OpenAI'ın ticari marka başvurusu robotları, çipleri ve donanımları kapsıyor

OpenAI, kendi markası olan OpenAI ile ilişkili ürünleri markalamak için ABD Patent ve Marka Ofisi'ne (USPTO) yeni bir başvuruda bulundu.
OpenAI'ın ticari marka başvurusu robotları, çipleri ve donanımları kapsıyor

Jony Ive, yapay zeka donanım projesi için OpenAI ile çalıştığını açıkladığını sizlere aktarmıştık. Bununla birlikte OpenAI, robotik ekibini kurmaya başlamıştı. Şirket, donanım ve robotlar geliştirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. OpenAI, kendi markası olan OpenAI ile ilişkili ürünleri markalamak için ABD Patent ve Marka Ofisi'ne (USPTO) yeni bir başvuruda bulundu. 

Başvuruda yapay zeka destekli etkileşim, simülasyon ve eğitim için kulaklıklar, gözlükler, uzaktan kumandalar, dizüstü bilgisayar ve telefon kılıfları, akıllı saatler, akıllı takılar ve sanal ve artırılmış gerçeklik başlıkları gibi donanımlar listeleniyor.

Sam Altman Pazar günü verdiği demeçte OpenA'ın birden fazla şirketle ortaklıklar yoluyla yapay zeka destekli tüketici donanımı geliştirmeyi umduğunu ifade etti. Ancak Altman'ın belirttiğine göre; prototip bir yapay zeka cihazının bile tamamlanması birkaç yıl alacak. 

OpenAI'ın ticari marka başvurusu robotları da kapsıyor. Başvuruda “kullanıcı tarafından programlanabilen insansı robotlar” ve “insanlara yardımcı olmak ve onları eğlendirmek için iletişim ve öğrenme işlevlerine sahip insansı robotlar” ifadeleri yer almakta.

OpenAI'In geçtiğimiz haftalarda paylaştığı iş ilanlarına göre OpenAI, gerçek dünya ortamlarında insan benzeri bir zeka ile çalışabilen özel sensörler ve yapay zeka ile desteklenen robotları test etmek istiyor. Söz konusu robotların muhtemelen insansı formda olduğu düşünülüyor.

OpenAI'ın başvurusunun devamında, özel yapay zeka çiplerine ve hizmetlerine atıfta bulunduğunu belirtelim. Özel yapay zeka çipleri ve hizmetleri, yapay zeka model performansını optimize etmek için kuantum hesaplama kaynaklarından yararlanma amacıyla hayata geçirilebilir. 

Aslına bakarsanız OpenAI'ın çip üretimine odaklandığı bir süredir konuşulmaktaydı. Ne de olsa şirket, çip bileşenlerini birlikte tasarlamaya odaklanan bir bölüme sahip. Hatta OpenAI'ın 2026 yılında yarı iletken üreticileri Broadcom ve TSMC ile özel bir çipi pazara sunmayı hedeflediği de gündeme gelmişti. OpenAI'ın kuantum bilişime yönelik planları belirsizliğini korusa da; şirketin teknik ekibine kuantum bilişim girişimi PsiQuantum'dan eski bir kuantum sistemleri mimarı katıldı.

Bu arada OpenAI ve SoftBank Group'un Japonya'daki büyük şirketlere kurumsal yapay zeka çözümleri sunacak bir ortak girişim kurma konusunda anlaştıklarını belirtelim. Buna ek olarak SoftBank, yeni kurumsal yapay zekayı ve OpenAI'ın ChatGPT Enterprise gibi mevcut araçlarını grup şirketlerine entegre etmek için yılda 3 milyar dolar harcayacak. Ayrıca OpenAI'ın SoftBank liderliğinde gerçekleşecek 40 milyar dolarlık bir yatırım turu için görüşmeler yaptığı da konuşuluyor. 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, ticari marka başvurularının genellikle kasıtlı olarak geniş kapsamlı olacak şekilde hazırlandığını belirtmekte fayda var. Yani söz konusu başvuru, OpenAI'ın ürün yol haritasının bir yansıması olmayabilir. OpenAI'ın başvurusu ise şirketin araştırmayı düşündüğü alanları daha görünür kılıyor. Yine de bahsedilen teknolojilerden herhangi birinin kullanıcılarla buluşup buluşmayacağı henüz bilinmiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.