Sıkça ziyaret edilen bir 'blog'a sahipseniz ve yazılarınıza gelen okuyucu yorumlarını artık bir düzene sokmak istiyorsanız; Disqus gerçekten işe yarıyor. Siz içeriklerinize yapılan yorumları fonksiyonel bir şekilde yönetirken, yorumcularınıza da yorum yazarken aslında ilgili içerik ürettiklerini bir kez de böyle hatırlatmış olabilirsiniz.
Uygulama sevdiğiniz yorumcuları RSS ile takip edebilme, istenilen yoruma doğrudan 'yanıt yorum' yazabilme, hatalı yazılan yorumu düzenleyebilme, yorumları 'blog' üzerinde puanlayabilme, yorumcunuzun profil bilgilerine ulaşabilme, vb.. bir çok özelliği bir arada sade bir şekilde sunuyor.
*Yüce Zerey'in 'blog'unda uygulamanın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Disqus yorumcu odaklı işlevlerinin yanında 'Community' ile tüm okuyucularınızı bir arada toplayarak 'blog'unuza ait bir sosyal ağ kurmanızı sağlıyor ve 'Top Commenters' seçeneği sayesinde kaliteli içerik, beğenilen fikirler üreten yorumcularınızı ön plana çıkarıyor. Bunun yanında sitenin isim kökünde de vurgulandığı gibi tartışma yaratan yazılara odaklanıp, kullanıcıyı tartışmalara katılması için teşfik ediyor. Ayrıca ara yüzleri sayesinde de başlıkta da belirttiğim gibi apayrı bir yönetim kolaylığı sunarken, ara motorları için de apayrı bir kaynak oluşturuyor.
Bir çok ek özelliği de bünyesinde barındıran ve takip edeceğim uygulamalardan biri daha olan Disqus'ın bir Y Combinator girişimi olması benim için çok değerli. Konu olarak benzer girişimlerden olan Intense Debate'le benzer kullanıcı deneyimlerini barındırdığını da ayrıca belirtmek istiyorum. Şimdiye kadar ki diğer denemeler ise bence yetersizler.
Son olarak; şirket iki kişilik dev kadrosuyla şimdiden 4000 aktif 'blog'u ağına katmış durumda olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde çeşitli sürpriz farklılaşmaları da bize tattırabileceğini hissettiğimi söylemeden geçemeyeceğim.
Tabii bu sırada zat-ı şahane web 2.0'ın da alt yapı olarak yavaş yavaş doyuma ulaşmaya başladığını unutmadan...