En büyük 15 internet şirketinin piyasa değeri 1995'te 17 milyar dolarken 2015'te bu sayı 2.7 trilyon dolara çıktı... İnternet ekonomisi büyüyor ve Kleiner Perkins'in internet trendlerini yaklaşık 200 grafikle analiz ettiği KPCB Internet Trends raporu, büyüyen ekonominin son bir yılda ne yöne evrildiği, yükselen pazar ve fırsatları görmek için sunulan en kapsamlı özetlerden biri. 2015 yılı sonuçları gelenek olduğu üzere Code Conference'ta Mary Meeker tarafından açıklanan rapor, internet ekonomisinin büyümesinde mobilin sürükleyici olacağını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Zira rapora göre dünya çapında internet kullanıcı sayısı artışı (yüzde 8) sürse de büyümenin yavaşlaması (2014 yılında bu oran yüzde 10'du) dikkat çekiyor. Buna karşın internet kullanımı mobil ve videonun etkisiyle 2015 yılında bir önceki yıla göre, yüzde 21 oranında büyüdü.
Mobilin ağırlığı dijital reklamlarda da hissediliyor. Küresel çapta mobil reklamlar yıllık bazda yüzde 34 oranında büyürken, masaüstü gittikçe daha az önemli hale geliyor.
Başta Google ve Facebook olmak üzere internet devleri bu dönüşüme mobile uyarlanan yeni reklam formatlarıyla yanıt veriyorlar ancak bu kullanıcı başına ortalama gelirlerinin düşüşünü engellemiyor. Gelir yaratma konusunda reklamlar dışında, eklenen "satın al" butonlarıyla m-ticaret de önemli bir alternatif halini alıyor.
Dünya çapında son bir yılda en çok kullanılan 10 uygulamadan 6'sının mesajlaşma uygulaması olduğuna dikkat çeken rapor, oyunda kuralları Asyalı mesajlaşma uygulamalarının belirlediğini bir kez daha hatırlatıyor. Aşağıdaki grafik, Facebook Messenger'ın da aralarına katıldığı mesajlaşma platformlarından ne bekleyebileceğimize dair iyi bir özet sunuyor.
Mesajlaşma platformlarının bir diğer etkisi de yeni internet kullanıcıları çekme konusunda büyük potansiyelleri. Yeni internet kullanıcılarının büyük olasılıkla bugün henüz akıllı telefonla tanışmayan nüfus olacağını ön gören rapora göre 2014 yılında mobil aboneliğinde başı çeken ülkeler arasında Türkiye de yer alıyordu. 70 milyonluk mobil abonesinin yüzde 33'ü akıllı telefon kullanan Türkiye, haliyle ciddi büyüme potansiyeline sahip.
Kullanıcıların kendi ürettiği içeriği (haber, video, görsel) gittikçe daha fazla tükettiği gerçeğini ele alan raporda Amazon'un geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyar dolara satın aldığı Twitch'in dudak uçuklatan figürlerini görmek gerek. E-sports bu senenin de öncelikli konularından biri olmayı sürdürecek.
Ve drone'lar... Ticari drone'lar 2013 yılından bu yana hızla büyüyor. Bu yıl dünya genelinde sevkiyatı yapılan ticari drone sayısının yüzde 167 oranında artarak 4.3 milyona çıkması bekleniyor.
Yükselişini sürdüren bir diğer alansa ikinci kuşak pazar yerleri. Web öncelikli ve mal alışverişi sağlayan haleflerinin aksine yeni nesil pazar yerleri servislere odaklanıyor, mobile uyumlu biçimde gelişiyor ve "talebe göre" bu girişimler için anahtar kelime.
Pazar yerlerinin bugün sahip olduğu avantaj ve karşılaştıkları tehditler, internet ekonomisinin iş gücüne etkisi gibi konular da yine raporun analiz ettikleri arasında. Bunların dışında Hindistan'ın özellikle yeni internet kullanıcısı kazandırma potansiyeli ev bugün en büyük internet pazarlarından biri olan Çin ile ilgili öne çıkan verileri değerlendiren raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap