Ruşen Çakır'ın geleneksel TV kanallarına kafa tutan girişimi Medyascope'un içinden

Ruşen Çakır'ın geleneksel TV kanallarına kafa tutan girişimi Medyascope'un içinden

Oto sanayide sıradan bir gün... Öğlen sıcağında ustaları zorlayan bir Mini, inatla tamire girmiyor, tahminen beş usta aracın etrafında güç birliğiyle itiyor... Ustalar için bu rutin bir iş olsa da etraflarında rutini bozan artık çok şey var. Zira Oto Sanayi bir süredir onların dışındaki bir topluluk, teknoloji camiası, için üretkenliği temsil eden bir yer. Kolektif House'un erken temsilcilerinden olduğu açılım Medyascope.tv ile devam ediyor.

Medyascope'un yüzü Ruşen Çakır, Oto Sanayi'ndeki yeni yüzlerden. Türkiye'de bir gazetecinin 31 yıllık kariyerine burada devam etmesi, nadir görülen vakalardan... Çakır'a göre, kendisiyle benzer dönemlerde ana akım yayınlardan ayrılan meslektaşları, adı "alternatif" olsa da online platformlarda, rutinlerini pek de bozmadan, yazmaya devam ediyor. Türkiye'de son dönemde artan sayıda internet haber sitesinin ortaya çıkması çok sesliliğin devam etmesini sağlasa da Çakır, bu platformlarda yeni çok az şey olduğunu söylüyor. Ona göre gazetecilerin konfor alanından çıkarak, teknolojinin sağladığı yeni araç ve imkanları denemesi gerekiyor.

medyascope reji
Medyascope.tv reji odasında canlı yayın hazırlıkları

Türkiye'nin en çok tanınan gazetecilerinden olan Ruşen Çakır, bir süredir kendisi için yeni olan görsel ve işitsel kanallarla çalışmak istediğini söylüyor. 2015 başında tanınmış isimlerle bir Web TV projesi taslağı üzerinde çalıştıklarını anlatan Çakır, aynı yıl Periscope ile tanışıyor. Stüdyo gerektirmeyen Periscope, Twitter'da yaklaşık 500 bin takipçisi olan Çakır'a istediğini fazlasıyla veriyor. İlk yayınlarını iPad'i ile sokaklarda, seçim mitinglerinde tek tuşa basarak yapıyor Çakır.

Çakır, bir teknoloji girişimcisi değil ancak anlattıkları bir lean startup'ı tanımlıyor. Yeni bir platformu deneyip, imkanlarını nasıl kullanabileceğini keşfeden bir ekiple Medyascope'u kuruyor. İlk yayınını Ağustos 2015'te Kadri Gürsel ve Levent Gültekin'in katıldığı bir tartışma programıyla yapan Medyascope, Türkiye'de Periscope üzerinden yapılan ve bilinen ilk tartışma programı olarak kayıtlara geçiyor. Kısa bir süre sonra Oto Sanayi'de bir stüdyo açılıyor.

İki katlı stüdyonun ilk katı, kameralar, ışıklar ve desk'iyle TV canlı yayın stüdyolarını aratmıyor. Üst katta çoğu gençlerden oluşan çekirdek bir ekip kurgu ve montaj, yayın çizelgelerinin oluşturulması, içeriklerin düzenlenmesi gibi işleri yürütüyor. El yordamıyla biraz da spontane ve gündeme göre değişen temposuyla dinamik bir görüntü çiziyor "haber merkezi. "Periscope'un YouTube'a yüklenemediği zamanları biliyoruz" diyor Ruşen Çakır gülümseyerek. Periscope gelişmeye devam ediyor, Medyascope da öyle. İnternette izleyicileri uzun (video) içeriklerde tutmak tam bir baş ağrısı... Buna kayıtları bölüp, yayınlarını kısa kesitler halinde sunarak çözüm buluyor Medyascope.

Denebilir ki Medyascope'un en önemli etkisi Türkiye'de internet haberciliğinde sık rastlanmayan orijinal içerik üretmekteki başarısı. Gazetecileri içerik odaklı olmakla eleştiren Çakır, içerik ve teknolojinin ancak iyi bir dengede tutularak doğru iş yapılabileceğini söylüyor. Bu denge, yalnızca işin teknik tarafıyla gözetilmiyor. Medyascope stüdyosu bir atölye gibi; gençler buraya ulaşıp, gönüllü olarak diledikleri işin ucundan tutabiliyor. Politika ağırlıklı içerikle tanınsa da Medyascope spor ve kültür-sanat alanlarında da yayınlar yapıyor, hatta içerik dengesi politika dışındaki konular lehine değişiyor. Ancak politika içeriği, Ruşen Çakır'ın da ağırlığıyla, hala en etkili olduğu alan.

Türkiye'de eski dönemlerde olduğu gibi üreten, haber veren, tartıştıran gazetecilik kalmadı. Bu, hazin bir çöküş öyküsü ve internetteki durum da bunu yansıtıyor.

Medyascope, bugün büyük ölçüde Ruşen Çakır ile özdeşleşmiş durumda ve bu bağımlılığın bir sorun olup olmadığı akla gelen sorulardan biri. Durumun platformun gelir yaratmaya başlamasıyla aşılacağını düşünüyor Çakır. Ancak gelir yaratmanın öncelikleri olmadığını da ekliyor: "Öncelikle var olabildiğimizi görmek istiyorduk, bunu başardık". Platformun yeterince büyüdüğünde reklam verenlere açılması ve video reklam odaklı gelir yaratması planlanıyor. Bununla birlikte kitle kaynaklı fonlamanın önünün açılması Medyascope için de yeni bir gelir kanalı yaratabileceği anlamına geliyor.

medyascope

Medyascope'un "Çünkü özgür" sloganı ilk çağrıştırdığının aksine, tiraj, reyting ya da trafik kaygısını bir kenara bırakmayı temsil ediyor. Medyascope web sitesinin bugün aylık ortalama izleyici sayısı 130 bin; Periscope ve YouTube gösterimleri eklendiğinde bu sayı  250-300 bine çıkıyor.  "Türkiye'de TV izle(ye)meyen bir de TV'ye çıkmak istemeyen bir kitle var. Biz bunlar için bir tür can simidi olduk" diyen Çakır'ın konukları bunlarla sınırlı değil. Geleneksel kanallarda görmeye alıştığımız isimleri mobilde canlı yayının etkisiyle tanıştıran Medyascope, Türkiye medya sektörünün etkili isimleri başta olmak üzere yeni bir algı yaratıyor.

Türkiye'de medyanın evrimini anlamak için gözünüzü dijitale ve ana akım yayınların dışına çevirmeniz gerekiyor. Bu taraftaki en yenilikçi girişimlerden biri olan Medyascope, "dev" TV kanallarına da kafa tutuyor. Haber kanallarının en çok izlenen programlarından ana haber bültenleri de yakında Medyascope'a geliyor. Diğer taraftan canlı yayın da ana akım oluyor. Facebook Live ve YouTube'un hazırladığı söylenen yeni canlı yayın platformları Medyascope için daha denenecek çok şey olduğu anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.