Türk girişimcinin İngiltere'de geliştirdiği 2048, kod yazmayı öğreten bir oyun konsolu

Türk girişimcinin İngiltere'de geliştirdiği 2048, kod yazmayı öğreten bir oyun konsolu

Kodlama yeni okur yazarlık mı olacak? Kısa vadede bu soruya olumlu yanıt veremesek de, kodlama eğitiminin gittikçe daha erişilebilir hale geldiği bir gerçek. Akla ilk gelen Raspberry Pi'ın doğduğu İngiltere'de, bu kez Türk bir girişimci, insanlara kod yazmayı öğreten bir oyun konsolu geliştirdi.

Koç Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra Cranfield Üniversitesi'nde Otomotiv Mühendisliği alanında yüksek lisans yapmak üzere İngiltere'ye taşınan Cem Eltutar, aslında bir yazılımcı değil, klasik otomobil tutkunu. Bu alandaki eğitimine bugün Royal College of Art'da Otomobil Dizayn Tarihi bölümünde doktora yaparak devam ediyor. Diğer taraftan üniversitenin ilk yıllarından itibaren programaya ilgi duyduğu söyleyen Cem, kendisi gibi doğrudan bu işin içinde olmayanların da kodlamayı bilmesi gerektiğine inanıyor. Tek başına kurduğu Creoqode'un ilk ürünü 2048 bu motivasyonun bir ürünü.

Yaklaşık bir sene süren geliştirme aşamasında 4 adet prototip üretilen 2048'in adı bu oyun konsolu için kullanılan ekrandan geliyor. Alışık olduklarımızdan farklı olarak bu ekran 64 x 32'lik bir matris şeklinde dizilmiş 2048 tane LED çipten oluşuyor. Bu ekran sayesinde ileri programlama bilgisine sahip olmadan kendi video oyunlarınızı yapmanız mümkün.

2048'le çalışırken kullanıyor olacağınız üç değişken var: Herhangi bir LED çipin koordinatları, rengi, ve ne süre boyunca açık kalacağı. Bu sayede programlamayla ilk kez tanışanlar bile çok kısa sürede kendi oyunlarını yaratabiliyor. 2048 hem yeni başlayanlar hem de ileri seviye programlama bilenler için eğlenceli bir platform.

Kickstarter'de 22 bin sterlin destek topladı

creoqode_software01

Geliştirme aşamasında yatırım almayan 2048, üretim aşaması için gerekli fonu Kickstarter'da topladı. 20 bin İngiliz sterlini hedefiyle yola çıkan 2048, 21 temmuz'da kapanan kampanyasında 22 bin sterlinden fazla destek aldı. Cem, Avustralya'dan Hong Kong'a, Amerika'dan Japonya'ya kadar bir çok ülkeden destek alan projenin başarısında derdini iyi anlatan bir videoyla çıkmış olmasının etkili olduğunu söylüyor bize.

2048'i Aralık 2016'da destekçilerine teslim etmeyi planlayan Cem, ürünün DIY (do-it-yourself) yada RTG (ready-to-go) olarak satışa çıkacağını paylaşıyor. DIY, bütün gerekli komponentleri içinde bulunduran, montajı kullanıcıların yaptığı bir kit. Kullanıcılar bu sayede bir oyun konsolunu oluşturan her bir komponentin çalışma prensibi hakkında bilgi edinmiş oluyorlar. Montaj için ayrıntılı bir kullanım kılavuzu ve programlama için eğitim kitapçığı da kutunun içinden çıkıyor. RTG ise kutudan montajı yapılmış halde, direk programlamaya hazır halde geliyor.

kickstarter08

2048, Atmega2560 temelli bir geliştirme kartı kullanıyor. Creoqode tarafından ürettirilen bu geliştirme kartına istediğiniz her türlü sensör ve cihazı ekleyebiliyor, 2048'i istediğiniz her şekilde kullanabiliyorsunuz. 2048 bilgisayarınıza bir USB aracılığı ile bağlanıyor ve iletişim platformu olarak Arduino IDE yazılımını kullanıyor. 2048'in hangi programlama dilini kullandığı sorusuna ise Cem'in cevabı şu şekilde:

 Arduino IDE platformunda kullacağınız programlama dili, C/C++'ın yeni başlayanlar için biraz daha basitleştirilmiş versiyonu. Ancak benim her zaman vurguladığım insanların esas öğrenmesi gerekenin programlama algoritması olduğu. Bunu daha gündelik bir dilde ifade edersek, herhangi bir problemi, sorunu veya amacınızı bilgisayara nasıl anlatabileceğinizi öğrenmek ilk adım olmalı. Bu adımdan sonra programlama dili, çok kısa zamanda adapte olabileceğiniz basit bir araç haline gelir. Bunu bir edebiyat ve dil bilgisi dersine benzetebiliriz. Eğer bir fikri karşı tarafa nasıl bir plan ile anlatacağınızı, nasıl bir giriş gelişme sonuç izleyeceğinizi iyi anlarsanız, geriye kalan yazım kuralları ve noktalama işaretleri her zaman kitabı açıp kontrol edebileceğiniz bir ayrıntı olarak kalır. Bu nedenle 2048 kullanıcılara öncelikli olarak programlama algoritmalarını öğretmeyi, sonra da programlama dilinin bir amaç değil araç olduğunu göstermeyi hedefliyor.

2048, yalnızca teknoloji meraklılarını hedefliyor gibi görünse de Cem, Creoqode olarak amaçlarının insanlara programlama becerisinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak, tüm sektörlerde programlamaya duyulan ihtiyacı göstermek olduğunu söylüyor. Bir oyun konsoluyla yazılım öğrenmek programlama eğitiminin, sıkıcı ve zor olduğu gibi yanlış önyargıları kırabilir gerçekten de.

creoqode

2048, insanlara yazılım öğreten tek konsol değil ancak rakiplerinden önemli bir farkı dizaynı ve ekranı. Buna ek olarak Cem'in bizimle paylaştığına göre, LED çipler sayesinde çok canlı ve parlak renkler elde eden cihaz, sadece üç değişken (koordinatlar, renk ve zaman) üzerinden programlama yapmayı sağlamasıyla, yeni başlayanlara büyük bir avantaj sunuyor.

Creoqode, 2048'i yalnızca bireysel kullanıcılara değil, okullar ve diğer eğitim kurumlarına da paket olarak sunmayı planlıyor. Halihazırda bilgisayar programcılığını ilkokul müfredatına alan Birleşik Krallık'ta işi çok zor olmayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.