ChatGPT'nin yazma ve kodlama projeleri için yeni çalışma alanı: Canvas

Canvas, normal sohbet penceresinin yanında, ayrı bir pencere açıyor. Bu pencere içinde yazma ve kodlama projeleri için bir çalışma alanı yer alıyor. 
ChatGPT'nin yazma ve kodlama projeleri için yeni çalışma alanı: Canvas

Bu hafta 157 milyar dolar değerleme ile 6,6 milyar dolar yatırım alan OpenAI, iki ayda 50 milyon yeni kullanıcı kazanan ChatGPT'ye yeni özellikler eklemeye devam ediyor. OpenAI dün paylaştığı bir gönderiyle canvas adlı yeni arayüzünü duyurdu. Canvas, ChatGPT ile etkileşim kurmanın yeni bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Ürün, normal sohbet penceresinin yanında, ayrı bir pencere açıyor. Bu pencere içinde yazma ve kodlama projeleri için bir çalışma alanı yer alıyor. 

Kullanıcılar doğrudan Canvas'da yazı veya kod oluşturabiliyor. Bu adımın ardından modelin düzenlemesini sağlamak için çalışmanın bölümleri seçilerek vurgulanabiliyor. Dün beta sürümünde ChatGPT Plus ve Teams kullanıcılarına sunulan Canvas, önümüzdeki hafta ise Enterprise ve Edu kullanıcılarına sunulacak. OpenAI'In belirttiğine göre; canvas beta sürümünden çıktıktan sonra ücretsiz kullanıcılara da sunulabilir. 

Canvas gibi düzenlenebilir çalışma alanları sayesinde kullanıcılar, bir yapay zeka sohbet robotunun çıktısının yanlış olan kısımlarını, komut istemlerini incelemek ve tamamen yeni bir kod parçası oluşturmak zorunda kalmadan düzeltebiliyor. Aynı zamanda Canvas Anthropic'in Haziran ayında piyasaya sürdüğü Artifacts ve kodlama desteği sunan Cursor ile benzer özellikler sunuyor.

Canvas'ın öne çıkan özellikleri

OpenAI ürün müdürü Daniel Levine'ın aktardıklarına göre; ChatGPT daha uzun çıktılar veya karmaşık kodlama görevleri için ayrı bir çalışma alanının yararlı olabileceğini algıladığında Canvas pencerelerini açacak. Bununla beraber kullanıcılar, otomatik olarak bir proje penceresi açmak için sadece “use canvas” ya da "start canvas" yazabilecek 

Levine'ın basın mensuplarına yaptığı gösterimde Canvas ile e-posta yazımının nasıl gerçekleştirebileceği ele alındı. Kullanıcılar ChatGPT'den bir e-posta oluşturmasını istediğinde, bu e-posta Canvas penceresinde açılıyor. Daha sonra kullanıcılar kaydırma tuşu aracılığıyla yazının uzunluğunu daha kısa ya da daha uzun olacak şekilde ayarlayabiliyor. Buna ek olarak kullanıcılar, belirli cümleleri vurgulayabilirken, ChatGPT'den metnin hitabetini değiştirmesini veya emojiler eklemesini isteyebilirsiniz. Kullanıcılar ayrıca ChatGPT'den tüm e-postayı olduğu gibi başka bir dilde yeniden yazmasını da isteyebilir.

Levine aynı zamanda kodlama odağında bir gösterim de gerçekleştirdi. Levine, ChatGPT'den Python'da bir API web sunucusu oluşturmasını istedikten sonra istenen sunucu kanvas penceresinde ortaya çıktı. Canvas'ta yer alan yorum ekle düğmesine basıldığında, ChatGPT'nin kodu sade bir İngilizce ile açıklamak için satır içi dokümantasyon eklediğini belirtelim. 

Bu arada açılan ekranda eğer ChatGPT'nin oluşturduğu bir kod bölümünü seçerseniz, ChatGPT'den bu kod bölümünü açıklamasını isteyebilirsiniz. Aynı şekilde seçili kod bölümüyle ilgili sorular sorabileceğinizi de ekleyelim. 

Bunlara ek olarak ChatGPT'nin yeni bir “kodu gözden geçir” düğmesine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu düğme sayesinde kullanıcılara belirli düzenlemeler öneriliyor. Kullanıcılar da duruma göre düzenlemeleri onaylayabiliyor, reddedebiliyor ya da bu seçenekler yerine kendi düzenlemelerini yapabiliyor.

Son olarak ChatGPT'nin iterasyon sürecinde canvas'ın farklı sürümlerini kaydettiğini belirtelim. Böylece eğer önceki çıktıları tercih ederseniz eski sürümlere dönmeniz mümkün. Eğer yüklediklerinizin OpenAI tarafından modelini eğitmek için kullanılmasını istemiyorsanız, kullanıcı ayarlarına giderek model eğitimi seçeneğini kapatmanız yeterli. 

Ürün ekibi, OpenAI'ın en güncel modeli o1-preview tarafından üretilen sentetik verileri kullanarak GPT-4o'nun modeline yararlı Canvas özellikleri kazandırdı. Özellikler kapsamında model, belgeyi ne zaman etkinleştireceğini ve ne kadar ayarlayacağını bilebiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.