TBMM'de kabul edilen kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin detayları

TBMM'de kabul edilen kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin detaylarına birlikte bakalım.
TBMM'de kabul edilen kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin detayları

Hatırlarsanız kripto yasası olarak da bilinen Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nden öne çıkanları sizlere aktarmıştık. TBMM'de kabul edilen teklifin detaylarına gelin, birlikte bakalım. 

Yetkili kurumlar: SPK ve TÜBİTAK 

Yasa teklifi kapsamında Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi dışında kripto varlık olarak ihraç edilebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na yetki verilmekte. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşlarına ve/veya faaliyete başlamalarına izin verilmesi için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılar konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacak.

Yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmuyor

Sosyal ağlarda sıkça konuşulan yatırımcılardan vergi alınması konusu açıklığa kavuştu. Paylaşılan bilgilere göre; yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmamakta. Bununla birlikte daha önce de bahsettiğimiz üzere platformlarının gelirlerinden pay ödenmesi söz konusu. 

Bu bağlamda Türkiye'de faaliyet gösterecek platformların her yıl bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1'i Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), yüzde 1'i ise TÜBİTAK'a ödenecek. Bu ödemelerin ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar gerçekleşmesi gerekecek. 

Lisans başvuruları 

Yurt dışında faaliyet gösteren kurumlar, yasanın yürülüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde lisansa başvurmak durumunda. Lisansa başvurmayan kurumların ise 3 ay içerisinde tasfiye kararı alması gerekmekte.

İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerinde uygulanacak tedbirler ve cezalar

İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişiler, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. 

Kripto varlık listelenmesi 

Kripto varlıkların alım satımına, kripto varlıkların takasına, listelenmesine, transferine ve saklanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenecek. Belirlenecek ilke ve esaslarda, TÜBİTAK'ın ya da gerekli görülen diğer kurum ve kuruluşların görüşü alınacak. Bu anlamda kripto varlıkların teknolojik özelliklerine ilişkin teknik kriterlere yer verilebilecek. Ancak bir kripto varlığın platformlarca listelenmiş olması bunların kamuca onaylandığı anlamına gelmeyecek. 

Platform denetimi 

SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri denetimini gerçekleştirecek. 

Kripto ATM'lerin faaliyetine son verilecek

Müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa dönüştürebilmesini sağlayan ATM'ler de kanun teklifinde yer alıyor. Söz konusu ATM'ler, faaliyetlerini yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 3 ay içinde sonlandırmak durumunda. Faaliyetini sonlandırmayan ATM’ler ise yetkili idareler tarafından kapatılacak.

Kripto varlıklara haciz gelebilecek mi? 

Paylaşılan bilgilere göre; kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına haciz gelmeyecek. Bununla birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı, kamu alacakları veya müşterilerin borçları nedeniyle haczedilemeyecek.

Zimmet suçunda uygulanacak ceza 

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, zimmet suçu işlediklerinde 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.