Bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Webrazzi XYZ 2025, tüm hızıyla başladı. Konferansımızda gün boyunca blockchain ve yapay zeka odağında Web3 dünyasını ele alacağız; aynı zamanda dijital pazarlamadan e-ticarete, finanstan perakendeye kadar geniş bir yelpazede, yeni nesil web ve teknolojinin iş dünyasına etkilerini sektörün öncü isimleriyle tartışacağız.
Webrazzi XYZ 2025'te Turkcell Dijital Kanallar Direktörü İlker Güneş, "Yapay Zeka Çağında Yön Bulmak" adlı sunumuyla sahnedeydi.
İlker Güneş, Roma'nın milattan önce kuruluşundan sonra bir anda hızlı bir şekilde büyüyen ve tarihin önemli imparatorluklarından bir tanesi haline dönüştüğünü söyledi ve Roma'nın büyürken bilgi ağlarını kullandığını belirtti. Güneş'in aktardıklarına göre; "kamusal posta" ismi verilen bir sistem kuran Roma, bu yöntemle hem bilgi dünyasını koruyarak hem de stratejiyi en tepeden aşağıya indirerek bir sistem kurdu. Bilgi ağları sisteminin yönetimle paralelliği bozulunca da Roma İmparatorluğu yavaş yavaş çökmeye başladı.
Antik çağda güvencinle başlayan bilgi yolculuğu bugün yapay zekaya evrilmiş durumda. Eski dönemde bilginin yayılması ile ilgili sıkıntı yaşanırken şu anda bilginin "fazla" yayılması; "doğru bilginin yayılıp yayılmaması" önem taşıyor. Bu noktada bilginin türü ve sahiplerin türü önem arz ediyor. Sahipler kötü ancak bilginin türü iyiyse ortaya manipülasyon çıkabiliyor; her ikisi de kötü olursa ortaya kaos çıkıyor. Sahipler iyi, bilgi iyiyse idealize dünya; sahipler iyi, bilgi kötüyse durum kontrol edilebilir oluyor.
Bugün insanların yüzde 52'si sahte bir habere maruz kalabiliyor. Yanlış bilgi doğru habere kıyasla 6 kat daha hızlı yayılıyor.
Tüketicilerin yüzde 70'i dijital yorgunluk yaşıyor ve bunun nedeni bu kadar bilginin bizlere nüfuz etmesi olarak açıklanıyor. Tüketicinin en büyük probleminin güven olduğunu söyleyen Güneş, bu durumun, şirketlerin "müşteri her şeyi bilmek istiyor" yanılgısından ortaya çıktığının altını çiziyor. Ancak genel anlamda bakıldığında böyle bir durumun olmadığını söylemek mümkün. İlker Güneş, önümüzdeki 10 yılda alışverişin yüzde 20'sini algoritmaların yapacağını söylüyor.
Eskinin yıkıldığı, yeninin kurulmadığı bir dönem yaşadığımızı söyleyen İlker Güneş, yapay zekanın her geçen gün güçlendiği bu dönemde, güveni yeniden inşa etmenin önemine değindi. Bununla bağlantılı olarak da "-mış gibi yapma" döneminin bittiğini, sadeleşmemiz gerektiğini açıkladı ve iş birliği yapmanın gerekli olduğunu belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap