22 bin liralık robot garsonlar bekleneni vermedi, restoranlar kepenk indirdi

22 bin liralık robot garsonlar bekleneni vermedi, restoranlar kepenk indirdi

Robot garsonlar, insan-robot rekabeti açısından dikkat çekici bir denemeydi ama ilk testler başarısız oldu. Çin'de robot garson çalıştıran restoranlar geri adım atmaya başladı.

Uzakdoğu'dan gelen haberlere göre Guangzhou'da robot garson çalıştıran iki restoran, robotların işine son verdi ve dükkanı kapattı. Bir başka restoran ise sadece tek bir robot ile yola devam etme kararı aldı. İşletme sahipleri ve garsonlar robotların yeterince yetenekli olmadığı konusunda hemfikir.

İlk tecrübelere göre robot garsonlar, sipariş almak ve yemekleri taşımak konusunda yeterince başarılı değil. Söz konusu sıcak içecekler olduğunda ise sorun daha da büyüyor. Robotlar sadece sınırlı sayıda işi yapabiliyor ve işletme sahiplerinden biri robot garsonları bir daha hiç kullanmayacağını ifade ediyor.

Tanesi 22 bin TL

Robotların tanesi 50 bin yuan (yaklaşık 22 bin TL). Aylık belli bir elektrik ve yerine göre bakım/onarım masrafı çıkarıyorlar ama robot garson çalıştırmanın insanlara iş vermekten daha kârlı olduğu belirtiliyor. Fakat yapılan işe bakıldığında şimdilik robotların daha verimsiz olduğu da açıkça görülüyor.

Guangdong Teknoloji Üniversitesi'nden Zhang Yun, robotların endüstriyel üretim konusunda (bkz: Foxconn) işe yaradığını ama sürekli insani etkileşim isteyen işler için henüz yeterli bir performans ortaya koyamadıklarını ifade ediyor. İşletme sahiplerine göre de robotların yaptığı en iyi şey içeri müşteri çekmek. Robotlar içerde pek işe yaramıyor.

Gelinen son noktayı garsonların zaferi olarak nitelendirebilirz ama robotların her zaman geri dönebileceğini de unutmamak gerek...

Görsel Kaynak: shanghaidaily.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.