Daha önce SiyahKahve.com altında küçük bir bölüm olarak yayınlanan OkumaSitesi, oradan taşınan içerik ve üyeler ile yayınına başladı. Sitenin teknik sistemi ve görünümü için ise istiyor.us! altyapısı kullanılmış. 13500 üyenin ve 55 bin içeriğin taşınmasıyla birlikte oluşturulan site çeşitli modüllerle pekiştirilmiş.
Expodea'dan aldığım verilere göre OkumaSitesi'nde 3000’e yakın fotoğraf, kitap, gazete, dergi, blog gibi 8 farklı kategoride 55 binin üstünde içerik ve video yer alıyor. Tüm yazarlar hakkında da yorumlanabildiği sitede; gazeteci, blogger, yazar ve editör gibi yazılı medyanın aktörleri de profillenmiş ve kullanıcının katkısıyla güncellenmeye devam edebilecek durumda.
Türkiye blog komünitesinin, dışarıdaki kullanıcıyla buluşması açısından güzel bir referans sitesi olabileceğini düşünüyorum.(Örneğin Webrazzi sayfası) Fakat bu tarz okuma odaklı projelerde maalesef büyük bir handikap olarak karşımıza ülkemizdeki okuma alışkanlığı oranı çıkabilir.
Acı bir tabloyu paylaşmak istedim. MEB verilerine göre:
"Bir Japon, yılda 25; bir İsveçli, yılda 10; bir Fransız, yılda 7 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 Türk, yılda 1 kitap okuyor."
Umarım bu ve bu tarz projelerin son kullanıcıya hizmetler olarak sunulmasıyla yeni nesil bilinçlendirilmiş ve motive edilmiş olur.
Ayrıca OkumaSitesi'nin gelecekteki planları arasında basın, yayın ve internet sektörüne yönelik okur trendleri analizleri çıkartılması var. Sitenin konumlanması bu şekilde gerçek okur algısı üzerinden yürümeye uygun bir medya takip sistemine de yaklaşıyor.