İstanbul Valiliği ve Ziraat Katılım Bankası’nın katkıları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Başkanlığı ve İl Müftülüğü olmak üzere paydaşlar ile hazırlanan Dijital İstanbul projesinin detayları bugün düzenlenen proje tanıtım toplantısında açıklandı. Toplantıda İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir konuşma yaptı.
Dijital İstanbul Projesi'nin detayları
Dijital İstanbul Projesi kapsamında İstanbul’da ilk aşamada camiiler başta olmak üzere en çok ziyaret edilen 200 esere kare kod teknolojili panolar asıldığı belirtildi. Böylece geliştirilen kare kod uygulamasıyla tescilli kültür varlıklarının bilgilerine hızlıca ulaşılabilecek.
Kare kod içeren panolar, 60 metreden okunabilecek şekilde yerleştirildi. Tüm akıllı cihazlar ile uyumlu çalışan Dijital İstanbul, Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 farklı dilde hizmet vermekte. Ürün, ziyaretçileri yazılı ve sesli olarak bilgilendiriyor. Projeye dahil edilen camiiler arasında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sultanahmet Camii, Mirimah Sultan Camii, Büyük Mecidiye Camii ve Selimiye Camii öne çıkmakta. Dijital İstanbul'un sitesinde arama ve harita özellikleri de yer almakta. Böylece belli bir eseri ziyaret etmek isteyenler eserle ilgili daha detaylı bilgi alabiliyor.
Dijital İstanbul'un, İstanbul’daki tüm tarihi eserleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Paylaşılan bilgilere göre; İstanbul'da toplamda 600 camii ve 40 bin eser bulunmakta. İlerleyen dönemde bu eserlerin de projeye dahil edilmesi bekleniyor. Hatta projenin diğer inanç gruplarının da mabedlerini kapsaması planlanıyor.
İstanbul Valisi Davut Gül, konuşmasında İstanbul'a 17 milyon yabancı misafir geldiğini belirtirken Dijital İstanbul sayesinde eserlerle ilgili kulaktan dolma bilgilerin yayılmasının önüne geçileceğini ve doğru bilgiye erişimin kolaylaşacağını vurguladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap