Çizgi roman karakterleri birçok insanın çocukluğunda önemli bir yere sahiptir. Özellikle 1900'lerden günümüze her dönemde yeni çizgi romanlar ve bunların karakterleri hayatımızın içinde hatta birçok karakterin film serileri çekildi, oyuncakları, kıyafetleri üretildi ve dünyanın dört bir yanından milyonlarca hayran kitlesine sahipler.
Her ne kadar 2000'lerden itibaren gelişen teknolojiyle birlikte herşeyin dijitalleşmeye başlamasıyla bu tarzda basılı yayınların okunmasında azalma olur mu tartışmaları başlamışkan iPad ve Kindle gibi dijital okuyucu görevi de üstlenecek ya da tek amacı bunu üstlenmek olan teknolojilerin hayatımıza girmesiyle bu sektör yeniden ayağa kalktı diyebiliriz. Bu yöndeki son girişimlerinden bir tanesi ise oyunlaştırma projeleri ve yatırımlarıyla tanıdığımız Saran Online CEO'su Sadok Kohen'in başında olduğu Kommiks projesi.
Birçok ünlü dergi geçmişe dönük arşivlerini dijitalleştirerek dijital abonelik modeliyle hayatımıza girerken çizgi romanlarda eski ve yeni sayılarını özel versiyonlarıyla dijital platformlara aktararak son trendlere uyum sağladı. Saran Online son girişimleri olan Kommiks ile Türkiye'de çizgi roman yayıncılığına adım atıyor.
Saran Online CEO'su Sadok Kohen'in aktardığı bilgilere göre şirketin Marvel Comics’in tüm karakterlerine erişim hakkı bulunuyor ve bununla birlikte şirket ilk 6 aylık süreç içerisinde yaklaşık 1000 adet çizgi romanı tercüme etmeyi planlıyor. Sonraki süreçte ise şirket kullanıcıların hangi çizgi romanlara daha fazla tercih ettiğini belirleyerek ve gelecek talepler doğrultusunda güncel çizgi romanların yeni sayılarının tercüme işlemlerinin ardından sürekli olarak içeriğini güncel tutuyor olacak.
Kommiks uygulama içi satın almayla çalışacak
Kommiks gelir modeli olarak uygulama içi satın alma modeliyle gelir yaratmayı planladığı Sadok Kohen'in aktardığı bir diğer bilgi. Kullanıcılar uygulama içerisinde kısıtlıda olsa içeriklerin bir bölümüne erişebilecekler ve ardından satın almak istedikleri çizgi romanları toplu satın alma modelinin yanında tekli olarakta satın alabilecekler. Şirket ilk 6 aylık sürecin sonunda yukarıda da belirttiğim gibi 1000 adet çizgi roman ile piyasaya çıkacak ardından ilginin yoğunlaştığı tür/alanlara doğru ve gelen talepler ile birlikte dünyadaki diğer farklı stüdyolarla ve ''indie'' çizgi roman yayınlayan kişi ve şirketlerlede işbirliği yaparak Kommiks platformu altında yayınlayacaklarını belirttiler. Bunların yanısı sıra Kommiks ekibini geliştirmeye devam ediyor, "çizgi roman tutkum, dijital işim" diyen herkes [email protected] adresine başvurularını yollayabilir.
En azından ülkemizde pazar hacmi olarak büyük olmasa da dünyada çok büyük bir sektör olan çizgi roman piyasasının böyle büyük bir adımla ülkemize gelecek olması ve Saran Online gibi güçlü bir markanın bunu destekleyerek Türkiye'deki okuyuculara sunacak olmasını çok olumlu karşıladım. Bu tarzda işbirlikleri ve adımlarla içerik kalitesinin çeşitlenmesini önemli görüyorum. Kommiks projesini sizler için takip ediyor ve bilgilendiriyor olacağız.