Yapay zeka moda yazılımı Refabric, tohum öncesi yatırım turunu tamamladığını duyurdu. Delaware merkezli Refabric, 4 milyon 750 bin dolar değerleme üzerinden 1 milyon 160 bin dolar yatırım aldı. Yatırım turuna katılanlar arasında, Saran Holding, Pelin Akın, Yahya Ülker, Ebru Dorman, Allan Hakko ve Edis Görgülü gibi isimler yer alıyor. Refabric öncelikli olarak yenilikçi araçlar arayan freelance moda tasarımcılarına, yüksek kaliteli tasarım stüdyolarına büyük ölçekli moda şirketlerine hitap ediyor.
Girişimin kurucu ekibi
Refabric, geniş bir kurucu ortak ekibine sahip. Kurucu Ortak ve CEO Begüm Doğru Öztekin, Tekstil ve üretim alanında bilgi ve birikimiyle öne çıkıyor. Diğer kurucu ortaklar arasında uzun yıllar Vogue Türkiye’nin genel yayın yönetmenliğini yapmış moda alanındaki birikimi çok yüksek bir isim olan Seda Domaniç, yapay zeka ve makine öğrenimi alanında Türkiye’de dikkat çeken uzmanlardan Safiye Dinçtürk Turgut, daha önce bir çok başarılı girişime imza atmış olan Hakan Baş, 4129Grey ile tanıdığımız Alemşah Öztürk ve girişime pazarlama konusunda destek olan Mustafa Alpay yer alıyor.
Girişimin faaliyet alanı
Refabric fikirleri yalnızca dakikalar içerisinde benzersiz tasarımlara dönüştürüyor. Moda tutkunları, markalar ve tasarımcılara odaklanan girişim, istemler, ilham görselleri, eskizler ve desenleri farklı moda tasarım varyasyonları ile tercih edilen arka planlarda ve istenen model üzerinde sunuyor.
Girişimin belirttiğine göre; Refabric’in diğer yapay zeka platformlarından en büyük farkı sadece moda alanında uzmanlaşmış olması. Girişim, moda dünyasının hızlı döngüsüne ayak uydurmanın yanı sıra tasarım süreçlerini daha kişisel ve bilgiye dayalı bir temele oturtmayı hedefliyor.
Moda markaları, Refabric ile geçmiş sezonlardaki satış verileri, popüler tasarımları ve güncel trend analizleri gibi önemli bilgilere hızla erişebilmelerini sağlayan özelleştirilmiş yapay zeka çözümlerine kavuşuyor. Bu sayede markalar, koleksiyonlarını güncel ve gelecek moda akımlarına uygun şekilde tasarlama imkanına sahip oluyorlar. Sonuç olarak hem verimlilik hem de koleksiyonların son tüketiciye ulaşma hızı artıyor. Platformun hızlı ve etkili bir tasarım süreci sunmakla beraber markaların tasarımlarını talebe uygun hale getirdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca girişimin belirttiğine göre; Refabric ile moda profesyonelleri, yaratıcı süreçlerini güçlendirirken, aynı zamanda sürdürülebilir koleksiyonlar geliştirme fırsatı buluyor. Yakın zamanda entegre edilen “photoshooting” özelliği ile, markalar fotoğraf çekim süreçlerini de Refabric üzerinden gerçekleştirme imkanına sahip oluyorlar.
Girişimin ekibi
CEO ve Kurucu Ortak Begüm Doğru Öztekin, CTO Ahmet Çelebigil, Pazarlama Müdürü Neslişah Aygören, Makine Öğrenimi Mühendisi Buğrahan Dönmez, Frontend Geliştirici Okan Akdemir, Tasarım Lideri Tuğberk Dilbaz, 3D Geliştirici Luis Valentim ve Yapay Zeka Moda Tasarımcısı Nil Karabağ olmak üzere çekirdek ekipte 8 kişi yer alıyor. Girişim, farklı bölümlerdeki stajyerler ve danışman ekiple birlikte 20 kişilik bir ekibe ulaşıyor.
Girişimin öne çıkan verileri
Aktarılan bilgilere göre girişim, moda endüstrisine özel eğitimler gerçekleştirerek kendi yapay zeka modellerini geliştirdi. Refabric, kumaş, aksesuar, renk, hammadde ve stil verileri ile tamamen tekstil ve moda dünyasına uygun çıktıları gerçekçi olarak alabiliyor. Böylece numune süreçlerini hızlandırarak, markaların kendi DNA’larını yansıtan tasarımlar yapmalarına imkan tanıyor.
Bir sonraki adımda ise üretim süreçlerini hızlandıracak süreçler üzerine çalışıyor. Teknik Pack özelliğini platforma entegre eden girişim, tek bir tuşla markaların ölçü ve teknik detayları elde etmelerini sağlayacak. Bu arada girişimin paylaştığı verilere göre Refabric'in abone sayısı 22 bini geçmiş durumda.
Buna ek olarak Refabric, dünyanın önde gelen lüks markalarını bünyesinde bulunduran LVMH tarafından La Maison des Startups hızlandırma programına da seçildi. Girişim, Louis Vuitton, Christian Dior, Céline gibi modaya yön veren global devlerle bir yıl boyunca birlikte çalışma fırsatı yakalayacak. Ayrıca girişimin Paris’te Station F alanında LVMH’in sunduğu bir ofisi de mevcut.
Ayrıca girişimin global lüks moda grubu Lanvin Group ile iş ortaklığı yaptığını da belirtelim. Lanvin, Sergio Rossi, Wolford, St John ve Caruso gibi önemli markaların yer aldığı Lanvin Group, giyim, aksesuar ve ayakkabı kategorilerinde Refabric aracılığı ile koleksiyonlar hazırlayacak.
Girişimin gelir modeli
Refabric her biri kullanıcı tercihlerine göre özelleştirilebilen farklı çözüm paketleri sunuyor. Fiyatlar kullanıcıların ve işletmelerin ihtiyaçlarına ve ölçeklerine göre değişim göstermekte.
Girişimin hedefleri
Girişimin ilk hedefi, yapay zeka destekli tasarım sürecini üretimle bağlayabilmek. Şu anda 2D çıktıları üretime hızlı bir şekilde bağlamak için teknik föyleri hazırlama sürecinde. Bu sayede Refabric’i kullanan marka ve tasarımcılar, tasarımlarını farklı beden, renk ve varyasyonlarda doğrudan üretime hazır hale getirebilecekler. Buna paralel olarak girişim, müşterileri için yapay zeka tabanlı farklı pazarlama ve e-ticaret çözümleri geliştirmek için de çalışıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap