Meta, en yeni yapay zeka modeli ailesi Llama 4'ü tanıttı

Llama 4 serisinde, şu anda erişime açık olan Llama 4 Scout ve Llama 4 Maverick modellerinin yanı sıra, eğitimi devam eden Llama 4 Behemoth modeli de bulunuyor.
Meta, en yeni yapay zeka modeli ailesi Llama 4'ü tanıttı

Meta, yeni nesil yapay zeka modeli olan Llama 4 serisini tanıttı. Seride şu anda erişime açık olan Llama 4 Scout ve Llama 4 Maverick modellerinin yanı sıra, eğitimi devam eden Llama 4 Behemoth modeli de bulunuyor. Şirket, bu yeni modellerin Meta AI asistanını güçlendirdiğini ve 40 ülkede WhatsApp, Messenger, Instagram ve web üzerinde kullanıma sunulduğunu açıkladı.

Llama 4 modelleri, Meta'nın ilk kez mixture of experts (MoE) mimarisi kullandığı modeller olma özelliğini taşıyor. Bu mimari, görevleri daha küçük ve uzman alt modellere bölerek hem hesaplama verimliliği sağlıyor hem de yanıt üretiminde esneklik kazandırıyor.

Llama 4 Scout

Llama 4 Scout, 109 milyar toplam parametre ve 17 milyar aktif parametreye sahip. 10 milyon token uzunluğunda bir bağlam penceresi sunan Scout, belgeler, uzun metinler ve büyük kod tabanları üzerinde çalışmak üzere optimize edildi. Model, tek bir Nvidia H100 GPU üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlandı.

Llama 4 Maverick

Llama 4 Maverick ise 400 milyar toplam parametre içeriyor ve 128 uzmana dağıtılmış 17 milyar aktif parametre kullanıyor. Genel amaçlı asistan kullanımları, yaratıcı yazım ve çok dilli görevler için uygun olan modelin, Meta'nın dahili testlerine göre GPT-4o ve Gemini 2.0 gibi modelleri bazı senaryolarda geride bıraktığı, ancak GPT-4.5 ve Claude 3.7 Sonnet gibi daha yeni modellere kıyasla daha sınırlı kaldığı belirtiliyor.

Llama 4 Behemoth

Henüz yayımlanmamış olan Llama 4 Behemoth, 2 trilyon toplam parametre ve 288 milyar aktif parametreye sahip olacak. Meta’ya göre Behemoth, STEM odaklı değerlendirmelerde GPT-4.5, Claude Sonnet 3.7 ve Gemini 2.0 Pro gibi modellerin üzerinde performans gösteriyor.

Meta, Scout ve Maverick modellerini Hugging Face ve Llama.com üzerinden erişime açarken, lisans şartları bazı sınırlamalar içeriyor. Avrupa Birliği'nde yerleşik kişi ve şirketlerin modelleri kullanması veya dağıtması yasaklanmış durumda. Ayrıca, aylık 700 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip ticari kuruluşların Meta'dan özel izin alması gerekiyor.

Meta, Llama 4 modellerinin önceki nesillere kıyasla daha az yanıt reddettiğini, politik ve toplumsal konulara dair daha geniş yelpazede yanıtlar ürettiğini ve daha dengeli bir içerik filtreleme sistemine sahip olduğunu da belirtti.

Şirket, Llama 4 ve gelecek planları hakkında daha fazla bilgiyi 29 Nisan’da düzenlenecek LlamaCon etkinliğinde paylaşacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.