Fransa, yapay zeka ekosistemine toplam 109 milyar euro yatırım yapacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta yapay zeka ekosistemine toplam 109 milyar euro özel yatırım yapılacağını açıkladı.
Fransa, yapay zeka ekosistemine toplam 109 milyar euro yatırım yapacak

Trump’ın yapay zekâ eseri Stargate'den sizlere daha önce bahsetmiştik. OpenAI, SoftBank ve Oracle, 500 milyar dolarlık yatırım planıyla yapay zeka için veri merkezleri sistemi oluşturacak. Stargate adlı bir ortak girişim kuracağını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise geçtiğimiz hafta yapay zeka ekosistemine toplam 109 milyar euro özel yatırım yapılacağını açıkladı. Yatırımların büyük bir kısmının tıpkı Stargate projesinde olduğu gibi yapay zeka odaklı yeni veri merkezleri için ayrılması bekleniyor.  

Cumhurbaşkanı Macron France 2 ve India's First Post'a verdiği demeçte Yapay Zeka Eylem Zirvesi'nde Fransa için önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zekaya 109 milyar euro yatırım yapacağını duyuracaklarını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Stargate ile açıkladığı 500 milyar doların Fransa için tam olarak karşılığı olduğu vurgulandı. Zira oran olarak bakıldığında 68 milyon nüfusa sahip Fransa'da ABD'den beş kat daha az insan yaşıyor.

TechCrunch'ın paylaştığı bilgilere göre; Birleşik Arap Emirlikleri'nden ve MGX'ten 30 ila 50 milyar euro, Kanadalı yatırım şirketi Brookfield'den 20 milyar euro, Bpifrance'den 10 milyar euro ve Fransız telekom şirketi Iliad'dan 3 milyar euro destek sağlanacak. Böylece toplam yatırım miktarının toplam 83 milyar euroya ulaştığını söylemek mümkün. Macron'un aktardıklarına göre; yatırımcılar arasında Orange ve Thales de yer almakta. 

Mistral, Wandercraft ve Owkin gibi Fransa merkezli yapay zeka girişimlerine de değinen Macron, yapay zeka girişimleri söz konusu olduğunda Avrupa'nın hala rekabetçi olduğuna inanıyor. Üstelik Macron, DeepSeek'in arayı kapatmak adına bir fırsat sunduğunu da dile getirdi. 

“Ölçek büyütmek için bir yarış vardı. Herkes her zaman daha büyük ve daha güçlü olmak zorunda olduğunu düşünüyordu. DeepSeek açık modelleriyle ne yaptı? En son OpenAI modelinden erişilebilir tüm yenilikleri aldılar ve daha tutumlu bir yaklaşım kullanarak bunları kendi modellerine uyarladılar”

“Herkes bunu yapmaya devam edecek. İşte bu yüzden bu yarışın içinde olmalısınız.”

Her ne kadar Macron, DeepSeek'in yaklaşımını bir fırsat olarak görse de; DeepSeek ve R1 güvenlik sorunlarıyla gündeme gelmekte. Üstelik OpenAI, DeepSeek'in sohbet robotunu oluşturmak için ChatGPT'den “damıtma” olarak tercüme edebileceğimiz distillation yöntemini kullandığına dair kanıtları olduğunu açıkladı. Özetle OpenAI, DeepSeek'in ChatGPT'den bir dizi çıktı aldığını ve bu çıktıları DeepSeek'i eğitmek için kullandığını açıkladı. 

Fransa'daki yapay zeka gelişmelerine dönecek olursak, ülkenin yükselen yıldızı Mistral'in yeni yatırım planlarını duyurdu. Mistral'in kurucu ortağı ve CEO'su Arthur Mensch, bir yapay zeka kümesine milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Mensch'in belirttiğine göre; şirket, Essonne'da kurulacak bir kümeye birkaç milyar avro yatırım yapacak, böylece sadece birkaç ay içinde daha da verimli sistemler eğitebilecek. 

Bu arada söz konusu yapay zeka veri merkezleri için kaynak kullanımı olduğunda Fransa'nın önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtelim. Elektrik üretiminin büyük bir kısmını nükleer santrallerden elde eden Fransa ihtiyacından daha fazla elektrik üretiyor. Bu noktada Fransa'nın 2024 yılında komşu ülkelere 90TWh elektrik ihraç ettiğini belirtmekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.