Google dün Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri için hazırladığı logoyu yayına aldı. Nasreddin Hoca'mızı Google ana sayfasında eşeğine ters binerken görmek çok keyifliydi. Fakat logonun üstüne gelindiğinde çıkan "Uluslarası Nasrettin Hoca Festivali" yazısına rağmen logoya tıklandığında "Hasreddin Hoca" arama sonuçlarına gidiyordu. (video için)
Nasreddin Hoca'nın daha az kullanılan ve bilinen bir isminin tercih edilmesi yani Google'da az taranan bir kelimenin seçilmesi sonucunda meydan agresif ve 'bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabilen' Türk kullanıcısına/yazarına/dergisine kaldı. Oysa Hasraddin Hoca ismi kullanılarak yazılan kitaplar, makaleler ve bir sürü diğer kaynak da arama motorlarının arka sayfalarında ya da halk kütüphanelerinin tozlu raflarında yerlerini alıyorlardı. (google'dan 1 2 3 örnek)
Google'ın indeksleme açısından tercihi yanlış yönde olabilir hatta daha büyük bir hata da yapılabilirdi. Fakat milletçe hemen hemen her konuda üstümüze yapışan bu bilinçsiz agresifliği silkelememiz gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak eşeğe ters binerek gelmek istediğim nokta, çıkardığım sonuç şu: Genel olarak geri dönüş (feedback) kültürünü bir an önce oturtmamız gerekiyor ve özellikle web 2.0 çalışmalarımızın geleceği için bu olmazsa olmazımız gibi gözüküyor.