.TC alan adı uzantısının, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına girmesinin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. "Türkiye için yeni bir alan adı doğuyor" sloganıyla adını duyuran .TC alan adı uzantısı, sevenleri kadar eleştirenleriyle de gündeme geldi.
Biz de bunun üzerine .TC alan adı uzantısının hikayesini paylaşmak için ilgili şirket olan TCNET CTO'su Tolga Kaprol ile yüz yüze bir söyleşi gerçekleştirdik. .TC'nin ne olduğu, nereden geldiği, gelecekteki planları gibi birçok sorunun cevabını aldık.
Bilmeyenler için .TC alan adı uzantısının nereden geldiğini paylaşarak başlayalım. .TC, 1997 yılında Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından Turks and Caicos adalarına verilen bir alan adı uzantısı. Bahama ve Küba'ya yakın olan bu adalar, yaklaşık 45 bin nüfusa sahip. Ülkedeki internet kullanımı, şu anda bile oldukça yok denilebilecek kadar düşük bir seviyede bulunuyor.
O dönemde IANA, .TC alan adı uzantısını işletmesi için İngiltere'deki Trinity College'den iki öğrenciye veriyor. Okudukları okulun baş harflerini temsil eden .TC alan adı uzantısını iki genç işletmeye başlıyor.
Adams Names'in elinde 6 tane uzantı bulunuyordu
İki yıl kadar alan adı uzantısını işleten iki kafadar, daha sonra Adams Names adında bir şirket kurarak, alan adı uzantısı işletmeciliğini profesyonel bir işe dönüştürme kararı alıyor. 1999 yılında Adams Names şirketi .TC'nin yanı sıra .VG, .GD, .GS, .TF, ve .MS gibi alan adı uzantılarını da bünyesine katıyor. Bu döneme kadar Türkiye'deki kullanıcıların .TC alan adı uzantısını fark ettiğini söylemek zor.
Bu gelişmeler Türkiye'nin binlerce kilometre ötesinde cereyan ederken, 2005 yılında Ertan Ulutaş, harekete geçerek, .TC alan adı uzantısını Türkiye'ye sunmak için girişimlerde bulunuyor.
Turks and Caicos Adaları, Küba ve Bahamalar'ın yakında bulunuyor.
Ulutaş, Almanya'daki Interstate adındaki şirketle anlaşarak yıllardan beri süren yatırım arayışı kısa süre içerisinde tamamlanıyor ve .TC alan adının da sahibi olan Adams Names şirketi satın alınıyor. Bu süreçten sonra Interstate ve Ertan Ulutaş, Türkiye'de TCNET adında bir şirket kurarak, .TC uzantısının Türkiye yolculuğunu tamamlamış oluyor. Şirketin Genel Müdürü Ertan Ulutaş'ın şu anda şirketin çoğunluk hissedarı olduğunu da paylaşalım.
98 TL'den satılıyor
Ve tarihler 5 Kasım'ı gösterdiğinde marka tecilli kayıtlar daha sonraysa ön kayıt sürecinde yaklaşık 500 TL ile başlıyor. Bu erken kayıt dönemleri başladıktan sonra genel kayıt dönemi 4 Aralık tarihi itibariyle başlatılmış bulunuyor. Genel kayıt dönemindeki alan adı ücretlerin KDV dahil 98 TL olduğunu belirtelim.
TCNET envanterinde şu anda dünya üzerinde bulunan 300 alan adı uzantısından 3'ü bulunuyor. Bunlar, .TC, .VG ve .GD alan adı uzantıları. Yukarıda da paylaştığımız gibi Adams Names şirketin elinde toplamda 6 alan adı uzantısı bulunuyormuş. Ancak TCNET kurulmadan bir süre önce önce .GS, .TF, ve .MS alan adı uzantıları satılmış. Bu yüzden şu anda Adams Names'in kontrolünde .TC, .VG ve .GD bulunuyor.
Hedef 200 bin .TC uzantılı alan adı satışı
Gelelim TCNET şirketinin .TC alan adı uzantısını Türkiye pazarına getirmesinden sonraki sürece. Şirketin CTO'su Tolga Kaprol'den aldığımız bilgilere göre .TC uzantılı alan adlarına resmi kurumlar, bakanlıklar, siyasi partiler, şirketler ve alan adı alıp satanlar ilgi gösteriyor. Türkiye pazarına girdiklerinde yaklaşık 2 bin .TC uzantılı alan adı olduğunu söyleyen Tolga Kaprol, şu anda bu rakamın 10 bini geçtiğini ifade ediyor. Şirketin hedefiyse 200 bin .TC uzantılı alan adının satışı.
.TC uzantılı alan adlarının şimdiden ekonomi yarattığını ifade edebiliriz. Özellikle alan adı tacirlerinin satın aldığı .TC uzantılı alan adları çeşitli webmaster forumlarında satışa çıkmış durumda. Bu rakamların bazı jenerik alan adlarında 10 bin TL'ye kadar ulaştığı konuşuluyor. Parantez içinde .TC uzantılı jenerik alan adlarının da hızla tükendiğini belirtelim.
TC kısaltması ilk 1927'de kullanıldı
Vecihi Hürkuş TC kısaltmasını uçağında kullandı.
Peki .TC alan adı uzantısı Türkiye Cumhuriyeti'ni ne kadar temsil ediyor? Türkiye Cumhuriyeti'nin TC olarak kısaltılması ilk olarak Vecihi XIV isimli uçakla karşımıza çıkıyor. 1930'lu yıllarda Türkiye'deki ilk sivil pilot olan Vecihi Hürkuş, havacılık standartlarına göre uçağına bir kuyruk numarası veriyor. Vecihi Hürkuş, o dönemde TC ile başlayan kuyruk numarasını kullanıyor.
Öte yandan TC kısaltmasının kullanımı 1927 yılında telgraf konusunda da karşımıza çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti, Milletlerarası Radyo Telgraf Anlaşması’na TAA - TCZ aralığıyla kaydoldu ve bu aralıkta bulunan TC kodunu sık sık kullandı.
Yukarıdaki bilgilerden görüldüğü üzere TC kısaltmasının Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kullanıldığı görülüyor. Ancak yinede .TC alan adı uzantısının ne kadar Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşliğini tartışmaya açık bir konu. Sonuç olarak Türklerle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bir ülke olan Turks and Caicos adaları için verilen bir alan adı uzantısı. Yiğidi öldürüp hakkını vermek gerekirse, .TC alan adı uzantısı öyle ya da böyle Türkiye'deki kullanıcılara sunuldu. Ayrıca istediği gibi alan adı bulamayan girişimciler için .TC'nin yeni bir seçenek sunduğunu da söyleyebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti alan adına vurgu yapılmasını ise okuyucuların takdirine bırakıyoruz.