Facebook mu yaman Google mı yaman?

Facebook'un uygulamaları ile bir anda parlayan yıldızı sanırım önümüzdeki günlerde en azından yazılım geliştiriciler gözündeki değerini biraz geride bırakmak zorunda kalacak.

Google'ın OpenSocial ile tüm sosyal ağların faydalanabileceği standart uygulama platformunu devreye alması ile içinde MySpace, Six Apart, Engage.com, Friendster, hi5, Hyves, imeem, LinkedIn, Ning, Oracle, Orkut, Plaxo, Salesforce.com, Six Apart, Tianji, Viadeo, XING, Bebo gibi dev servislerin yer aldığı bir ağa kavuşması elbetteki yazılım geliştiricileri kendi tarafına çekmesi için yeterli olacaktır.

OpenSocial

Elbette bu durum Facebook'un standart kullanıcıları için büyük farklılıklar yaratmayacak ve sırf bu yüzden dünyanın en pahalı web girişimi kullanıcı tabanında önemli seviyede kan kaybetmeyecektir.

Ancak yazılım geliştiriciler tarafında bir taşla onlarca kuş vurmak ve yeni bir kodlama yapısı üzerinde çalışmadan zaten bildikleri JavaScript ve HTML kodlar üzerinden uygulama geliştirmek mutlaka tercih edilecektir. Google'ın yakın gelecekte OpenSocial için birbirinden leziz AdSense seçenekleri sunacağını da düşünecek olursak herhalde yazılım geliştiricilerin tercihinin yanlış olmayacağını da söyleyebiliriz.

Şimdi işin varsayım tarafını bırakalım ve biraz nedenlere sonra da fırsatlara odaklanalım.

Öncelikle Google neden kendi sosyal ağını açmadı ve gidip uygulama geliştirme platformunu geniş bir ağ üzerinden devreye almak için OpenSocial'ı modelledi?

Neden OpenSocial?

Google, Microsoft, Yahoo, AOL ya da diğerleri... İnternet üzerindeki olağanüstü yüksek trafikli tüm sosyal ağ ve servislerin söz konusu devler tarafından ilgi görmesinin sebebi dev reklam potansiyelleri. Hem de sadece sayfa gösterimi ya da tekil ziyaretçi gibi Web 1.0 kriterlerinden dolayı değil, hedef odaklı ve geri dönüşü yüksek reklam modellerinin uygulanabilirliğinden dolayı tüm bu ilgi. Microsoft'un Facebook'u $15 milyar'dan değerlendirmesinin özü bu oluyor.

Bu yönden bakınca Google'ın oluşturduğu stratejiye saygı duymamak elde değil. Kişisel olarak fazlasıyla takdir ettiğimi söylemeliyim. Kendi sosyal ağını açıp kullanıcı avına çıkmak yerine, zaten OpenSocial API'si ile ulaşabileceği kullanıcı verilerinden istediği hedef kitle analizini yapabilecek ve istediği reklam modelini istediği reklamverene sunabilecek.

Şunu belirtmemde fayda var OpenSocial kapsamında yer almayı kabul eden servisler OpenSocial uygulama geliştiricilerine kullanıcının profil bilgisini, arkadaş bilgisini ve aktivite bilgisini vermeyi baştan kabul etmiş oluyorlar.

Bundan sonra ne olacak?

Yazımın başında da belirttiğim gibi Facebook kullanıcı tarafında fazla bir kayıp yaşamayacaktır, zaten Google'ın da amacının bu olduğunu düşünmüyorum. Yazılım geliştirici büyük firmalar Facebook uygulamalarına odaklanmışken, zaten standart yazılım dillerini kullanan OpenSocial için de uygulama geliştirmeye başlayacaklardır. Küçük firmalar ya da bireysel yazılımcılar ise büyük ölçüde OpenSocial'a saldıracak hatta OpenSocial uygulamaları ile ilgili küçük analiz, istatistik siteleri açılmaya başlanacaktır. Facebook bu aşamada hergün sistemine eklenen uygulama sayısında biraz azalma yaşayacaktır. Ancak Facebook isterse yarın OpenSocial'a dahil olabilir ama olur mu onu bilmiyorum. Ben olacağını sanmıyorum.

Türk girişimci ve yatırımcılar için fırsat nedir?

Facebook uygulaması geliştirmek için yeni bir platform tanımak gerekirken ve hali hazırda binlerce uygulama zaten yarış halindeyken OpenSocial ile çok daha hızlı uygulama geliştirilebilir. Ayrıca tek bir servise odaklanmak yerine yakında yüzlercesine sahip olacağını düşündüğüm bir platforma odaklanmak başarı potansiyelini artırabilir.

Diğer taraftan OpenSocial uygulamaları için de tanıtım blogları, analiz ve istatistik servisleri de düşünmeye başlasanız iyi olabilir. Adonomics dememe herhalde gerek yoktur. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.