Bloomberg'ün paylaşımına göre, kişileri tüp şeklindeki tünellerden havayolu hızında geçirmeyi hedefleyen fütüristik ulaşım girişimi Hyperloop One kapanıyor. Eski adı Virgin Hyperloop olan Hyperloop One'ın varlıklarını sattığı, kalan çalışanlarını işten çıkardığı ve 2023 yılı sonuna kadar kapanmaya hazırlandığı bildiriliyor.
Hyperloop One, yıl sonunda resmi olarak kapanacak ve bu noktada tüm fikri mülkiyeti çoğunluk hissedarı olan büyük Dubai liman işletmecisi DP World'e geçecek.
Şirket 2014'teki kuruluşundan bu yana yaklaşık 450 milyon dolar yatırım almıştı. Virgin Hyperloop ilk olarak Hyperloop Technologies olarak kurulmuş, 2016 yılında adını Hyperloop One olarak değiştirmiş ve Richard Branson'ın şirketi tarafından satın alındıktan sonra tekrar Virgin Hyperloop One ismine sahip olmuştu. 2017 yılında ise şirket, kurucu ortaklarından Brogan BamBrogan'la ilgili taciz ve sabotaj iddialarının yer aldığı bir davayı sonuçlandırdı. Bir yıl sonra, bir diğer kurucu ortak Shervin Pishevar, cinsel saldırı ve suiistimal iddiaları nedeniyle görevden alındı.
Şirket nakit sıkıntısı da çekiyordu. Branson, mevcut iki yatırımcıdan 50 milyon dolarlık yeni bir yatırım alınmasına yardımcı olmuştu. Şirket 2019 yılında 172 milyon dolarlık yatırım buldu ve bunun 90 milyon doları daha önce şirkete 25 milyon dolar yatırım yapmış olan ve halihazırda girişimin yönetim kurulunda iki sandalyesi bulunan DP World'den geldi. Hyperloop One, ilk insanlı testini ise 2020'de gerçekleştirdi, ancak istenilen ivme yakalanmadı.
Pandemi sırasında, üst düzey yöneticilerin ve kurucuların neredeyse tamamı Hyperloop One'dan ayrıldı ve şirket adından Virgin'i de çıkardı.
Aslında Hyperloop One'ın bu çöküşü, bazı teknolojilerin henüz sadece hayalden ibaret olabileceğini bizlere kanıtlıyor. Benzer bir şekilde Elon Musk'ın altyapı şirketi Boring Company de hâlâ Las Vegas'ta yeraltı geçitleri kazmaya devam ediyor. Ancak onun da nereye varacağını hep birlikte göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap