Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü! Kadının günü bugün; annemin, komşumun, arkadaşımın ve dolayısıyla hepimizin günü! İnsanoğlunun varoluşsal çelişkisinde erkeklerden çok daha fazla seçime zorlanan, sınırlanan ve yorulan kadınlarımızın günü...
Ve tabii ki web 2.0'a emek veren kadınların günü!
Bir kaç gündür bu günü yakalamaktan öteye geçebileceğim bir araştırma yapıyor; Türkiye'deki kadınların web 2.0'ın neresinde olduğunu ve olması gerektiğini sorguluyorum. Bugüne özel olarak; yurt dışındaki web 2.0 projelerinde kadınların rolü ne, hangi projelerin içinde yer alıyorlar; yakalayabildiğim kadarıyla sıralayacağım.
Mary Hodder - Web üzerindeki videoların bir portal üzerinde bulmamızı sağlayan video arama sitesi Dabble'ın kurucusu, hala geliştirilmekte olan sitede 45 milyonu aşkın video bulunuyor. Videolar; metadata'lar sayesinde web üzerinden toplanıyor ve bu şekilde etiketleniyor.
Elaine Wherry ve Sandy Jen - Günde milyonlarca kullanıcısının 100 milyonu aşkın masajlaşmaya ulaştığı Meebo'nun kurucuları.
Joyce Park - Friendster geliştiricisiyken kendi blog'unda şirket hakkında eleştiriler yaptığı için kovulması; Web 2.0'ın şirket alışkanlıklarını nasıl değiştirdiği konusunda gösterilen örneklerden. Renkoo isimli web projesine yatırım bekliyor bugünlerde. Proje farklı ya da aynı sosyal ağlarda yer alan kullanıcıların tüm aktivitelerinin organize edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. "Nerede ve ne zaman buluşuyoruz" sorusuna yanıt veriyor.
Emily Chang - ReadWriteWeb, Gigaom, Six Apart, StyleHive, vb.. onlarca başarılı projenin danışmanlığını yapan IdeaCodes şirketinin kurucularından ve bol ödüllü bir tasarımcı.
Mena Trott - TypePad ve LiveJournal'ın arkasında olan Six Apart'ın kurucusu, en hızlı büyüyen şirketler listesinde ve de yılın insanları listelerinde yer almış bir stratejist.
Gina Bianchini - Netscape'in kurucularından olan Marc Andreessen ile Ning'in kurucularından. O, sosyal ağ kavramını özgürlükle buluşturan Ning'in arkasındaki beyin.
Hatırlayamadıklarım ya da gözümden kaçanlar olmuş olabilir; son olarak da Google yönetim takımında 10'larca kadının yer aldığını vurgulamak istiyorum.
Türkiye'de tanıma şansı bulduğum web 2.0 dünyamızın isimlerinden Aygül Pembecioğlu, Aslı Özyağmur Buyurgan ve Şule Özmen'i bu konudaki fikirlerini, tecrübelerini paylaşmak için kürsüye davet ediyor - onlara varlıkları için teşekkür ederken- tüm kadınlarımızın gününün de onlarla baraber anlama kavuşmasına diliyorum.
Diğer isimleri de artık web 2.0'ı ve yenilikleri yorumlarken aramızda görmek istediğimi söylemeden geçemeyeceğim; erkek egemen bir web 2.0'a karşı olduğumun altını çiziyorum bu şekilde galiba, feminist 2.0'a adım çıkmadan; sözü yorumlara ve kürsüye bırakıyorum. : )
"Sizce ülkemiz kadınlarının web 2.0'daki konumlanması nasıl olacak ve neler katacaklar?"