Yedir App, evde yemek yapıp satarak ek gelir elde etmek isteyen ev aşçıları ile bu lezzetleri arayan müşterileri bir araya getiren bir mobil uygulama olarak faaliyet gösteriyor. Uygulama, kullanıcıların konumlarına en yakın ev aşçılarını ve özel şefleri bularak taze, temiz ve ev yapımı yemeklere kolayca ulaşmasını sağlıyor.
Ev aşçıları ve özel şefler, Yedir App sayesinde yazılım desteği, regülasyonlar, paketleme ürünleri, kurye hizmetleri ve ödeme altyapısı gibi pratik çözümlerle daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabiliyor. Yedir App, gıda sistemini yeniden şekillendirerek, gıda sektörüne kimlerin katılabileceğini tanımlıyor ve yiyecek hazırlama, yeme ve paylaşma süreçlerinde kişisel bağı güçlendiriyor.
"Chef-to-Consumer" platformu olarak, yerel ve gıda güvenliği sertifikasına sahip ev aşçılarının çevrelerindeki müşterilerle bağlantı kurarak ev yapımı yemekleri satışa sunmasına olanak tanıyor. Yedir App, aynı zamanda Türkiye'nin zengin gastronomi kültürünü ve mutfak mozaiğini müşterilere sunmanın yanı sıra, ekonomiye katılmayan bireylere de fırsat tanıyarak onları mikro girişimciler haline getiriyor.
Topluluğunun yüzde 85'ini kadınların oluşturduğu Yedir App, ev aşçılığının bir meslek haline gelmesine ve ilgili regülasyonların oluşturulmasına öncülük ediyor.
Yedir App'in kuruluş hikayesi
Yedir App’in temelleri, Egeli ancak Almanya’da büyümüş anne ve Karadenizli babadan oluşan bir aile ve çocuklukları dönemin başbakanının ziyaret ettiği, dedelerinin İzmir’deki balık restoranında geçmiş, girişimci ve mühendis Esra Sarıhan ve Melis Sarıhan Taşyürek tarafından 2022 yılında atıldı. Gastronomi dünyasındaki gözlemlerini dijital dünyaya taşımak isteyen Esra ve Melis, önceki girişimlerinden elde ettikleri deneyimleri ile üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde profesyonel bir projeye dönüştürme kararı aldılar.
Girişimcilik, akademik ve mühendislik başarısını bir arada sunan aynı tutku ve vizyona sahip Yedir App kurucu ekibinde, Endüstri Sistemleri Mühendisi Esra Sarıhan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Melis Sarıhan Taşyürek yer alıyor.
Yedir App ekibi, üç kurucu ortaktan oluşuyor ve bu profesyoneller finans, iş geliştirme, markalaşma ve yazılım alanında derin bir deneyime sahip. Ekip, hijyen kurallarının belirlenmesi ve Yedir App’in iyi uygulama rehberinin oluşturulmasına katkı sağlayan bir hijyen kurulu ile finans ve sürdürülebilirlik konularında danışmanlık sunan kurullarla destekleniyor.
Hijyen danışma kuruluna İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Dekanı ve Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan başkanlık etmektedir. Finans ve iş geliştirme konularında ise Forvis Mazars Türkiye CEO'su ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi, ayrıca TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun ekibe danışmanlık veriyor. Yedir App, projelerinde yazılım, muhasebe ve finans alanlarında danışmanlık aldığı partner firmalar ile de iş birliği yapıyor.
Yedir App’e başvuran ev aşçılarının yüzde 85'i kadınlardan oluşuyor
Şu anda, fintech ödeme altyapısı ve kurye sistemiyle entegre çalışan uygulama, ev aşçılarının profillerini oluşturarak satış yapmasına olanak tanıyor. Uygulama geliştirilirken hazır yazılım altyapısı kullanılmadı; tüm yazılım altyapısı Yedir App’e ait olup, artan kullanıcı sayısı ve taleplere uyum sağlamak üzere tasarlandı.
Yedir App, Türkiye genelinde 25 şehirden aşçı başvuruları aldı ve İzmir, İstanbul, Eskişehir, Antalya ve Balıkesir'de aynı anda hizmete başladı. Tüm sistemleriyle birlikte Türkiye'nin her şehrinde belgelerini tamamlayan aşçıların kullanımına hazır durumda. Yedir App’e başvuran ev aşçılarının yüzde 85'i kadınlardan oluşuyor. Ayrıca, yüzde 70'i mimar, mühendis, öğretmen gibi aşçılık dışında farklı meslek gruplarından geliyor. Aşçı başvuruları her ay ortalama yüzde 14 oranında bir büyüme gösteriyor.
Yedir App kurucuları iş ve yazılım geliştirme süreçleri için 50 bin dolar yatırım aldı. Albaraka Garaj’dan hibe almaya hak kazandı. Kısa vade içerisinde yatırım turuna çıkacak olan Yedir App, ilgili yatırımı uygulamanın Türkiye’de ölçeklenmesi ve ekibin genişletilerek yazılım geliştirme süreçlerinde kullanmayı hedefliyor.
Yedir App’in gelir modeli
Yedir App’in gelir modeli, aşçıların sattığı her yemekten alınan komisyon, finansal faiz oranı, hizmet bedeli, teslimat bedeli ve uygulama içi reklam gelirlerinden oluşuyor. Bu yapı, hem platformun sürdürülebilirliğini sağlıyor hem de kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Kısa ve orta vadeli hedefleri arasında, farklı gelir modellerinin uygulamaya entegre edilmesi bulunuyor; bu sayede, hem aşçıların kazançlarını artırmak hem de kullanıcılar için daha fazla değer yaratmak amaçlanıyor.
Girişimin gelecek hedefleri
Yedir App evden yemek yapıp satarak ek gelir elde etmek isteyen ev aşçılarına ve sağlıklı temiz içerikli beslenmek isteyen müşterilere özgür bir ortam sunmayı hedefliyor. Girişim, evde yapılmış yemek satışlarına bir standart getirerek hijyen, regülasyon ve kalite alanlarında standart getirmek üzere yola çıktı. Önümüzdeki dönemlerde tüm Türkiye’de faaliyetlerini genişletmeyi planlayan Yedir App, bünyesine yapay zeka destekli yeni özellikleri katmaya hazırlanıyor.
Yedir App, kısa vadede "chef to customer" kategorisinde Türkiye’de çok yönlü çözümler sunan bir uygulama olmayı hedefliyor. Girişim, aynı zamanda Avrupa pazarına girmeyi planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap