Dijital reklam ve online pazarlama konulu Webrazzi Gündem toplantısındayız. 11 önemli konuğun katılacağı ve yoğun bir ilgiyle karşılaştığımız toplantımız başladı ve önemli notları yine canlı olarak aktarıyoruz.
Webrazzi Gündem Dijital Reklam ve Pazarlama'da ana sponsorumuz Nokta Medya, gündem sponsorlarımız Mynet ve Sendloop. Toplantı programımıza şuradan ulaşabilirsiniz.
Arda Kutsal açılış konuşmasını yapıyor. Az sonra Nokta Medya'dan Başar Ekim Dijital Reklam Pazarının Dinamiklerini anlatmak üzere sahne alacak.
Dijital Reklam Pazarının Dinamikleri: Arda Kutsal – Webrazzi, Kurucu , Başar Ekim – Nokta, Kurumsal İlişkiler Direktörü
Başar Ekim: Medya yatırımlarında 2009-2010 arasında genel olarak %31'lik bir büyüme var. TV pazarı %40 artışla en yüksek yatırımı çeken mecra oldu. İnternet ise %38 büyüme gösterdi.
TV bütçelerinin internete kayması konusunda toplu bir hedef var gibi. Bu bizi heyecanlandırıyor. Burada online video ve sosyal medya internetin yatırım yüzdesini arttırması için önem taşıyor.
Sektör medya yatırımlarını çekmek konusunda oturmaya başlıyor. İzlesene.com için müzik odaklı reklamların arttığı söyleyebilirim. Marka, ajanslarla birlikte çalıştığımızda daha etkili sonuçlar alabiliyoruz.
A.Kutsal: İkinci büyük reklam portalınız hangisi?
B. Ekim: 1. İzlesene.com, 2. Blogcu.com, 3. Sinemalar.com. 298 reklam veren marka var. Bunların %30'u yatırımların büyük kısmını oluşturuyor.
comScore'a göre video envanteri son 12 ayda %32 büyüdü. Video ölçümlenmesi anlamında ciddi bir ilerleme içindeyiz. Video reklamlarda kampanyaya özel etkileşim önemli. Viral - sosyal etki yaratacak videolar dikkat çekiyor.
2011'in ikinci yarısında mobil internet geniş bant internetten daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum. Yeni mecralar oluşturmak için çalışıyoruz. İzlesene'de profesyonel içerik konusunu düşünüyoruz. Gelir paylaşımı modeli aklımızda var. Prodüksiyon anlamında bazı gelişmelerin olması gerekiyor.
İyi hedefleme eve standart metrikler kullanmamız, özel içerikler, iyi analiz ve TV'den internete geçiş yapanları içi takip etmemiz gerekiyor.
A. Kutsal: Intel Capital yatırımını nasıl kullanacaksınız?
B. Ekim: Yine medya üzerine kullanacağız, satın alma yapabiliriz. Bu konuda video öncelikli tercihimiz olacak. Oyun da ilgilendiğimiz bir alan. Oyunun kendi gelirleri dışında reklamlar üzerinden de bir getirisi var.
Başar Ekim'in sunumu sona erdi. Sırada Video Reklam konusu var.
Sarper Danış – Ping, Medya ve Search, Oya Yaşayan – OMD Digital, Head Of Digital, Rima Erdemir – Medyanet, Genel Müdür, Zafer Özçelik – Aegis Media, Chief Digital Officer
S. Danış, Oya Yaşayan'a video reklamcılığının son 2 yılını sordu.
O. Yaşayan: Online video internetin yatırım alması için çok önemli bir içerik. Reklamverenler reklam spotları ilginç olduğunda internete de koymak istiyor ama online tarafta video yayınını ciddi bir medya planlamasıyla yapmak gerekiyor. TV'de izlenen bir reklamın internete taşınması da çok şey kazandırmıyor. Online mecra için ayrı çekimler yapılması daha başarılı oluyor. bu videoların etkileşimli olması da önemli.
R. Erdemir: Online videoda genel kabul 30sn. bunun üzerine çıkan videolar kullanıcıyı rahatsız ediyor. Genellikle 10sn-30sn arası video reklamlar yapılmasını öneriyoruz.
Z. Özçelik: Biz de 10-15 saniyelik videoların daha verimli olduğunu görüyoruz.
O. Yaşayan: Videonun yeni ölçümlemelerini kullanıyoruz. Örneğin kullanıcının videoyu nerede izlemeyi bıraktığını görebiliyoruz. TV' pazarından video reklam verenler TV'deki gibi reytingin (grp) hesaplanması istiyor ama internet çok derinlemesine ölçümlemeye izin veriyor.
S. Danış, GRP'yi fazla kullanılmaya gerek duyulmadığını söyledi.
R. Erdemir: Halen reklam verenlerin bu konudaki talebi doğrultusunda GRP'nin önemi var.
Türkiye'de Facebook'un video reklamcılıktaki önemi konuşuluyor.
S.Danış: comScore'a göre Facebook Türkiye'de Youtube'dan daha popüler. Seeding konusunda neler yapıyorsunuz.
R. Erdemir: Telifli içeriklerimizin tüm siteleri dağılması önemli sıkıntımız var. Bu hem bizi reklamvereni rahatsız ediyor.
S. Danış: Bazı reklamverenlerin bu konuda siteleri tercih etmdiğini biliyorum. Arama reklamcılığından sonra görüntülü (display) reklam pazarı eski büyümesinde değil. EMarketer, görüntülü reklamlardaki eski büyümenin video ile sağlanacağını öngörüyor.
Z. Özçelik: Bazı müşteriler %10-%70 arasında online videoya yatırım yapıyor. Tamamen online video üzerine çalıştığımız bir müşterimizin başarılı bir geri dönüşüm aldığını gördük.
S. Danış: Video reklamcılığında CTR %5'e kadar çıkıyor. Banner reklamlar bindelerle ölçülüyor, videolar çok fazla tıklanıyor ama bu bir dengeye oturacaktır.
Mobil video konusu açıldı.
Z. Özçelik: Mobilde daha kısa videolar izleniyor. Cihazların gelişmesi önemli.
R. Erdemir: Mobil veri ücretlerinin düşmesi gerekiyor.
S. Danış: 35 milyonu aşkın internet kullanısından bahsediyoruz. 1 milyara yakın video tükettiğimiz söyleniyor ama videoların izlemesi performansa bağlı olarak etkileniyor. TV kalitesinde video keyfi için bant genişliği, bilgisayarlar önem taşıyor. Ne dersiniz?
O. Yaşayan: İnternet bağlantı hızımız Avrupa gibi değil. Mobil video için henüz bir alavlenme beklemiyorum. Çünkü çok etkili bir deneyim olmuyor.
S.Danış, comScore Video Metrix sonucunda neden Medyanet'in bulunmadığını sordu.
R.Erdemir: Biz de bu konuyu comScore ile konuşuyoruz. Envanter gerçek anlamda ölçümlenemiyor. Bazı Tv portalların sonuçlarda göremedik. IAB'nin de buna el atması gerekiyor.
O. Yaşayan: (IAB adına) comScore bir panel üzerinden ölçümlüyor. Etiketleme üzerinden daha külfetli ve ücretli ölçüm yapanlar olduğu için panel üzerinden ölçümleme daha doğru.
S. Danış: Aylık 2 milyon, senelik 25 milyon değerinde bir video reklam pazarından bahsedebiliriz. Sadece video reklamcılığı için %25 civarı büyüme öngörüyoruz. Yani toplam internet için %10 gibi bir paya gelmesini bekliyoruz.
Z. Özçelik: Türkiye'de TV bütçeleri envanterin az olmasını nedeniyle ABD'den çok düşük.
TV - online video etkileşiminin nasıl olacağı soruldu.
Z. Özçelik: Nokia ile bir online dizi çekimi yaptık. TiviBu ile ilgileniyoruz ve neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.
S. Danış: TTNet de bu konuda adım atıyor, IPTV tarafında özel birimler oluşturuluyor. Digiturk'ün şimdiye kadar bir şey yapmasını beklerdim. Regülasyonla alakalı olabilir. Bu taraftaki bütçeler artacaktır.
TV'den önce yayınlanan video reklamlarla Facebook etkileşimini kullanmak Avea için oldukça etkili oldu.
Preroll reklamların uyuşmazlığı üzerine bir soru geldi.
R.Erdemir: Burada bir regülasyon var ama genellikle uzun reklamlarda bazı uyuşmazlıklar olabiliyor.
Z. Özçelik: Preroll reklamların anlaşmazlığını inceleyip gidermeye çalışıyoruz, yanlış tıklamaların önüne geçmeye çalışıyoruz.
Bu bölüm de sona erdi. Kahve arasından sonra Mobil Reklam oturumu başladı.
Arda Kertmelioğlu – MMA, Yönetim Kurulu Üyesi / Mobilera, Kurucu Ortak, Emre Kanaat – Vodafone Türkiye, Mobile Marketing and Business Development, Kurt Onur – Move Mobile Media Agency, Genel Müdür
Arda Kertmelioğlu girişi yaptı ve konuklardan genel bir değerlendirme istedi.
E. Kanaat: İzinli kullanıcı veri tabanımızı markalara açıyoruz ve mobil reklam erişimini yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemdeki çeşitli yenilikleri Türkiye'ye getireceğiz.
K. Onur: Turkcell'in mobil reklam pazarlamasını yapıyoruz. 2 yıldır izinli kullanıcı verisini kullanıyoruz. Display dönüşümü gibi mobil videonun yükselişini takip ediyoruz.
A. Kertmelioğlu: On portal (operatörlerin mobil reklam kaynakları), Off portal (kullanıcıların oluşturduğu mobil reklam kaynakları) ayrımını nasıl görüyorsunuz?
K. Onur: Yeni cihazlarla artık bu ayrım biraz kapanmaya başladığını düşünüyorum. ABD'de off-portalar önemli ama Avrupa'da halen on-portallar önemli. İçerik işbirlikleri ve mobil uygualamlarla operatörler bu yarışta kalmak istiyor. Uygulama vb. reklam trafiklerini içerik çekmeye çalışıyorlar.
E. Kanaat: Envanter artıyor ve reklamverenlere farklı seçenekler çıkıyor. Bu anlamda operatör olarak çok fazla bir rekabetin yaşandığını düşünmüyorum.
A. Kertmelioğlu: Buna pek katılmıyorum. Yeni nesil telefonlar - özellikle Android - içeriklerin artışıyla önemli bir potansiyel barındırıyor. Mobil trafiği yüksek olan Facebook, Twitter gibi siteler mobil reklama pek yer vermiyor. Zuckerberg dahi mobil reklamı anlamaya çalıştıklarını söylüyor ama zaman içinde bu potansiyel kendini ortaya çıkaracak.
K. Onur: Geleceğin bilgi servisleri üzerine kurgulanacağını ve CTR anlamında farklı olduğunu görüyoruz. Cep telefonu kullanıcısı telefonu eline aldığında kuvvetli ve farklı mecralara yönelecek.
A. Kertmelioğlu: Emre Kanaat, Medyanetle yaptığınız mobil reklam anlaşmadan bahsedermisiniz?
E. Kanaat: Mobil reklamı anlamak için biraz kendimizi ve nerede olduğumuz düşünmeliyiz. Stratejik bir bakışla bunu işi iyi bilen bir ortakla çalışmayı düşündük ve ihale sürecinden sonra Medyanet ile anlaştık.. Kendi operasyonel verimliliğimizi de bu sayede arttırdık.
A. Kertmelioğlu: Mobil reklam harcaması yapıyor musunuz?
E.Kanaat: Önceden bir yatırımımız yoktu, artık mobil reklam yapıyoruz.
A. Kertmelioğlu: Mobil reklama yapılacak %1-2 değerindeki yatırımların iyi bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Operatörler biraz genel reklam harcamasından mobile yönelmeli ve yüksek başarılı hedeflemenin avantajından faydalanmalı.
K. Onur: Operatörler zaten milyonlarca müşterisine varolan yatırımla bir sms üzerinden ulaşıyor. Display sadece mobil reklamın %30.Yani bir harcama yapmaya gerek duyulmuyor ama işi büyütmek için adım atmak gerekiyor. Marka günün sonunda kaç kişiye ulaştığına ve mesaj verdiği kişinin satışa dönüştüğüne bakıyor.
A. Kertmelioğlu: En beğendiğiniz mobil reklam işi ne oldu? En aktif mobil reklam ilgilileri kimler?
E. Kanaat: Clear'ın mobil ve web etkileşimli projesi güzeldi.
K. Onur: O konuda kendimizden örnek vermek istemiyorum. Mobil reklam konusunda yurtdışında olduğu gibi bankalar önde geliyor. Bankaların kullanması şaşırtıcı değil çünkü mobil bankacılığı kullanıyorlar. Bu sektörü büyütmek için
E.Kanaat: %45 bankalar bizim için de en büyük şirketler oldu. İnşaat sektörü de bu anlamda yatırım yapabiliyor.
A. Kertmelioğlu: Akıllı mobil cihazlarla daha hedefli ve etkili bir kullanıcı yakalayabiliyoruz. İş neden mesajlaşmaya tıkanıyor?
K. Onur: Sosyal medya, arttırılmış gerçeklik, yeni modeller markaları da heyecanlandırıyor. Yeni yönelimler artıyor ama mesajlaşmanın halen büyük payı var.
Avea'dan katılımcılar, on-portal off-portal reklam çalışmaları yaptıklarını söyledi ve oturum kapandı.
Sosyal Medya’da Pazarlama oturumu başladı. Arda Kutsal – Webrazzi, Kurucu, Banu Barbarosoğlu – Medyanet, Satış Grup Kordinatörü, Ömer Lütfi Diri – Avea, Direct and Digital Marketing Department Manager, Özgür Alaz- Promoqube, Kurucu Ortak
Arda Kutsal açılışı yaptı ve sözü konuklara bıraktı.
Ö. Diri: Dünyanın en hızlı büyüyen Facebook sayfasını yaptık. Zynga bile bu kadar başarılı olamadı. 200 binden 1.25 milyona ulaştık. 100 küsür binlerce bir harcama yaptık bunun için.
Ö. Alaz: Bir Facebook fan'ının değerini 3.6 dolar olarak gösteren araştırmalar var. Facebook'a Türkiye'den 15-20 milyon dolar reklam harcaması yapıldığını tahmin ediyorum ama bu resmi bir reklam değil tabiki.
B. Barbarosoğlu: Türkiye'de Facebook'ta anasayfa reklam satışını biz yapıyoruz. Facebook reklam satışı yapan ajanslar olmakla birlikte Facebook'ta reklam yayınlamanın bir kısıtlaması yok. Tabi bunun da bir optimizasyonu var.
Ö. Alaz: Sosyal medya pazarlaması sadece Facebook, Twitter'da değil. Genel bir portala buradan bir etkileşim çekmek de mümkün. Facebook'u çok önemsiyoruz ama Twitter'a verdiğimiz ağırlığı %5'ten %20'ye çıkarıyoruz. Twitter da reklam altyapısını geliştiriyor ve yerel hedefleme özelliğini açmaya başlıyor.
B. Barbarosoğlu: Ekşi Sözlük önemli bir mecra ve orasıyla yeni bazı çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Tipeez, Donanım Haber gibi önemli trafik mecraları da var. Markaların farklı siteleri de sosyal medya anlamında görmeli.
A. Kutsal: Ekşi Sözlük'te markalara özel hesaplar açılacağını biliyoruz.
B. Barbarosoğlu: Evet, sosyal medya ajansları için yeni bir yönetim sahası daha açılmış olacak.
Ö. Alaz: Türkiye'de Facebook reklam ücretleri diğer ülkelere göre düşük. Ekonomik değerler buna etki ediyor ama reklam verenlerin etkisi bu alanın gelişmesine neden olacak. Zynga, yurtdışından kullanıcılarına %2 değerinde sanal ürün satarken Türkiye'de bu oran binde 5 seviyelerinde.
Ö. Diri: Türkiye'd fan sayısının dışında gerçek etkileşim değerini de ölçüyoruz ve değerlendiriyoruz. Bunu kendi içimizde yapıyoruz çünkü kendi marka kimliğimizi kendimiz yansıtmak istiyoruz.
1.25 milyondan fazla fan'ın 1 milyonundan fazlasının telefon numarasını, gerçekten kim olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla tüm harcamalarını ve beğenilerini analiz edip gerçek etkileşimi yakalıyoruz.
Ö. Alaz: İstanbul'da Facebook Places'i son bir için 13 bin kişinin kullandığını tespit ettik. İstanbul'da bu alanda haftalık %10 büyüme var ve Foursquare'ı kısa sürede geride bırakabilir.
Toplantımız sona erdi. Gelecek Webrazzi Gündem toplantısı 11 Mayıs'ta mobil dünyayı konuşacak. Webrazzi.com/Gundem adresinden bilgi alabilirsiniz.
Bugünün Twitter konuşmalarını webrazzi ve #wgundem aramalarında bulabilirsiniz. ;)