ODTÜ mezunu üç genç, ODTÜ Teknokent bünyesinde kurdukları e-öğrenme girişimi için yatırımcılarla görüşürler ancak aradıklarını bulamazlar. Kurucu ortakların ikisi San Francisco'da denemeye karar verir. 50'den fazla yatırımcıyla görüştükten sonra bir milyon dolarlık ilk tohum yatırımıyla işe başlarlar. 2010 yılında yayına başlayan Udemy aradan geçen zamanda aldığı yatırımlarla adından söz ettirir ve bugün 300 milyon doları geçen değerlemesiyle Türkiye'den çıkan en değerli girişimlerden biri olur.
Birçoğumuzun aşina olduğu Udemy öyküsü, ODTÜ Teknokent açısındansa bugün hemen hepimizin kafasındaki Türkiye'den milyar dolarlık girişim çıkar mı? "deli sorusu" için alternatif bir çıkış yoluna işaret ediyor. Zira soru(n), sayının sonundaki sıfırlardan ziyade, Türkiye girişim ekosisteminin uluslararası ölçeklenme ve ileri tur yatırım konularında deyim yerindeyse yumurta tavuk döngüsü halini alan çıkmazıyla ilgili. ODTÜ Teknokent de bu döngüyü kırmak için yatırımcıları beklemek yerine girişimlerini doğrudan yatırımcı cennetine götürüyor. Bu yöndeki ilk denemelerini Teknojump İş Hızlandırma programıyla yapan Teknokent, yeni başlattığı T-Jump programıyla Silikon Vadisi'nde yer edinmek istiyor.
İşe Market Street, 625 adresli Silikon Vadisi ofisiyle başlayan Teknokent, her yıl Türkiye'den seçtiğini 40 farklı girişimi San Francisco'daki ofisine götürmeyi planlıyor. Yeni Fikirler Yeni İşler dahil olmak üzere ODTÜ Teknokent bünyesindeki farklı programlar arasından seçilecek olan girişimlerin burada yatırımcılarla buluşması öncelikli amaç. Bununla birlikte, deneyim, iş fikirlerini geliştirme, bilgi edinme gibi "girişimciler açısından San Francisco'da olmak için onlarca neden" in tamamı dahil edilebilir plana.
T-Jump'ın tanıtım metinlerinde ihracat ve tersine beyin göçü gibi uzun menzilli hedefler de sıralanıyor. Bunun için Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Türkiye kökenli girişimlerin ODTÜ Teknokent içinde Ar-Ge ofis açmasını sağlamanın bir yöntem olduğunu söylüyor ODTÜ Teknokent Genel Müdür Mustafa Kızıltaş. Teknokent halihazırda Udemy ve Comodo Yazılım gibi şirketlerin 20'den fazla çalışanlarıyla Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapıyor. T-Jump bu açıdan Türkiye ve Silikon Vadisi arasında köprü işlevi görecek.
T-Jump'ın bilgi/deneyim akışı yalnızca girişimciler ve yatırımcılarla sınırlı olmayacak. ODTÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Volkan Atalay, akademisyenlerinin temasını da önemsediklerini, Harvard ve Berkeley gibi öncü üniversitelerle görüştüklerini ve ortak programlar oluşturmak istediklerini belirtiyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TEB ve Intel tarafından desteklenen T-Jump Türkiye'den girişimciler için bir sıçrama tahtası; denenir ve başarılı olursa, Ankara'yı bir teknoloji vadisi haline getirmek isteyen ODTÜ Teknokent için de iyi bir başlangıç olabilir. Teknokent'in hedefi ilk milyar dolarlık girişimi 2020 yılına kadar ekosisteme kazandırmak.