Sanal dünyalara yatırım hız kesmedi

Ekonomik kriz bir çok şirketi işten çıkarmalara ve maliyet düşürmeye zorlasa da, yenilikçi, özgün bir teknoloji alt yapısına sahip ve gelir modellerini doğru oluşturabilmiş şirketler ciddi miktarda yatırım almaya devam ediyorlar. Virtual Worlds Management şirketinin yeni yayınladığı araştırma sonuçlarına göre üçüncü çeyrekte on iki sanal dünya yaratıcısı şirkete toplamda 148.5 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımla beraber sene başından beri, sanal dünya yaratıcısı startuplara yapılan yatırım miktarı 493 milyon dolara ulaştı. İnternet startuplarına yapılan yatırımların üçüncü çeyrekte yüzde 16 düşerek 1 milyar dolara gerilediği düşünüldüğünde bu rakamın ne kadar ciddi bir miktar olduğu ortaya çıkıyor.

148.5 milyon dolarlık yatırımın büyük bölümünü MMOG üreticisi Trion World Network’e yapılan 70 milyon dolarlık yatırım oluşturuyor. Geri kalan yatırımlardan belki de en önemlisi çocuklara ve gençlere yönelik sanal dünyalar üreten yedi şirkete yapılan 35.64 milyon dolarlık yatırım. Bu şirketler arasında ilgimi çekenlerden bir tanesi geçtiğimiz hafta genel beta olarak yayına başlayan Ekoloko. Ekoloko’nun amacı 7-12 yaş grubundaki çocukların sanal bir dünyada oyunlar oynarken, çevre korumasını öğrenmelerini sağlamak.

Son dönemde gençlere ve çocuklara yönelik sanal dünya uygulamaları yükselen trendler arasında. Virtual Worlds Management’ın verdiği rakamlara göre 18 yaş altı kullanıcılara yönelik sanal dünyalar üzerine çalışan 150’nin üzerinde şirket var. İlginç olansa bu rakam Nisan ayında 100 civarındaydı. Bu konuda çalışan startup sayısındaki artışla beraber, yatırım rakamlarından da anlaşılacağı gibi yatırımcıların bu alana olan ilgisi de artmakta.  Sene başından beri toplam 16 milyon dolar yatırım yapılmış olmasına rağmen, son çeyrekte yapılan 35.64 milyon dolarlık yatırım, ekonomik durgunluğa karşı kendini hazırlamak isteyen yatırım şirketlerinin çocuk ve gençlere yönelik sanal dünya startuplarından gelecekte çok şey beklediklerinin bir göstergesi.

Özellikle, çocuklara yönelik eğitici sanal dünya startuplarının geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum. Bu pazardaki boşluk ülkemizdeki ve dünyadaki girişimciler için büyük bir fırsat.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.