Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2023, CVC'lerin yatırım kriterleri başlıklı oturumla devam ediyor. Webrazzi İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ı moderatörlüğünde Inventram CEO'su Cem Soysal, Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şelale Zaim Gorton, İş Bankası Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı Barış Karakullukçu ve Logo Ventures Yönetici Ortağı Merve Zabcı'nın katılımıyla gerçekleşti.
Ahmet Buğra Ferah, bütün CVC'lerin ne kadar büyüklüğe sahip olduğunu sordu. Cem Soysal, 14 yıllık girişim sermayesi yatırım şirketi olduklarını hatırlattı. O günden bugüne portföy şirketlerinin çeşitliliğini artırdıklarını söyledi. Toplamda 12 şirkete yatırım yapıp 2'sini exit ettiklerini kaydetti. Bu şirketlerin 5'i ABD'de 2'si Avrupa'da olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "CVC olarak iki fona hizmet veriyoruz. Bir tanesi Koç Holding'in öz sermayesinden yaptığımız yatırımlar. Öte yandan 20 milyon dolara yakın Birinci Özel Koç Topluluğu Şirketleri Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurduk."
İhsan Elgin, "Finberg olarak toplam 6 yılda 53 girişime 64 milyon dolar yatırım yaptık. 6 şirketi exit ettik. Fonu oluşturan şirketlerin yüzde 60'ına iki sene içinde yatırım yapıldı. İhsan Elgin, "Fonumuzun yüzde 60'ına iki sene içinde yatırım yaptık. İlk sene yaptığımız işlerden minimum 3 kat, maksimum 20 kat kar elde ettik" dedi.
Girişim sermayesi faaliyetlerine Fibabank'ın kurumsal girişim sermayesi olarak başlayan Finberg, kısa süre içinde büyüyerek ikinci bir fon oluşturdu. Fiba Grubu'nun bütün şirketlerinin girişim sermayesi alanında yatırımcı olduğu Finberg'in üçüncü fonu da Oyak Portföy'ün ana yatırımcısı olduğu bir fon olarak öne çıkıyor. Ayrıca, dünya genelinde toplam 11 fonun yatırımcısı olan Finberg, her yıl 10 milyon dolarlık yatırım yapma kapasitesine sahip. Elgin, 2023'ün sonuna kadar 5 yeni yatırım yapmayı hedeflediklerini de belirtti.
Merve Zabcı, 2017 yılında başladıkları bu girişimde ilk yıllarda sadece iki yatırım yapmış olmalarına rağmen, bu girişimlerin hızla uluslararası arenaya taşındığını vurguladı. 2021 yılından itibaren ise hibrit bir iş modeli uyguladıklarını belirtti. Her yatırımcıya aynı uzaklıkta olduklarını ve Türkiye'nin büyük bir segmentine hitap ettiklerini vurguladı.
13 girişime yatırım yaptıklarını söyleyen Zabcı, 2023 yılının kendi portföylerine odaklandıkları bir yıl olduğunu ve yatırımlarına devam ettiklerini açıkladı.
Şelale Zaim Gorton, Türkiye, İngiltere ve Almanya merkezli şirketlere yatırım yaptıklarını söyledi. Gorton, son dört yılın girişim sermayesi sektörü için ilginç olduğunu ve şu an itibariyle 9 şirketin İnci Holding portföyünde bulunduğunu belirten Gorton, bu şirketlerden 8'inin aktif yatırımlarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Barış Karakullukçu, İş Bankası'nın 100'üncü yılına ithafen "100. Yıl Girişim Sermayesi" adıyla hayata geçirilen fonu tanıtarak sözlerine başladı. Fonun şubat ayında faaliyete geçtiğini hatırlattı. Şu ana kadar 7 girişime yatırım yapıldığını söyleyerek Yapay Zeka Fabrikası aracılığıyla 13 girişime destek vermeye başladığını kaydetti. Bu yatırımların yıl sonuna kadar 15'e çıkması hedeflendiğini dile getirdi. Yatırım miktarının ise 50 milyon doları geçtiğini ifade etti.
Şelale Zaim Gorton'un ise yatırım yaparken önceliği ekip. Gorton, yatırım yapacakları şirketlerde aradıkları temel özelliklere odaklandığını ve yatırım kriterleri arasında özellikle esneklik, adanmışlık ve dayanıklılık öne çıktığını söyledi.
İhsan Elgin, Finberg'in başlangıçta fintech alanına odaklanarak yatırım dünyasına adım attığının altını çizdi ve sözlerine şöyle devam etti: "Ancak ilerleyen dönemlerde perakende teknolojilerine yöneldi ve B2B (işletmeden işletmeye) alanındaki yatırımları azalttı. Türkiye'den çıkardığı başarılı işlere odaklanarak yapay zeka (AI) ve diğer teknolojik gelişmelerle büyümeye devam ediyor." Elgin, iş dünyasında girişimcilere ve insana odaklı bir büyüme stratejisi izlediklerini belirterek sözlerine son verdi.
Merve Zabcı, Logo Ventures fonunun yüzde 80'ini B2B işlere ayırdıklarını ve bunların altında siber güvenlik, yapay zeka, Endüstri 4.0'ın öncelik verdikleri alanlar olduğunu söyledi. Yatırım yaparken dikkat ettikleri şeyleri ise şöyle sıraladı: "Biz erken aşama girişimcilere yatırım yapıyoruz. Yani şirketler, 500-750 bin ciro bandına gelmeden önce yatırım yapıyoruz. Kriter olarak dikkate aldığımız tek şey ekip."
Cem Soysal, bugün itibarıyla yatırım stratejilerini yenileyerek fintek, veri analitiği, oyun alanındaki girişimlere yatırım yaptıklarını kaydetti. Yatırım yaparken öncelikle girişimlerin yurt dışına açılma potansiyeline baktıklarını belirterek erken dönem yatırımdan uzaklaştıklarını söyledi. GSYF tarafında Türkiye odaklı işlere 500 bin ila 1,5 milyon dolar arasında yatırım yapılıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap