BYD, araçlarına Tesla benzeri otonom sürüş özellikleri ekleyecek

God's Eye sayesinde akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uzaktan park etme ve otoyolda otonom navigasyon gibi görevler tamamlanabilecek.
BYD, araçlarına Tesla benzeri otonom sürüş özellikleri ekleyecek

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD'nin tamamen elektrikli yeni modeli BYD ATTO 2'nin neler sunduğunu sizlere aktarmıştık. BYD, gelişmiş bir sürücü destek sistemi “God's Eye”ı tanıttı. God's Eye, 9 bin 600 dolarlık Seagull hatchback de dahil olmak üzere tüm model serisinde yer alacak. 

God's Eye, genellikle lüks elektrikli araçlarda gördüğümüz otomatik sürüş işlevlerini yerine getiriyor. Teknik adı DiPilot sistemi olan God's Eye sayesinde akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uzaktan park etme ve otoyolda otonom navigasyon gibi görevlerin tamamlanabileceğini belirtelim. Financial Times'ın aktardıklarına göre; BYD'nin kurucusu Wang Chuanfu Pazartesi günü yaptığı konuşmada "Otonom sürüşün herkes için olduğu bir çağa giriyoruz” dedi.

God's Eye, fiyatı 10 bin doların altında olan elektrikli araçlara standart donanım olarak Seviye 2 otonom özellikler getiriyor. Tesla gibi rakipler daha pahalı modellerde Tam Kendi Kendine Sürüş (FSD) paketi için yaklaşık 8 bin 200 dolar ücret alıyor. 

2. Seviye otonom özelliklerin, sürücü gözetimi gerektirdiğini belirtelim. Örnek vermek gerekirse, Seviye 2 özelliklerine sahip bir araç, otoyollar veya trafik sıkışıklığı gibi belirli senaryolarda direksiyonu, hızlanmayı ve frenlemeyi aynı anda kontrol edebilir, ancak kontrol sürücüde kalır. BYD'nin DiPilot'ı, DiPilot 100, DiPilot 300 ve DiPilot 600 olmak üzere üç ana donanım kademesinde sunduğunu eklemekte fayda var. 

BYD'nin otonom sürüşü DeepSeek'in R1 modeli ile desteklenecek

BYD'nin yenilikçi adımları God's Eye ile sınırlı değil. Şirket hafta başında Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek'in yapay zeka modellerini araç sistemlerine entegre etmek üzere yerel otomobil üreticilerinden oluşan bir kohort'a katıldı. DeepSeek destekli araç sistemleri sunmayı planlayan üreticiler arasında Geely, Great Wall Motor ve Leapmotor da yer almakta. Bu anlamda BYD'nin DiPilot sisteminin merkezinde DeepSeek'in R1 modelinin yer aldığını ekleyelim. BYD, sistemine entegre ettiği DeepSeek'in R1 muhakeme modeli sayesinde trafik ışığı tanımadan karışık kavşaklara kadar karmaşık kentsel senaryoları ele alabilecek. 

Paylaşılan bilgilere göre; geleneksel kural tabanlı bilgisayar görüşünün (computer vision) aksine R1, sinir ağlarını kullanarak çevresini yorumluyor. Model, çeşitli hava veya ışık koşullarında arabalar, yayalar veya şerit işaretleri gibi nesneleri tespit edip sınıflandırıyor. R1, nesneleri algılamanın ötesinde, karar vermeyi de destekleyebilir. Model, şerit değiştirme veya fren kullanımı gibi olası manevraları tahmin etmeye destek olabilir. Bu bağlamda modelin yoldaki tehlikeleri tespit edebilirken, anlık risk değerlendirmeleri yapabileceğini ekleyelim. 

Çin'de Tesla'nın en büyük rakibi konumunda olan BYD'nin God's Eye adımı, Tesla'nın “Tam Kendi Kendine Sürüş” teknolojisini uygulamak için Pekin'deki düzenleyicilerin onayını kazanmaya çalıştığı bir dönemde atıldı. Bu arada Çin, Tesla'nın en büyük ikinci pazarı olarak konumlanmakta. Çin odağında BYD ve Tesla rekabetinin gittikçe hız kazandığını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.