Google'dan yapay zeka agent'ların iletişimi için açık protokol: Agent2Agent

Agent2Agent, farklı geliştiriciler tarafından üretilen ya da ayrı framework'lerde oluşturulan agent'ların birbirleriyle birlikte çalışmasına imkan tanıyor.
Google'dan yapay zeka agent'ların iletişimi için açık protokol: Agent2Agent

Yapay zeka devleri Agent odaklı ürünleriyle gündeme gelmeye devam ederken, Google da geçtiğimiz hafta Agent2Agent adlı yeni açık bir protokolünü duyurdu. Protokol, farklı geliştiriciler tarafından üretilen agent'ların birbirleriyle güvenli bir şekilde birlikte çalışmasına imkan tanıyor. Üstelik söz konusu agent'lar ayrı bir framework'te oluşturulmuş olsalar bile birlikte çalışabiliyor. 

Agent2Agent protokolü nasıl işliyor? 

A2A protokolü, bir agent ile diğeri arasında bir iletişim kanalı sağlıyor. A2A, Google'ın istemci agent'ı ile uzaktan çalışan agent'ı olarak adlandırdığı agent'lar arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor. İstemci agent'ı, kullanıcıdan gelen görevi formüle eder ve iletiyor. Uzaktan çalışan agent ise görev üzerinde faaliyet gösteriyor. 

Özetle bir agent bir diğerinden bir görevi tamamlamasını isteyebiliyor. Böyle bakıldığında agent'ların neler yapabileceğini tanıtabileceğini söyleyebiliriz. Google bu özelliği yetenek keşfi olarak tanımlıyor. Agent'lar, JSON formatında bir agent kartı aracılığıyla yeteneklerinin reklamını yapabiliyor. Böylece tüketicilerin kullandığı agent'lar, diğer agent'lara bağlanmadan önce onların neler yapabileceklerini bilebilir. Ardından tüketici agent'ları hangi görevlerin tamamlanması gerektiğini görüşebilir, kullanıcı talimatları üzerinde beraberce çalışabilir. Üzerinde çalışılabilecek kullanıcı talimatları arasında bağlam, yanıtlar, dosyalar, videolar ve belgeler gibi içerikler yer alabilir. 

Protokolün görev yönetimi özelliği sayesinde agent'ların arasındaki iletişimin yalnızca talepleri tamamlamaya yönelik olması sağlanıyor. Ayrıca görevler için yaşam döngüleri de tanımlanabiliyor. İş birliği özelliği ile bağlam yanıtları, görevlerin çıktısı veya talimatlar etrafında mesajlar göndermek de mümkün oluyor. Kullanıcı Deneyimi Görüşmesi kapsamında agent'ların okuduğu içerik türlerini ve biçimlerini belirleme imkanı da sunuluyor. 

Agent2Agent protokolünü destekleyen kurumlar

Google'ın Agent2Agent protokolü, 50'den fazla teknoloji ortağının desteğine sahip. Bu ortaklar arasında Atlassian, Box, Cohere, Intuit, Langchain, MongoDB, Salesforce, SAP, ServiceNow, UKG ve Workday yer alıyor. Buna ek olarak Accenture, BCG, Capgemini, Cognizant, Deloitte ve PwC gibi önde gelen hizmet sağlayıcıları da protokolü desteklemekte. 

A2A protokolünün açık olmasının faydaları 

Google, protokolün tüm özelliklerini GitHub'da yayınladı. Geliştiriciler, GitHub'da paylaşılan kod örnekleri ve daha fazla örnek senaryodan faydalanabilecek. Google'ın A2A'yı açık bir protokol olarak tasarlaması, açık kaynak topluluğunun A2A projesine katkıda bulunabilmesini sağlayacak. Bu bağlamda kod güncellemeleri önerilebilecek. Ayrıca protokol, HTTP ve JSON gibi mevcut standartlar üzerine inşa edildi. Bu nedenle mevcut teknoloji yığınlarıyla entegre edilmesi daha kolay. Google'ın belirttiğine göre; protokolün üretime hazır bir versiyonunun, bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Anthropic'in Claude Model Contex Protocol'ünün (MCP) gözbebeği haline geldiği günümüzde Google de yayınladığı bu protokol ile adeta MCP'yi tamamlıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.