ABD Başkanı Donald Trump, Take It Down Act'i imzalayarak yasalaştırdı. Yasa kapsamında rıza dışı samimi görüntülerin (NCII) dağıtımı suç sayılıyor ve sosyal medya platformlarının bildirimde bulunulması halinde bu görüntüleri derhal kaldırmasını zorunlu kılınıyor. Buna yapay zeka deepfake'ler de dahil.
Bahsi geçen fotoğraf veya videoları yayınlayanlar, para cezası, hapis cezası ve tazminat gibi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Yasa, gerçek veya yapay zeka tarafından üretilen rıza dışı samimi görüntülerin yayınlanması durumunda üç yıla kadar hapis cezası ve para cezası gibi yaptırımlar uygulanmasını kapsıyor. Ayrıca, sosyal medya platformları, bildirim aldıktan sonra 48 saat içinde rıza dışı samimi görüntüleri ve tüm kopyaları kaldırmak adına makul çabayı göstermek için süreçler oluşturmak durumunda. Şirketlerin yasaya uymak için bir yıl süreleri olacak. Federal Ticaret Komisyonu, yasanın uygulanmasından sorumlu olacak.
Electronic Frontier Foundation (EFF) ve Center for Democracy and Technology (CDT) gibi gruplar, kaldırma hükmünün amaçlanandan daha geniş bir içerik yelpazesini kaldırmak veya kısıtlamak için kullanılabileceğini düşünüyor. Aynı şekilde bu kurumlar, kaldırma hükmünün, şifreleme gibi gizlilik koruma teknolojilerini tehdit edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Aslına bakarsanız, Siber Sivil Haklar Girişimi (CCRI), uzun süredir rıza dışı samimi görüntülerin dağıtımının suç sayılması için baskı yapıyordu. Hatta kurum, görüntüye dayalı istismarla mücadele için yasaların çıkarılmasını savunmaktaydı. Ancak CCRI, Take It Down Yasası'nı destekleyemeyeceğini, çünkü yasanın nihayetinde mağdurlara yanlış bir şekilde umut verebileceğini belirtti. CCRI Başkanı Mary Anne Franks'in belirttiğine göre; kaldırma hükmü, mağdurlara yardım etmekten çok zarar verecek.
CDT'nin Özgür İfade Projesi'nin müdür yardımcısı Becca Branum yasa ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
Tasarı o kadar belirsiz bir şekilde kaleme alınmış ki, platformlar bunu uygulamak zorunda kalmadan önce, bir mahkemenin hangi kısımlarının anayasaya aykırı olduğunu belirlemesi zor olacak.
Bu arada First Lady Melania Trump'ın Senatör Ted Cruz ve Amy Klobuchar tarafından desteklenen yasa tasarısı için lobi faaliyetlerinde bulunduğunu belirtelim. Aslında birçok eyalet, müstehcen deepfake'leri zaten yasaklamıştı, ancak bu yeni adım ile birlikte federal düzenleyiciler ilk kez internet şirketlerine kısıtlamalar getiriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap