafından ilk olarak -tabi ki- Amerika'da düzenlenen ve iki senedir Avrupa'da da gerçekleştirilen Web 2.0 Expo, özetle; orta boy bir salonda 10-12 kadar sponsor firmanın stand kurduğu, buna ek olarak ortalama 200 kişilik 6-7 salonda çeşitli atölye ve sunumların gerçekleştirildiği, buna ek olarak 800 kişilik bir ana salonda bir takım yeni ekonomi yıldızlarının konuşmalar veya sohbetler gerçekleştirdiği üç günlük multi-track bir fuar/konferans. Katılımcı profilinin yüzde 70 takım elbise yüzde 30 spor ayakkabı civarında gezindiği biraz sezon kapanışı havası esen üç günlük sağlam bir etkinlikti. Basın mensubu olarak katıldığım için çeşitli konuşmacılarla birebir sohbete de girebildiğim etkinlikte, herkesin dilindeki konu krizdi diyebilirim.

Pitchcamp atölyesi, yukarıda da değindiğim gibi en önemli atölyeydi. Sunumlarda ise Tim O'Reilly'nin açılış konuşması, Index Ventures'dan Saul Klein'ın .com balonu ve yaşadığımız web 2.0 furyasını karşılaştıran çarpıcı sunumu ve ICQ'nun kuluçka dönemi yatırımcılarından Yossi Vardi ile yapılan sohbet benim en beğendiklerimdi. Yüzde yüz Amerikan organizasyonu olan W2EB, başarıyla Avrupa piyasasına entegre olmuştu diyebilirim. Özellikle Avrupalı bloggerların insider pozisyonuna çekildikleri özel program sayesinde, iyi bir kaynaşma sağlandı. Buna ek olarak Webrazzi'de de duyurusunu yaptığım Startup Ignite -çoğu Almanya'dan- Avrupalı startupların dünya arenasına çıkmaları anlamında önemliydi. Burada sunum yapan startuplara da ayrıca değineceğim.

Benim için bol bol yeni insan tanıdığım, eski tanıdıklarla bir araya geldiğim, -özellikle- Türkiye ile ilgili bol bol bilgi paylaştığım iyi bir zaman oldu. Türkiye'den 2 katılımcı gördüm. Daha fazlası da olabilir, fakat onlarla konuşma şansım olmadı.

W2E blogundan, basın sayfasından ve "w2eb" etiketini kullanarak ilgili materyale ulaşabilirsiniz.

Startup Ignite

Techweb'den Brady Forrest tarafından yönetilen, firmaların 5 dakika içinde şirketlerini tanıttıkları veya şirketleri ile ilgili duyuru yaptıkları seansta, Lukasz Gadowski, Mike Butcher ve Christophe Maire her sunum sonrasında konu hakkında kısa bir yorum yaptılar.

  • aka'aki - Symian ve iPhone platformlarına yönelik mobil sosyal ağ uygulaması olan aka'aki sayesinde bulunduğunuz bölgede arkadaşlarınız var mı, varsa ne yapıyorlar gibi lokasyon ve durum bazlı veriler üzerinden arkadaşlarınızla iletişime geçebiliyorsunuz. Ürün tanıtımını video ile 'geçiştiren' aka'aki bana kalırsa sağlam bir ürün ve geleceği parlak. Private Deal konferansı için Türkiye'ye gelen Oliver Beste'nin ortağı olduğu Founders Link aka'aki'nin yatırımcıları arasında. Bu da mobil uygulamalar üreten ekiplerin dikkat etmesi gereken bir ayrıntı.
  • amazee - Kurucuları ile bu senenin başlarında Barcamp Hannover'de tanıştığım amazee Avrupa ve Amerika'da sürekli olarak networking yaparak daha siteyi betadan çıkarmadan sağlam bir takipçi kitlesi yakalamışlardı. Bir proje yönetimi aracı olarak pozisyonlandırıkları ürünlerinde her projeye ait bir grup kurup, projenizle ilgili olarak bağış toplayabiliyorsunuz. Bu özelliğiyle sosyal sorumluluk projelerine yakın bir duruş sergileyen amazee, sunumunda video kullanan diğer bir şirket oldu. Sunumlarda son derece başarılı olan Dania kendisi konuşsa daha iyi olurdu bana göre, ama tercih meselesi tabi.
  • iDesktop.tv - İngiltereli bu firma, youtube videoları aramak, izlemek, yayın akışları organize etmek ve yeni bir özellik olarak da özelleştirilebilen oynatıcılar yaratmak üzerine kurulmuş bir modele sahip. İki kişi olarak yaptıkları sunum oldukça sönük geçen şirket için, Türkiye gibi yasaklı ülkeler sağlam bir açılım sağlayabilir. Bu konuda bir takım düşünceleri olduklarını da benimle paylaştılar.
  • plista - Pitchcamp'te de sunum yapan plista, daha önce hiclip'i de kuran Dominik Matyka'nın yeni firması. Browser eklentisi olarak sundukları ürün, kullanıcılara içerik öneriyor. Yayıncı sitelerle ortaklık gerektirmemesi açısından kuvvetli bir noktada duran ürün, renkli sunumu ile de etkileyiciydi. Startup Ignite yorumcularından Lukasz Gadowski'nin yatırımları arasında bulunan plista, haliyle Lukasz'dan iyi bir yorum aldı.
  • soundcloud - Müzik piyasasının tüm profesyonellerini tek platformda bir araya getirmeyi hedefleyen soundcloud, bana göre en iyi sunumu yapan firmaydı. Enerjisi yüksek, tempolu ve serbest bir şekilde yapılan sunum eğlenceliydi. Müzik piyasasında günlük olarak kullanılan bir araç olmayı hedefleyen firma sağlam rakipleri karşısında ne yapar bilemiyorum, ama ortaya çıkardıkları ürün son derece kaliteli.
  • txtr - Okumak istediğiniz dijital metinleri organize etmeye, paylaşmaya ve arkadaşlarınız ile senkronize etmeye yarayan txtr ilginç ama biraz da soyut bir iş gibi. Lukasz'ın "Tam olarak hangi sorunu çözdüklerini anlayamadım" yorumunu tekrarlıyor ve katılıyorum. Sunumu da biraz karışık ve sıkıcı geçen txtr uzun vadede bir değer yaratabilir, ama ilk etapta son kullanıcıya inmekte zorlanacaklarını düşünüyorum.

Startuplar için ders niteliğinde bir seanstı bana göre. Umarım bir yerlerde videoları yayınlanır, iyi ve kötü sunumların firmaları ne kadar farklı noktaya götürebildiğini gösteren iyi birer kaynak olacaklardır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.